Svenskt Mästerskap i 505

I helgen tog Tomas Grundel/Johan Strömdahl  sitt tredje raka SM-guld i 505, men hela regattan vanns av Hunger/Jess från Tyskland. 

Följande text är skriven av det svenska 505-förbundet.

Det blev en tuff andra SM-dag. Medelvind på 10-12 m/s, byar på 14-15 m/s och skift på 10-15 grader gav fantastiska planingar och mycket fart i segling 5. När vinden ökade inför segling 6 valde tävlingsledningen klokt att blåsa av tävlingen. Tyska teamet Wolfgang Hunger/Holger Jess var överlägsna och vann både dagens segling och regattan totalt på 4 p. Tvåa idag och totalt Tim och Finn Böger, GER, (10 p.). Trea idag och totalt Fabiola och Michael Wonterghem, DEN, (12 p.). Jan Saugman/Christian Limbrescht Mogensen, DEN, slutade fyra på 16 p. Tomas Grundel/Johan Strömdahl, KSSS, blev sexa idag vilket gav 26 poäng, plats 5 totalt och SM-guld - för tredje året i rad! Malin Broberg/Johan Röök, LeSS, ledde SM efter dag 1, men med en 9:e idag kunde de inte matcha Tomas och Johan utan slutade tvåa på SM och sjua totalt (29 p.). Tomas Berg/Urban Lagnéus SSKa/SSVÄ, seglade in på 13:e plats idag och säkrade SM-bronset (9:e plats totalt, 35 p.) Dagens bästa svenska placering, en femteplats, svarade Anders Nilsson/Jacob Reuterskiöld, MSS, för. Totalt var de  på plats 13 och blev 8:a bland svenskarna i sin SM-premiär.

GRATTIS till vinnare och alla tävlande som kämpade fint i de utmannade förhållandena. TACK Delfinen, Vejbystrand, för ett fint arrangemang - 505-klassen kommer gärna tillbaka!

SM arrangerades av Segelsällskapet Delfinen. 

Resultat

Om 505

Båtklassen kallas för five-o-five eftersom båtens längd är 505 centimeter.

Det är en tvåmansjolle. En är rorsman och den andra kallas för gast och hänger i en trapets och fungerar som motvikt för att båten inte ska välta.

Båttypen är utrustad med ett försegel (fock), storsegel samt en spinnaker på 26 kvadratmeter som hissas när man seglar i medvind.

Top