Marstrands Segelsällskap öppnar säsongen med Göran Andersson Cup

Göran Andersson Cup seglas till minna av Göran Andersson som lämnade oss i november 2020. Nu till helgen, den 23-24 april, avgörs seglingen på Marstrandsfjorden med 30-tal OK-Jollar på startlinjen. Tävlingen arrangeras av Marstrands Segelsällskap och blir startskottet på en mcyket spännande och händelserik säsong för klubben.

OK-jollen har en bred förankring i Marstrand. Under 60-talet var många Marstrandsseglare i världstoppen. Klubbseglingarna med OK-jollarna på startlinjen var näst intill toppen av den tidens VM. 

- Detta är starten på en intensiv säsongen där Marstrands Segelsällskap bland annat arrangerar VM för OK-jollen mellan 5-12 augusti. I dagsläget har ett 100-tal båtar anmälda från elva nationer. Den totala prognosen för säsongen ser ut att sammanlagt ha 2000 deltagande seglare på startlinjen, vilket är det högsta antalet seglare i MSS historia, kommenterar MSS ordförande Marcus Blomberg.

Marstrands Segelsällskap hälar alla välkomna ut till Marstrand, en av Kungälvs kommuns västligaste ö.

Hall Of Fame: Göran Andersson

Internationella OK-jolleförbundets (OKDIA) Hall of Fame har 2020 utökats med den legendariska svenska seglaren Göran Andersson från Marstrand. Göran var OK-klassens första världsstjärna och vann två VM-guld och ett VM-brons under mitten av 1960-talet då OK-jollen var den största jolleklassen i världen.

Göran Andersson. Foto: www.okdia.org

Under 1960- och 1970-talet var Göran genom sitt företag Marinex världsledande segelmakare såväl som mast- och båttillverkare. Marinex-segel var dominerande i flera klasser och vann åtskilliga nationella och internationella mästerskap. Göran drev på utvecklingen inom OK-jolleseglingen och hans förmåga att kombinera segeldesign och anpassa denna till de ostagade masterna i jolleklasserna var välkänd och har bildat skola inom jolleseglingen.

Göran Andersson. Foto: www.okdia.org

Göran föddes 1939 och var Sveriges finnjolle representant i OS 1960. Sina riktigt stora internationella framgångar nådde han dock i OK-jollen men det få vet är att Göran även har ett VM-brons i 5o5 från mitten av sjuttiotalet.

År 2019 valdes Göran även in som medlem nummer tolv i Svensk seglings Hall of Fame.

Göran Andersson. Foto: www.okdia.org

Top