Candela P-12 skall trafikera Nya Zeelands Lake Manapōuri

Unika Lake Manapōuri i Nya Zeeland skall få världens första flygande elektriska färja i form av svenska Candela P-12. Det är Meridian Energy som från och med 2025 kommer att tillhandahålla dagliga transporter för personal och entreprenörer som servar landets största vattenkraftverk, Manapōuri Power Station.

Investeringen, som årligen kommer att spara 240 ton koldioxidutsläpp, är ett av stegen mot Meridians mål att halvera företagets utsläpp till 2023.

Tania Palmer, Meridians GM of Generation, säger att man måste vara järv och innovativ för att minska utsläppen:

"Den här affären är resultatet av en global sökning för att identifiera den senaste och bästa tekniken för våra behov, och en som är lämplig för en så unik miljö. Candela P-12 är en spännande ersättning för dieselfärjan som vi för närvarande använder för att transportera människor över sjön till kraftverket. Det kommer att drastiskt minska utsläppen och samtidigt ge vårt team vad som utan tvekan är den bästa och mest spektakulära pendlingen i världen."

P-12:s skrov flyger på datorstyrda bärplan vilket minskar energiförbrukningen med häpnadsväckande 80% jämfört med traditionella båtar. Med förhållandevis hög topphastighet och lång räckvidd ger färjan många miljöfördelar. Vid en normal driftshastighet på 25 knop är kölvattnet mindre än 15 cm högt, vilket kommer att minimera störningar av sjön Manapōuris strandlinje som är en del av ett UNESCO: s världsarvsområde samt hem för många inhemska arter, inklusive långfenad ål.

Meridian Candela P-12 kommer bli den första utanför Europas gränser.

Top