Veckans junior: Hedvig och Hugo Liljegren

Veckans junior, eller juniorer i det här fallet, är syskonen Hedvig och Hugo Liljegren som tagit steget in i OS-klassen 470 Mixed. Teamet är just hemkomna från 6 veckors träning och tävling i Palma!

Seglar: 470 Mixed

Ålder: Hedvig 21, Hugo 19

Moderklubb/nuvarande klubb: KSSS

När vi inte seglar: Vi gillar båda att vara aktiva på olika sätt; slalomskidor, längd, vandra, springa och cykla - gärna tillsammans med vänner eller familj.

Förebilder/idoler: Dennis Rodman för att han har otroligt cool attityd och sticker ut från alla andra i hans sport (Hugo). Charlotte Kalla är en riktigt cool kvinna. När vi tittade på längdskidor på tv när vi var små var hon det bästa exemplet på en stark kvinna med mycket vilja och driv vilket inspirerade och fortfarande inspirerar mig mycket (Hedvig).

Hedvig och Hugo Liljegren, just hemkomna från 6 veckor på Palma. Foto: Privat

Berätta lite kort om er som team.

- Hugo och jag började segla tillsammans våren 2021 i 29ern. Vi båda kom då från att seglat båten med andra teampartners. Vi trivs mycket bra med att segla tillsammans som syskon och det känns därför naturligt att ta steget in i OS-klassen 470 mixed, berättar Hedvig.

Ni är just hemkomna från 6 veckors segling, vart har ni varit?

- Vi kom precis hem från Mallorca där vi har haft årets första träningsperiod.

Hur var det att möta de allra bästa?

- Motståndet i OS-klassen 470 är otroligt tufft. Det är väldigt kul att tampas mot seglare som vi länge sett som våra förebilder. En insikt efter världscupen i Palma är hur kompakt fältet är. Det är en klass där varje meter räknas!

Vad är de största skillnaderna att segla 29er mot 470?

- Om man tittar ner i en 470 ser man direkt den mest uppenbara skillnaden mellan båttyperna. Första gången jag gjorde det kändes det som att jag aldrig skulle få kontroll på kaoset av trimtampar, berättar Hedvig och fortsätter. Seglingsmässigt är båtarna relativt lika varandra. Spinnakersegling är däremot annorlunda från gennakersegling eftersom man seglar andra vinklar. Den största utmaningen i 470 är enligt just länsen, både när det gäller farten och taktiken.

Hugo Liljegren. Foto: Privat

Vad tar ni med er för lärdomar efter dessa 6 veckor?

- För 6 veckor sedan var vi rena nybörjare i 470-klassen. Vi har under den här träningsperioden utvecklats extremt mycket inom alla områden. Mycket tack vare hjälp från de andra svenska teamen. Lärdomarna är många och vi är taggade på att slipa på detaljerna när vi nu kommer hem och ska segla på hemmaplan under våren!

Har ni hunnit hitta några träningskompisar?

- På Mallorca tränade vi en del med det norska teamet, NOR 1, som är i vår ålder. Vi lärde även känna flera andra team från olika länder vilket känns kul inför sommarens tävlingar.

Hur ser säsongen ut?

- Vi har en fullspäckad säsong framför oss, med mästerskap i 470 under sommaren, ett EM på KSSS som avslutar vår 29er-satsning och några event i andra båtklasser, bland annat Allsvenskan Segling. Med det sagt kommer fokuset ändå vara riktat mot 470.

I Palma sjösätter man från stranden. Foto: Privat

Era styrkor som seglare:

- Hugo och jag är väldigt olika som personer så när vi jobbar tillsammans kompletterar vi varandra väldigt bra, berättar Hedvig och fortsätter. Jag tror att vår största styrka som team är att vi känner varandra bra och därför vet hur vi plockar fram det bästa hos varandra.

Vad är era bästa seglingstips till alla juniorer ute i landet nu när säsongen börjar dra igång?

- Vårt tips inför säsongen är att lägga lite tid på att titta igenom utrustning så att båtmeck med mera fungerar som det ska. Det är så mycket roligare att segla när allt flyter på!

Vi tackar Hedvig och Hugo för detta. Du följer dem via Facebook @liljegrensailingteam.

Top