CORSAIR DASH 750 MkII

Oktober 03, 2015 @ 12:32:53   Foto SEARCH MAGAZINE

1 AV 24

I FOKUS CORSAIR DASH 750

 

Härlig fart. Imponerande flexibilitet.

 

Dash 750 är en trailerbar 24-fots trimaran. Den är snabb och sjövärdig men samtidigt lätt och grundgående nog att dras upp på en sandstrand. När centerbordet dras in i skrovet minskar djupgåendet från 2,1 till 0,3 meter. Sidoskroven kan fällas in under gång och bredden går då från 5,5 till 2,5 meter. En kompakt båt som bjuder på kul segling och oanade möjligheter när det kommer till flexibilitet.

 

Vill du se mer bilder av båten? Klicka på översta bilden för att öppna biblioteket!

 

Corsair har specialiserat sig på tillverkning av praktiska cruisingtrimaraner. Tillverkning startade i Kalifornien 1984. 2006 flyttades den till Vietnam. Man har gjort sig känd för hög säkerhet, god byggkvalité men framför allt för praktiska lösningar och enkelt handhavande. Bland annat har båtarna ett patenterat system för att fälla in sidoskroven och enkla lösningar som gör att en person själv kan sjösätta och rigga båten. Dash 750 är CE-märkt i kategori C.

 

I FOKUS CORSAIR DASH 750

 

Konstruktion och utrustning

Skrov och däck består av kolfiberförstärkt glasfiberlaminat byggt med PVC-skum och vinylester. Man använder sig av vaccumbagteknik för att få låg vikt och hög styrka. Balkarna är byggda i kolfiber med infusionteknik. Båten känns styv när man seglar, trots att man valt att inte ha några stag mellan förarna på skroven. Det märks att man har lagt vikt vid säkerheten när man designat och byggt båten. Den består av åtta vattentäta sektioner, ett skott i mittenskrovet och två i varje ytterskrov. De många sektionerna borde göra båten mer eller mindre osänkbar. Enligt tillverkaren skall den flyta på bara laminatets flytkraft även om alla sektioner är helt vattenfyllda. Centerbordstrumman är tillverkad i ett stycke solid glasfiber och centerbordet är dimensionerat så att det vid grundstötning går av medan trumman håller.

 

Rigg

Riggen är en klassisk roterbar flerskrovsrigg med diamantstag, förstag och yttervant. Maströret och diamantstagen är kraftigt dimensionerade. Det skall mycket till för att göra sönder något här. Yttervanten är tillverkade av dyneema, ett bra materialval då vanten enkelt kan rullas ihop när man riggar ner. Dyneeman har i princip samma prestanda som rostfri vajer men är inte lika känslig för att bli böjd. När det kommer till att hissa och ta ner storseglet finns ett smidigt system där man sätter ett winchhandtag på mastens framkant och rullar upp seglet på storbommen. Systemet används även när man revar.

 

Exteriört

Vissa älskar den lite snabba och aggressiva looken som tre skrov ger. Andra tycker att båtarna ser breda och klumpiga ut. Pratar vi vackra flerskrov föredrar jag, som inbiten F18- och M32-seglare, egentligen katamaranens renare linjer men med det sagt måste jag ändå erkänna att jag tilltalas av Dash 750. Mittenskrovet har ett snyggt förparti med ”chines” (veck i skrovet) som har sitt ursprung i förens spets, följer skrovets linje bakåt och blir kraftigare efterhand. De förstärker de fina linjerna men är också praktiska då de bidrar till att hålla trampolinerna mer torra. Däremot tycker jag att man låtit peket peka alldeles för högt. Jag inser att det blir mer säkert och lättanvänt när det pekar uppåt men oj vad mycket snyggare det hade varit om man låtit det gå mer vågrätt. Något för Mk III kanske? På det hela taget har man, trots båtens ganska korta mast och stora mittenskrov, lyckats rita en ganska smäcker och fin trimaran som ger ett harmoniskt intryck och är trevlig att titta på, speciellt när den har gennaker eller code-0 uppe.

 

Interiört

Boyta är små flerskrovsbåtars stora akilleshäl och det är lite trångt men mysigt. Man kan sitta fyra personer runt bordet, trevligast blir det om man gillar varandra. När det är läggdags fäller man ner bordet, lägger en madrass över och vips är hela ruffen en enda stor säng. Johan, vars båt vi seglar, berättar att han och familjen; två vuxna och två barn, brukar var ute en vecka i stöten. De tycker att det fungerar bra men han erkänner att det blir lite av ett campingäventyr. Toaletten är en porta-potti och matlagningen görs på trangiakök (de har tagit bort den skjutbara köksmodulen till förmån för mer utrymme i stickkojen). En stor del av taket ovanför nedgångsluckan kan fällas upp så att det blir ståhöjd. Det finns dessutom ett praktiskt sittbrunnskapell som avsevärt ökar boytan. Inredningen i mittenskrovet är spartanskt avskalad men funktionell. Bor man i en 24-fots trimaran får man göra avkall på komfort och utrymme jämfört med en lika lång kölbåt, samtidigt skall man komma ihåg att ta med de stora ytorna på trampolinen, farten och seglingsupplevelse i beräkning.

 

Seglingsupplevelsen

Då vi provseglade blåste det ganska stabilt men bara 4-5 meter per sekund. Det visade sig vara en lättdriven liten trimaran. På kryssen var vi sällan under 6 knop och när det blåste mer gick det att hålla närmare 8. Samtidigt tog vi fin höjd och det blev bra VMG. På de öppnare bogarna gick det naturligtvis snabbare. När vi halvindade med Code-0 (eller screacher som det ibland kallas i flerskrovssammanhang) accelererade båten härligt utan att kännas obalanserad. Johan säger sig ha toppat 17 knop på slör. Det verkar rimligt att komma upp i 20 om man pressar på i rätt förhållanden. Båten känns mycket stabil även når vi provocerar och seglar alldeles för högt med den stora gula gennaker. Vi minns Johans båt från starten i förra årets Tjörn Runt då jag tänkte att den där lilla båten kommer att få det tufft. På den yttre delen av den långa banan gick det ganska grov sjö och blåste mer än 10 m/s från lite för om tvärs – riktigt jobbiga förhållanden för en flerskrovsbåt. Johan berättar att de tog sig runt banan utan incidenter och att de hade haft kul ute bland vågorna. Det är ett riktigt gott betyg på båtens sjövärdighet.

 

I FOKUS CORSAIR DASH 750

 

Hon känns styv och rejäl. Den är lättstyrd och det är lätt för rorsman att arbeta i sittbrunnen. Det är inga problem att slå och kryssa på egen hand. Sittbrunnen är dock lite liten och båten blir baktung när alla tre i testbesättningen går bak för att hjälpas åt i de mer komplicerade manövrarna. Däremot kommer man långt ut på vingen om man använder den teleskopiska rorkulten. Här ute finns gott om plats för alla och det är en härlig frihetskänsla att sitta där ute och styra.

 

Vi bävade lite för att manövrera den breda och lätta båten inne i hamnen men det visade sig vara enkelt. Motorn på 6 hk sitter monterad längst bak och räckte gott och väl till i den lätta vinden men risken finns att den blir ganska verkningslös i hård vind eller i krabb sjö. Tilläggning mellan de smala stolparna gick enkelt då vi fällde in ytterskroven på väg in i hamnen. Vi har haft förmånen att segla Corsair tidigare men blir lika imponerad varje gång. Man lossar på nätet på två ställen och skruvar loss en bult per balk, fäller in balken och sätter dit en sprint. Hela processen tar bara någon minut per skrov, väldigt smidigt.

 

I FOKUS CORSAIR DASH 750

 

Slutsats

På minussidan tycker vi att sittbrunnen är lite liten och båten blir lätt baktung med för mycket besättning här men det får man lösa genom att ta sig ut på vingen. Båten är liten och trång inuti, men man får dra sig till minnes att det är en 7,5 meter lång båt vi pratar om, och då blir plats och prestanda i stället väldigt bra.

 

På plussidan. Båten är snabb och kul att segla. Den är sjövärdig och säker. Det finns gott om plats ute. En kölbåt med motsvarande utrymme på däck är dubbelt så lång och mycket dyrare. Vi är definitivt imponerade över de smidiga systemen, framför allt rullsystemet för storseglet, infällning av sidoskroven och upp- och nedfällning av centerbordet. Framför allt verkar den vara mycket enkel att ta i och ur med trailer. Eftersom det är ett ganska ovanligt båtkoncept är det svårt att säga hur prisvärd båten är. Till nästa säsong kommer den danska tillverkaren Dragonfly med en 25-fotare som kan bli en konkurrent. Dragonfly har historiskt sett legat högre i pris men det ryktas att den nya modellen skall bli mer likvärdig. Skall man jämföra med kölbåt blir det mer komplicerat. Ser man till komfort som toaletter, vattentankar och motor är det här en dyr båt. Men skall vi jämföra med en lika snabb och seglingsglad kölbåt, får vi jämföra med raciga 40-fotare och då är Dash 750 MKII definitivt både kul och billig.

 

PRIS SEGLINGSKLAR

630 000 sek (välutrustad)

 

TEKNISK DATA

Längd: 7,39 m

Vattenlinjen: 7,19 m

Bredd: 5,46 m

Bredd ihopvikt: 2,50 m

Djupgående: 0,3 m / 1,6 m

Mastlängd: 10,53 m

Tomvikt: 875 kg

Vikt raceklar: 1100 kg

Storsegel: 25 m²

Fock: 13,3 m²

GENNAKER: 58 m²

Screacher/Code 0: 24,3 m²

Max motor: 8 hk

srs: ca 1,4

 

 


KOMMENTERA

RobinjackPosted February 11, 2018 at 20:53

Geaux Movers is a local Louisiana Moving Company providing moving services to Mandeville, New Orleans, Slidell, and surrounding cities Call today for a free estimate (985) 235-7200 New Orleans Movers
Reply
RobinjackPosted February 12, 2018 at 12:21

I haven't any word to value this post.....Really i am awed from this post....the individual who make this post it was an incredible human..thanks for imparted this to us. licensed electrician arlington tx
Reply
alexndarPosted February 14, 2018 at 11:46

You are my intake , I have few blogs and very sporadically run out from to post : (. cheap post cards printing
Reply
AlbertPosted February 15, 2018 at 09:38

of course data entry services are very expensive that is why always make a backup of your files“ NewLaunch.ForSale Portal
Reply
adleyPosted February 17, 2018 at 14:09

Spot on with this write-up, I truly assume this website wants much more consideration. probably be again to read much more, thanks for that info. free movies online
Reply
AlbertPosted February 17, 2018 at 14:09

Hello to all I cannot understand the way to add your website in my rss reader. Assist me, please My Page
Reply
alexndarPosted February 24, 2018 at 12:45

Loving the information on this web site , you have done great job on the posts . 7m
Reply
peterPosted February 24, 2018 at 13:32

Much obliged to you for such an elegantly composed article. It's loaded with adroit data and captivating depictions. Your perspective is the best among numerous. southern costa rica real estate
Reply
adleyPosted February 28, 2018 at 11:44

Keep all the articles coming. I love reading through your things. Cheers. simply click the next website
Reply
alexndarPosted March 01, 2018 at 09:33

You may find two to three new levels inside L . a . Weight loss and any one someone is incredibly important. Initial stage may be real melting away rrn the body. lose weight stylefavourite.com/
Reply
adleyPosted March 03, 2018 at 12:24

Thanks for the blog loaded with so many information. Stopping by your blog helped me to get what I was looking for. hp printer support
Reply
DairisoPosted March 11, 2018 at 07:55

I love corsair this is awesome technology i like it good work my friend for all. visit here
Reply
best gmod gamesPosted March 13, 2018 at 08:18

This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post.Much thanks to you a cluster for offering this to every one of us you really acknowledge what you are discussing! Bookmarked. It would be ideal if you additionally look for exhortation from my site. best gmod games
Reply
alexndarPosted March 14, 2018 at 09:15

Wow, incredible blog format! How lengthy have you been blogging for? you make running a blog glance easy. The full glance of your site is fantastic, as smartly the content material! iPhone X Repair Parts
Reply
AlbertPosted March 14, 2018 at 09:15

I have not checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it friend Car Lighting
Reply
AlbertPosted March 14, 2018 at 13:16

You ought to seriously think about working on growing this web site into a serious voice in this market. You obviously have a respectable knowledge of the areas all of us are searching for on this internet site anyways and you could potentially even earn a dollar or three from some advertising. I would explore following recent news and raising the volume of blog posts you make and I bet you’d start earning some great traffic in the near future. Just an idea, fine luck in whatever you do! handyman Seattle WA
Reply
AlbertPosted March 15, 2018 at 12:04

I dont usually comment on blogs but i have to tell you well done women hair loss
Reply
play return manPosted March 16, 2018 at 08:24

which means you need to locate ways to save you duplicate entries on your database of accounts, otherwise you threat confusion while the time for purchases and sales comes around. that is really pretty smooth, but can be omitted by means of amateur web designers.play return man
Reply
RobinjackPosted March 19, 2018 at 20:00

This article is an engaging abundance of instructive information that is fascinating and elegantly composed. I recognize your diligent work on this and thank you for this data. You have what it takes to get consideration. 미니게임
Reply
cheap 1300 numbersPosted March 22, 2018 at 11:16

That is a respectable put up. This put up gives truely exceptional data. I"m certainly going to investigate it. definitely rather beneficial guidelines are given here. plenty obliged to you to such an volume. preserve up the benevolent acts. cheap 1300 numbers
Reply
porady.elk.plPosted April 02, 2018 at 14:32

It was a decent post to be sure. I completely delighted in understanding it in my lunch time. Will definitely come and visit this blog all the more frequently. Much obliged for sharing. porady.elk.pl
Reply
vert shockPosted April 04, 2018 at 12:12

one thing that i like about the blog could be that the information is very helpful and keeps one informed on issues related to politics.  vert shock
Reply
adleyPosted April 04, 2018 at 12:26

we would usually buy our bedroom sets from the local retailer which also offers free delivery. avant website
Reply
AlbertPosted April 04, 2018 at 12:26

reading science fiction books is the stuff that i am always into. science fiction really widens my imagination* بهترین وکیل ملکی
Reply
RobinjackPosted April 06, 2018 at 11:54

This is my first time i visit here. I discovered such a large number of fascinating stuff in your web journal particularly its discourse. From the huge amounts of remarks on your articles, I figure I am by all account not the only one having all the delight here! keep doing awesome Singapore investigation
Reply
mahiPosted April 09, 2018 at 09:23

Go To First Premier Checking account Registration web page. MyPremierCreditCard Enter your CVV Code right into the area supplied.
Reply
RobinjackPosted April 13, 2018 at 15:34

I am upbeat to locate your recognized method for composing the post. Presently you make it simple for me to comprehend and execute the idea. Much obliged to you for the post. postcard printing
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

The Sea Cleaner - Kan lagra 250 ton...

Som vi skrev om förra veckan är det otroligt mycket plast i haven och det bara ökar vilket måste få ett stopp.   Forskning har publi...

Världens bästa DF65-seglare håller ...

John Tushingham, konstruktör till världens snabbast växande radiostyrda sege...

Uppdatering från Vestas 11th Hour R...

Fem båtar befinner sig i vaggorna i Itajaí, men Vestas 11th Hour Racing och Sc...

MAPFRE med söndrigt storsegel (VIDEO)

MAPFRE fick stanna vid Kap Horn för att deras storsegel gick av på mitten.

Nu får man bidrag för köp av elmoto...

Bidrag till elcyklar och andra elfordon är populärt och hittills har över 15...x