Recon-nytt: Luna Rossa tappar riggen

Kommer du ihåg den lite udda jobbannonsen från America's Cup i somras; Har du vad som krävs för att bli seglingens paparazzi? Nu skördar vi frukterna och den senaste, mest dramatiska nyheten är att Luna Rossa tappar masten på torra land.

America's Cup är inte bara en kappsegling på vattnet, utan också ett race inom teknikutveckling. Sekretessen är hög och hemlighetsmakeriet kittlande. Inget lag vill avslöja vilka ess man har på handen innan man är absolut tvungen. Samtidigt pågår en ständig jakt på kunskap om vad konkurrenten pysslar med. Det är här det nya recon-programmet spelar en tydlig roll.

- Luna Rossa tappade riggen i söndags på torra land i Cagliari (6 november)
- Alinghi Red Bull Racing seglade i lördags i Barcelona (5 november)
- American Magic seglar på, senaste klippet från Barcelona är från i fredags (4 november)

I söndags tappade Luna Rossa Prada Pirelli tappade riggen på landbacken på basen i Cagliari (se klipp nedan). I en intervju kommenterar Max Sirena incidenten. Han säger bland annat att skadorna sannolikt kommer att hålla laget borta från vattnet i flera veckor framöver. Orsaken till missödet är i skrivande stund okänd.

Luna Rossa tappar riggen på torra land i Cagliari. Foto: Ivo Rovira / America's Cup

Luna Rossas LEQ12 - den 12 meter långa prototyp tillika utvecklingsplattform för nästa generations tävlingsbåt (AC75) i America's Cup - bogserades den 21 oktober och har så här långt fem seglingsdagar på vattnet. Vindarna tros ha varit ganska lätta vid den tiden och var inte en faktor, trots prognoser om ankomsten av Mistral.

Alinghi Red Bull Racing är nykomlingarna i sammanhanget och inlärningskurvan för de unga schweizar pekar spikrakt uppåt. Till sin hjälp har de Pietro Sibello och Dean Barker, båda med erfarenhet från flera cuper. Klippet nedan är från i lördags.

American Magic senaste dokumenterade segling bjöd på jämn och fin vind med byar uppemot 16 knop. Vid rodren sågs Tom Slingsby och Paul Goodison. Noterad topphastighet låg i häraden 40 knop.

Allt från "the joint reconnaissande programme" (America's Cups spaningsprogram) hittar du på www.americascup.com.

Top