Women on Water på Riddarfjärden

I helgen är det dags för årets upplaga av Women on Water (WoW). Sveriges bästa dambesättningar kommer till start för att kämpa om segern och om en plats i finalen av Women’s Sailing Champions League. Seglingarna avgörs i samband med Stadshusregattan på Riddarfjärden i centrala Stockholm.

Fotot ovan kommer från fjolårets Women on Water som avgjordes i Jungfrusund på Ekerö utanför Stockholm.

Det kommer att vara enkelt att följa seglingarna från land, där varje delsegling tar cirka tio minuter. Totalt deltar 16 besättningar med fyra till fem personer i varje. KSSS kommer med fem besättningar, Ekerö BK och GKSS med tre vardera, Malmö SS skickar två, medan Värmdö SS och Upsala SS kommer med en var.

– Det är den högsta deltagarsiffran sedan WoW-konceptet skapades för fem år sedan. I startfältet på Stadshusregattan tycker jag det är två besättningar som sticker ut. Det är Sandra Sandqvist (KSSS) och Julia Carlsson (GKSS). Sandra har nyligen fött barn, men tror själv på start och kommer hon så lär hon bli vass. Julia har bland annat med sig Johanna Thiringer och det gör att den besättningen blir farlig strategiskt. På Riddarfjärden väntas svaga och väldigt skiftande vindar, så list och tålamod lär vara avgörande. Sandra som är mer taktisk och intensiv kommer nog att bli utmanad just med tanke på förhållandena, berättar tävlingsledaren Claes Lundin och fortsätter:

– Bakom dessa två besättningar finns det flera andra intressanta namn som tveklöst kan vara med och slåss om segern, som Sara Edholm (KSSS), Sanna Häger (Ekerö), Isabelle Lindsten (Värmdö) och Sanna Mattsson (GKSS). Men med tanke på de förväntade svårseglade förhållanden så kan det vara små tillfälligheter som avgör vem som till slut vinner.

Women on Water är en del av helgens stora Stadshusregatta som är ett samarrangemang mellan Stockholms stad, KSSS, Gaff Yacht Society och Seglarförbundet, för att fira Stadshusets 100-årsdag.

– Intresset för damsegling och sprintformatet ökar snabbt. Med det ökade intresset ökar också konkurrensen i startfältet. Men Seglarförbundet försöker hålla tävlingsformen så tillgänglig som möjligt för både elit och bredd. WOW är, och ska fortsatt vara, en manifestation för kvinnlig segling, säger Claes Lundin och fortsätter:

– Glädjande med WoW-konceptet är också kopplingen till internationell damsegling. Det är allt fler kvinnliga besättningar i Sverige som vill delta internationellt och i kommande final i danska Sundby (14–17/9) kommer vi att ha två svenska dambesättningar. Åmålsviken har redan kvalat in och den andra kommer att utses under Stadshusregattan.

När Stadshuset invigdes 1923 anordnades en Stadshusregatta för skärgårdskryssare och andra träbåtar på Riddarfjärden och nu görs det igen. Flera av båtarna som var med 1923 kommer till start även i år. Så förutom Women on Water, som bjuder på sprintsegling i moderna kappseglingsbåtar (J/70), så blir det en helg för alla seglings- och båtnostalgiker.

Full deltagarlista finns i sailarena.se under Women on Water 2023.

Top