NÄSTA

Björn Hansen går för ny VM-medalj

Oktober 28, 2013 @ 13:18:30   Foto sailingsweden.se

eWork Sailing Team.
eWork Sailing Team.

1 AV 3

Det drar ihop sig i världscupen i matchracing och Björn Hansens eWork Sailing Team har återigen chans att nå sitt stora mål – att vinna VM-guld. Efter tävlingen i på Bermuda i mitten av oktober har de tagit in på tvåan Ian Williams men ledaren Taylor Canfield har ett litet försprång. Sailing Sweden har pratat med Björn Hansen, kungen av Stena Match Cup Sweden, om förutsättningarna inför den stora finalen Monsoon Cup om fyra veckor.

 

Hur var tävlingen i Bermuda? - Man är alltid missnöjd med någon match eller några insatser men generellt var vi nöjda. I kvartsfinalen mot Ainslie vann vi första matchen och ledde i den andra. Det är synd att kalla det för missflyt men det kom lite vind bakifrån just när vi skulle ta ett straff på mållinjen så de lyckades precis ta sig förbi och vinna. Sedan gjorde vi två dåliga starter och konstaterade efteråt att det inte är bra att hamna efter Ainslie vid starten för hans lag seglar riktigt bra ute på banan och det är svårt att hitta lägen där man kan ta sig förbi.

 

Men det blev ändå en stark avlutning av regattan. - Ja, i matcherna om femte till åttondeplatsen tyckte jag att vi seglade riktigt bra och det var ju superviktiga matcher för oss. Det var vi, Williams, Robertson och Swinton som gjorde upp om de platserna och vi låg i ett kluster i världscuptabellen. Vi slutade högst av oss tre och hade kanske lite flyt med hur resultatet blev men nu känner vi verkligen att vi är med inför finalen.

 

Vi har sett olika vinnare i varje tävling, har säsongen blivit som du trodde? - Både ja och nej men att det har varit olika vinnare är inte så oväntat för det är verkligen otroligt jämna tävlingar. Vi fick en väldigt dålig start på säsongen i Tyskland och Korea och har egentligen haft kniven mot strupen sedan dess. Jag tycker att vi har hanterat det på ett bra sätt och nu har vi kommit tillbaks och har ett poäng upp till tvåan och ett bra slagläge på ettan. Vi är nöjda med säsongen men det år klart att vi hade önskat oss sen bättre start. Med tanke på att vi vann i Marstrand igen så är vi nöjda och vi är glada att vi fortfarande är med i kampen om medaljerna.

 

Hur ger ni er in i Monsoon Cup och vad betyder tabelläget? - I fjol åkte vi dit som ledare men var i praktiken lika med Williams eftersom han bara låg några poäng bakom oss - den utav oss som skulle gå längst skulle också vinna VM. I år är det vi som jagar, och då framförallt Taylor Canfield som ligger elva poäng före oss. Om vi ska vinna måste vi ha minst två lag mellan oss ner till honom i slutet på Monsoon Cup vilket gör det lite svårare men det är samma läge för både Ian Williams, Adam Minoprio och deras lag. På sätt och vis är det alla mot Taylor Canfield och till och med Keith Swinton och Phil Robertson har chans att vinna VM-guld om resultaten går deras väg. När vi i laget har pratat med varandra har vi kommit fram till att vi inte kan påverka hur andra seglar, vi kan bara se till att segla på vår bästa nivå och förhoppningsvis räcker det hela vägen. Sedan får vi se om Canfield slutar två eller trea men om vi presterar på topp så kommer det minst räcka till ett silver.

 

Förra året valde ni Williams i kvartsfinalen och skapade en direkt avgörande matchserie om VM-guldet. Ni verkar inte vara rädda för tuffa matcher. - Nej precis och förra året var det inget snack om saken. Då hade vi redan säkrat ett VM-silver i och med att vi tagit oss still kvartsfinal och vi valde Williams just för att det inte är ofta man får vara med om att segla en direkt avgörande match om guldet. Det kommer säkert göra igen om vi får chansen men det är så troligt att det scenariot uppstår eftersom det är fler som slåss om det i år.

 

Är det någon skillnad på att gå in i finalen som utmanare till skillnad från förra året då ni ledde? - Nej jag tycker inte det egentligen förutom att media nu kommer att fokusera på Canfield istället för oss och Williams. Det kanske innebär att vi får mer tid till att fokusera på segling men egentligen är det ingen skillnad för vi måste prestera precis som förra året. Det är på ett sätt skönt att inte vara i fokus för det är trots allt fem eller sex lag som fortfarande slåss om att kliva upp på pallen som världsmästare. Det kommer bli en ordentlig fight.

 

Hur ska ni ladda upp inför den fighten? - Vi tränade i Köpenhamn nu i helgen och åker sedan tidigare till Malaysia för att träna på plats. Det känns som att vi kommer få en bra uppladdning och alla i laget är redan taggade för att fortsätta satsa på nästa säsong. Vi är väldigt inspirerade.

 

Vad talar för att det är ni som står överst på pallen efter Monsoon Cup? - Vi har varit i den här situationen förut och det är något vi kommer ha nytta av. Dessutom tycker jag att viljan att vinna i vårt lag är riktigt stor och det kan vara så att Williams har varit lite mätt nu på slutet. Det kommer att bli stenhårt men vi kommer inte att segla med nerverna på utsidan och det känns som en fördel för oss. Nu har vi Gustav Tempelman ombord vilket vi inte hade i fjol i Malaysia och med undantag för tävlingen Tyskland har vi haft exakt samma besättning hela året och det är helt klart en styrka.

 

Utan att jämföra med andra lag, hur gärna vill ni vinna VM-guld? - Vi vill jävligt gärna vinna, det kan jag säga dig. Vi har hållit på ett tag det här gänget och vi vet att vi har potential att vinna VM om vi seglar som bäst. Det gäller bara att få till det nu i Malaysia och det tror jag att vi kommer göra.

 

Björn intervjuades av Sailing Sweden.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

5 fantastiska platser som bara nås ...

Det finns så otroligt många olika plaser på jorden och den ena överträffar den andra. Många platser är än osedda och andra nås bara med b&ari...

Vårtecken till 100 % i Uppsala (vid...

I Uppsala nalkas det vår och seglarna klättrar på väggarna för a...

Svenska Radial killar topp 10 på JEM

Ludde Lindqvist och Olle Lindbom blev topp 10 på JEM i Laser Radial i veckan....

Städningen fortsätter efter stormen...

Stormen Emma tog över norra Wales i mars och än idag pågår städn...

Tom Cruise seglar (video)

Minns ni inför finalen 2013 i America´s Cup när Tom Cruise kom på bes...x