EM i 6mR återvänder till Galicien hösten 2024

Efter framgångsrika tidigare europa- och världsmästerskap för 6mR-klassen, vilka hölls i Sanxenxo 2021 och 2022, med högt deltagarantal i Galicien och Spanien, har ISMA (International Six Metre Association) utsett Real Club Náutico de Sanxenxo till officiella värdar för ett nytt EM som äger rum mellan den 27 september och 5 oktober 2024.

Efter den obligatoriska pausen 2020 för idrottsaktiviteter globalt, visade de följande två åren sig vara viktiga milstolpar för seglingsvärlden i Galicien: Xacobeo European Championships 2021 och Xacobeo World Championships 2022.

Oberoende av idrottsresultaten själva, var den organisatoriska och internationella framgången för Sanxenxo, och följaktligen Galicien, som värd för två framgångsrika evenemang, tydligt avgörande för ISMA:s styrelse vid valet av Sanxenxo att vara värd för EM 2024.


6M Classics. Foto: María Muiña/SailingShots

Den första båten från 6 Metre-klassen som deltog i en regatta i Galicien var vid San Vicente do Mar Sailing Club, där Alicia Freire och Mauricio Sánchez-Bellas "Acacia" (nyligen restaurerad vid Astilleros Lago båtvarv i Vigo), deltog i Illas Atlanticas Regatta. Under följande månad, september, var det kung Juan Carlos själv, ombord på samma båt, som insåg att han kunde återuppta sin egna kappsegling, och som resultat av detta deltog han i den första upplagan av sin namne regatta, vilken firar sin nionde upplaga i år.

Mellan 2016 och 2019 såg den spanska klassen, både i "klassiker" och "öppen" baserade i Sanxenxo, ökande antal deltagare och tävlingsnivåer, tills "tröskeln" bröts i september 2017. "Bribon", skeppad av kung Juan Carlos, uppnådde den första internationella titeln för Spanien i Vancouver (Kanada), och tog titeln igen två år senare i Hanko, Finland. År 2018 firade teamet från Real Club Nautico de Sanxenxo sin första europeiska titel i La Trinite Sur le Mer (Frankrike).

Det var en vändpunkt för Spanien i klassen; både "Bribon" och "Titia," Freire och Sánchez-Bellas nya båt, i klassikerna samt andra spanska team i Open, inklusive Violeta Álvarezs "Stella", byggd i O Grove (Pontevedra) och Eugenio Galdóns "Maybe XIV", började representera Spanien utomlands.

"Bribon" har varit föregångaren i 6 Metre-klassen sedan dess (i klassikerna) i Spanien och internationellt, med tre världstitlar (Vancouver 2017, Hanko 2019, Cowes 2023) och tre europeiska titlar (La Trinite 2018, Sanxenxo 2021, Cascais 2022). Francisco Botas "Aida", en annan av klassikerna, har också varit framgångsrik och blev Europamästare i Sanxenxo år 2021. På samma sätt har Violeta Álvarezs "Stella" börjat ta viktiga resultat i Open, med en andraplats vid de tidigare världsmästerskapen i Cowes, Isle of Wight.


Foto: María Muiña/SailingShots

Nedräkningen har börjat till åttonde Rey Juan Carlos / El Corte Inglés Master Regatta 2024, som ska hållas den 27 september, som en förberedelse för EM, som kommer att ha sina första poänggivande race från och med måndagen den 30 september.

Mer information och anmälan hittar du på 6meuropeans2024.com.

Top