Mycket internationell segling på olika håll

I påsk är som vanligt många svenska seglare taggade på att segla och flera tar sig utomlands. Det är många spännande och stora tävlingar på gång just nu där vi hoppas på fina resultat.

Ett stort gäng svenska optimistseglare är i skrivande stund på väg ner till Gardan (en del är redan på plats) för påskträning och tävling. Även i år, som många tidigare år, bedrivs det flitig optimistträning för svenskarna i Riva del Garda inför Lake Garda Meeting - känd som en av världens största seglingsregattor.

De svenska optimistseglarna på Gardasjön. Foto: Peter Elfving

Även i 29:er klassen är det full fart; under påsken äger två Euro Cups rum. En i Hyères och en i Koper (Slovenien) dit flera svenska 29er besättningar kommer att åka. Emil Gustavsson befinner sig just i Garda för träning inför tävlingen i Slovenien. Emil går 3:e året på Motala seglargymnasium där säsongen precis dragit igång. Emil är taggad på säsongens första tävling och har haft två riktigt fina träningsdagar i Garda.

U21-EM i ILCA, alltså europeiska mästerskapen för seglare födda 2004 eller senare, hade sista tävlingsdagen igår. Tävlingen gick av stapeln i Polensa (Mallorca) med tre svenska seglare på startlinjen; Erik Norlén, Axel Wieland och Aron Wärnberg som seglade herrklassen ILCA 7. Det var parallellt också en damtävling i ILCA 6. De slutgiltliga resultaten hittar du på eurilca.eu.

Bild från prisutdelningen på ILCA U21 EM. Foto: Thomtouw

I Palma pågår det också träning för 49er och 49erFX där flera besättningar från utvecklingslandslaget är på plats. I början av april går den årliga regattan Princess Sofia Trophy där de ska vara med och tävla. I 49erFX kommer fyra besättningar att delta; Linn Berntsson/Maja Hansson-Mild, Ebba Berntsson/Klara Utterström, Julia Henriksson/Klara Johansson och Ellen Fredriksson/Ebba Fredriksson. I 49er- och 470-fleetenkommer vi få se Olle Aronsson och Marius Westerlind respektive Hedvig Liljegren och Hugo Liljegren.

Linn och Maja i Palma. Foto: Ebba Berntosson

Top