Hallström världsmästare i M32

Vi byter några ord med med Julius Hallström som i början av oktober knep världsmästartiteln i M32 med amerikanska Rated X (Rated X med Swinton, Mara och Hallström i besättningen världsmästare i M32). Det här är Julius andra VM-guld i karriären. Han har ett sedan tidigare med Red Bull Sailing Team i GC32 (Hallström världsmästare i GC32).

Utöver Julius på stortrim består Rated X besättning av Jake Julien (rorsman), göteborgsbaserade Keith Swinton och Rhys Mara samt Jeff McCooey.

M32 designades 2011 av lika framgångsrike kappseglaren (OS-brons i Moskva 1980) som båtbyggaren Göran Marström. Det är ingen tvekan om att Göran har viss förkärlek till katamaraner. Exempel på producerade klasser är Tornado, M5 A-Class, M20 och Extreme 40. M32-klassen har genomgått flera härliga faser genom åren som Scandinavian Series, World Match Racing Tour med "the one million dollar match race" i Marstrand (tillika klassens VM) och nu M32 World. Idag är klassen starkast i USA där det rullar en sommarserie i Newport och en vinterserie i Miami (i notisen VM i M32 igång på Narragansett Bay bjuder Håkan Svensson på några spännande historiska milstolpar). Världsmästerskapet arrangeras vartannat år i USA och vartannat i Europa.

Julius har i princip varit med från starten; först seglade han med Hans Wallén och därefter med amerikanska Bliksem. Det här är första säsongen som Julius seglar med Jake Juliens Rated X.

- M32 är stort i USA. Det är en ren ägarserie med upp till 12 båtar på startlinjen. Bob Julien äger tre båtar. En seglar han själv och de två andra seglas av sönerna. Vi seglar med äldsta sonen Jake, berättar Julius.

Laget har dominerat både årets vinter- och sommarserie. Som alltid är erfarenhet och träning viktiga ingredienser i framgången.

- För det första har jag, Rhys och Keith seglat tillsammans väldigt länge, berättar Julius och fortsätter.

- Det är också ett trebåtsprogram med alla fördelar som det innebär vad gäller träning. Vi kör t ex startträning och jämför trim vilket är ganska ovanligt inom den här typen av ägarsegling.

Efter att ha vunnit säsongens båda serier var Rated X en av favoriterna inför världsmästerskapet.

- Målet var att vinna, men man vet ju aldrig vad som händer. Och det blev lite shakey mot slutet, det var först under sista halvvinden som laget förstod att segern var säkrad,

- Det skiljde fyra poäng mellan oss och närmaste konkurrenten Convergence. Vi gjorde det inte lätt för oss med en tjuvstart. Som tur var seglade Convergence riktigt dåligt och vi lyckades segla om dem. De kom sist och vi kom näst sist vilket betydde vinst för oss, avslutar Julius glatt.

Vi rundar av med ett stort grattis och en intervju med rorsman Jake Julien, blott 17 år gammal, som spelades in efter att VM-titeln var säkrad:

Top