Tvättips för tågvirke – så behåller du elasticitet, funktion och friktion

Förra veckan tipsade vi om ett par enkla saker du kan se över inför vinterförvaringen för att få dina segel att hålla i många säsonger. Här fokuserar vi på linor. Genom att underhålla, tvätta och förvara ditt tågvirke smart behåller de spänsten längre.

Vår grundare och redaktör Danny är inte bara en passionerad seglare, han har även lång erfarenhet av att bygga, restaurera och vårda båtar. Han har kappseglat allt från Moth till 100-fotare. Han har arbetat som båtkapten och på båtvarv. Funderar du på något som rör din båt eller ditt båtägande? Skicka din fråga till media@searchmagazine.se så kanske vi kan hjälpa dig.

Känn nyförälskelsen till ett nytt rep i dina händer. Man bara älskar när tampar, skot, fall och förtöjningslinor är mjuka och fräscha att arbeta med - eller hur? Sol och vatten sliter dock på allt tågvirke och försämrar dess egenskaper. Smuts och saltvatten gör att repen slits ännu snabbare och resulterar i försämrad friktion (något mindre märkbart då linor löper på block). Du behöver med andra ord hålla ditt tågvirke rent och fräscht genom att tvätta repen när de ska vinterförvaras.

Att högtryckstvätta tågvirke är ett NO-GO. Det sliter på repen och har sönder de små trådarna som de är uppbyggda av.

Att tvätta sina rep i tvättmaskin debatteras det om. Vissa tillverkare menar att det inte är bra för rep, andra säger att det är acceptabelt förutsatt ett väldigt milt program. Vad finns det då för vettiga alternativ kvar som gör att repen faktiskt blir rena?

1. Om repet inte är alltför gammalt och tas om hand regelbundet, fyll bara en hink med färskvatten och ge det tid att verka. Låt repet ligga i vattnet i 10-12 timmar och det kommer ge ett tillräckligt bra resultat.
2. Gör som ovan, men addera några droppar diskmedel. Blanda runt och låt stå i några minuter. Skölj sedan noga.
3. Det här tipset är lite mer avancerat, men ack så effektivt. Leta rätt på din mormors gamla toppmatade tvättmaskin med liggande trumma, häll några droppar diskmedel på skivan i trumman, låt snurra ett par minuter och skölj sedan noga. Kör ett par gånger om det behövs.
4. Om du inte har tillgång till ovan, men vill ge ditt tågvirke en riktig TLC, så kan du faktiskt köpa en bärbar tvättmaskin som är oberoende av ett tvättmaskinschassi (länk nedan). Den kan du stoppa i ett badkar tillsammans med ditt tågvirke. Fyll upp med vatten som är cirka 30 grader varmt och det kommer göra susen!


Mini-tvättmaskin. Klicka på bilden för att komma till produkten. Här finns ett till alternativ på liknande snurra.

Vill du nörda ner dig ännu mer i tvätteriet kan du avsluta tvätten med en repborste.


Repborste för alpinism och klättring. Klicka på bilden för att komma till produkten.

För den extra noggranne finns det dessutom specifik reptvättmedel.


Skywash tvättmedel för rep. Klicka på bilden för att komma till produkten.

För att förlänga nyförälskelsen mellan dina händer och repet, använd följande finisher och coating; LIROS XTR-Finish fungerar som extra ytbehandling och skydd mot nötning och UV-strålning på polyester.


Klicka på bilden för att komma till produkten.

ROBLINE PRO COATING är en speciell beläggning, till för UHMWPE-linor för att skydda dess flätning från slitage.


Klicka på bilden för att komma till produkten.

Torka av allt tågvirke när du tvättat klart, häng upp under vinterförvaring på ett torrt ställe inomhus, och de kommer hålla sig mjuka och rena till nästa sommar.

Vis av erfarenhet; i tidiga dagar tvättade vi tågvirket i tvättmaskin med vanligt tvättmedel och kunde inte se särskilt stor åverkan. Möjligtvis att repen gav med sig lite och blev mer elastiska. En sak att ta i beaktning, som har ändrats genom åren inom yachting, är att branschstandard har gått från polyesterrep till rep gjorda av mer komplicerade / exotiska material. Se över och läs på hur du ska behandla dina specifika rep utifrån dess material och egenskaper.

Vi har ingen kommersiell anknytning till någon av produkterna vi tipsar om i den här artikeln.

Fler tips hittar du i notisen vårda dina segel för vinterförvaring.

Text: Danny Inkyov / Madeleine Lithvall

Top