Klassisk stagsegelskonnert seglar igen, tillgänglig för lyxuthyrning

Stagsegelskonnerten Orianda är nu mera fullt upptagen med racing, cruising och charter efter att ha genomgått en restauration som ett storslaget covid-projekt för en samlare av klassiska segelbåtar.


Orianda i race-mode. Foto: Blue Passion

Orianda byggdes för kung Christian av Danmark 1937 på skeppsvarvet Carl Andersen i Faaborg, Danmark. Hon designades av Oskar W. Dahlstrøm och är en 85 fot (26 meter) lång stagsegelskonnert med träskrov. Orianda beställdes under slutet av en svunnen era, när elegans var en integrerad del av de stora äventyren under segel. Hennes historia skulle enkelt ha kunnat hämtas från en roman där kungligheter, militära beslag, sjökrigsskolor och rockstjärnor alla var en del av handlingen. Orianda har bytt namn fyra gånger, överlevt andra världskriget samt en brand. Många intressanta personer har ägt henne, från en grekisk ambassadör till en låtskrivare som fått en sällsynt guldskiva för låten han skrev ombord, som sålde i över 1 miljon exemplar. Hon har korsat många hav, från Nordsjön, i Danmark och Sverige, till Atlanten och vidare till Karibien där hon seglade i 20 år, för att sedan återvända till Europa och Medelhavet. Orianda är en återkommande deltagare i klassiska regattor, bland annat Voiles de St Tropez. Hennes fascinerande historia bidrar till en aura av mystik och charm, vilket slutligen förstärker hennes skönhet och attraktion.

Orianda genomgick en stor restaurering år 2010 och sedan en gång till under covid som ett storslaget projekt av en privat samlare. Nu är hon tillgänglig för cruising, charter och tävlingscharter vid Voiles de Saint Tropez, liksom vid andra klassiska regattor, som en av de mest lyxiga klassiska segelbåtarna på dagens marknad. Hon är utrustad med toppmoderna bekvämligheter och teknik och kan ta upp emot 8 gäster i 4 vackert inredda hytter. Utöver att segla kan man ägna såg åt snorkling, vattenskidåkning och andra avkopplande aktiviteter ombord och kring skonnerten.

Här ser vi henne strax utanför Cannes efter den senaste restaurationen. Foto: Nigel Sharp.

Under sommaren seglar Orianda i västra Medelhavet där hon bland annat besöker Franska Rivieran, Korsika, Amalfikusten, Sicilien och Toscana.

FAKTA
Total längd: 25.90 m (85 ft)
Längd över däck: 22.70m (74.5 ft)
Bredd: 5.10m (16.7ft)
Djupgående: 3.20m (10.5ft)
Deplacement: 47 ton
Segelyta: 198.40 kvadratmeter
Byggd av: Andersen, Faaborg (Danmark)
Designad av: Oscar Wilhelm Dahlstrøm
Sjösatt: 1937
Före detta namn: Ragna IV, Sabina
Flagg: Storbritannien

Top