Hallström världsmästare i GC32

I helgen som gick avgjordes VM i GC32 och med på den vinnande båten Red Bull Sailing Team seglade Julius Hallström. Vi fick tag på honom i Amsterdam på väg till Newport där han skall segla M32 tillsammans med det holländska teamet Bliksem. Första frågan är såklart: Hur känns det? Riktigt kul faktiskt, svarar Julius.

Det är inte alla i vårt avlånga land som har koll på GC32 och cirkusen kring båten. Kan du berätta?

– GC32 är en foilande katamaran med mjuka segel utan elektronik. Det är en av de få foilande, lite större båtarna som inte har elektronik ombord. Besättningen består av fem personer. Min position heter traveller. Mestadels av tiden hjälper jag till att trimma storseglet men på en GC är man lite överallt. Det är en båt som kräver bra samarbete och att alla ombord kan göra alla jobb. Båten är väldigt fysisk att segla, och rolig just för att den är så svår. Racingen på touren är tight. Craig Mitchell har en hel del att stå i när han dömer om man säger så, skrattar Julius.

Efter att Extreme Sailing Series gjorde sin sista säsong 2018 gick den ihop med GC32 vilket blev GC32 Racing Tour som i år består av fyra tävlingar varav VM:et i Villasimius på Sardinien var den tredje och näst sista. Foto: Sailing Energy

Och VM:et gjorde ingen besviken då det bjöds på stor dramatik hela vägen fram till sista och avgörande racet.

– Man kan säga att det var Alinghi, vi, Team Tilt och Team Rockwool Racing som låg på samma nivå, kanske att Alinghi hade viss edge på oss andra, men vi seglade bra och det gick vägen. Vi vann på samma poäng som Alinghi. Schweizarna låg före oss i sista racet när deras centerbord (foil) gick av och vi tog oss förbi. Det är nästan alltid något som går sönder på en GC, det kan vara allt från foils till spridare och segel, alltihop.

Foto: Sailing Energy

Hur firade ni?

– Som alltid när man är trött, skrattar Julius och fortsätter:

– Det var extra kul att vinna VM just nu för det här var sista säsongen för vårt team. Roman Hagara och Hans-Peter Steinacher skall lägga ner sina karriärer. De har seglat länge ihop. Jag tror de började segla tillsammans, eller om det vara så att de tog sitt första OS-guld, samma år som jag föddes. Hur som helst, vi hade många gäster från Redbull och våra andra partners på plats som vi åt middag med men det blev inte sent. Det är en väldigt jobbig båt att segla och alla var väldigt trötta. Dessutom skulle vi packa ihop båten i en container. Det är inte Rockstar-life precis, avslutar Julius.

Resultat VM:

1 Red Bull Sailing Team (43)
2 Alinghi (43)
3 Team Tilt (50)
4 Black Star Sailing Team (51)
5 Team Rockwool Racing (58)
6 Zoulou (60)
7 Argo (90)
8 Swiss Foiling Academy (109)

Vill du lära känna Julius lite närmare rekommenderar vi "Fredagsintervjun: Julius Hallström" från 2018.

Klippet nedan summerar höjdpunkterna från finaldagen. På GC32 Racing Tours youtubekanal finns sammandrag från alla racedagar för dig som vill se mer.

Top