HALLBERG-RASSY 412

Oktober 03, 2015 @ 12:28:26   Foto HALLBERG-RASSY 412

1 AV 39

I FOKUS HALLBERG-RASSY 412

 

EN MODERN KLASSIKER

 

Gediget hantverk och tidsenliga skrovlinjer, en båt som längtar ut på de stora haven.

 

Hallberg-Rassy 412 är en tidsenlig båt med stor och rymlig sittbrunn längst akterut. Under däck badar nymodigheter som ljusa tyger, platt-TV och dubbla akterkojer i naturligt ljus. Man har gjort mycket för att bygga en modern båt som seglar bra, samtidigt som man har varit noga med att hålla kvar vid det gedigna hantverket och den höga komforten.

 

Vill du se mer bilder av båten? Klicka på översta bilden för att öppna biblioteket!

 

Hallberg-Rassy har tillverkat båtar på Orust sedan 1943. Genom åren har man gjorts sig känd för att skapa nöjesseglare i världsklass. Fokus har alltid legat på kvalité, komfort och hantverk. Trots att båtarna är tunga har de rykte om sig att vara välseglande. Rassys klassiska båtar med mittsittbrunn är många långseglares drömbåt, eller kanske rättare sagt, många seglares drömbåt. 412an, som kom 2012, visade att det också finns ambition om att förnya sig. Det här är första gången man kan få en Hallberg-Rassy med akterlig sittbrunn i kombination med dubbla akterkabiner. Magnus Rassy och Germán Frers har tagit fram en nyskapande båt utan att för den sakens skull ha tappat bort sitt arv.

 

Konstruktion och utrustning

Däck och skrov är byggda av handlagt glasfiber med Divinycell som distansmaterial. Båten har en uppdaterad undervattenskropp, en förhållandevis plan aktre del och ett stort friliggande roder utan skeg. Kölen är av bly och har ett ganska djupt kölsvin. Teakdäcket är numera vacuumlimmat på plats utan skruvar genom däck vilket kommer vara en frälsning för den som äger den här båten om tjugo år. Det är genomgående mycket bra kvalité på träarbetet, precis som man förväntar sig av ett Orustbygge. Man ser bevis på den höga ambitionsnivån även i andra material och installationer, stora delar av det rostfria på däck är t ex måttanpassat och specialbeställt. När man bygger en Hallberg-Rassy lägger man förvånande nog fler mantimmar på tekniska installationer än på snickerier. Detta blir uppenbart när man öppnar motorrum och elskåp. Varenda sladd och slang är noggrant uppmärkt.

 

Man har ansträngt sig att få in sunda lösningar som förenklar båtägandet. Ett exempel är möjligheten att pumpa ut de sista resterna ur dieseltanken från dess lägsta punkt, en liten detalj som kan spara dagar av krångligt arbete den gången man fått ombord dålig diesel på sin resa runt jorden. Den här typen av finesser ser man inte vid först anblicken men de gör en båt pålitlig, och att en ägare med tiden verkligen älskar sin båt.

 

Rigg

Båten är utrustad med en trespridarrigg från Seldén. De breda svepta spridarna möjliggör en ren, enkel rigg utan fioler och backstag. Häckstaget är lätt att trimma med 1:48 i utväxling, även om vi undrar om man kommer att trimma det styva maströret särskilt ofta då det är så lätt att reva, men mer om detta senare. Man har delat på röstjärnen för inner- och yttervant. Det gör passagen fram till fördäck mycket enkel och det underlättar trimmet av den överlappande focken. Längst fram finns ett liten kort peke i rostfritt som gör att man kan halsa gennaker eller code-0 strax framför förstaget.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Exteriört

Båten har som sagt fina linjer som känns moderna och tidlösa på samma gång. Tidigare har Hallberg-Rassys båtar i den här storleken haft en lite bullig framtoning. Den här båten ger ett slankare intryck, trots att den faktiskt är bredare än sin syster 40an. Det är en fröjd för ögat att följa de rena och ganska raka linjerna som börjar i stäven, går längs skrovsidan och avslutas fint i aktern. Aktern är inte helt avkapad och öppen enligt det senaste snittet, men man ser en antydan åt det hållet, och man kan ana en kraftfull och stabil undervattenskropp. Designen är ny och snygg samtidigt som man behållit alla klassiska kännetecken som de blå linjerna på sidan, vindrutan i härdat glas och avvisarlisten (även om den inte är fullt så iögonfallande som på en del tidigare modeller). Trots det nya stuket ser man, glädjande nog, att detta är en Hallberg-Rassy på många sjömils håll.

 

Däck och sittbrunn

Däck och sittbrunn är nästan helt täckta i vacker teak. Alla fall är neddragna i sittbrunnen, i egna stuvfack. De klassiska svanhalsarna med rostfria skyddsbyglar har bytts ut mot låga ventilatorer i form av vita plastdomer som man kan gå på. I fören har man begravt både den elektriska fockrullen och ankarspelet i en prydlig box under däck. Det går en kraftig teaklist med rundad kant längs hela relingen. I stället för att ha dränering i listen som brukligt, leder man bort vattnet i ett litet hål i däck och slipper därmed fula smutslinjer på skrovsidan. Det är tysk skotning på storen med en storskotskena framför vindrutan. Detta frigör plats i sittbrunnen där det finns gott om svängrum. Kvalitén på hantverket är högt både när det gäller trä och andra material. Trots att vi anstränger oss lyckas vi bara hitta två små detaljer som går att gnälla på. De gediget byggda och teakbeklädda locken till stuvfacken är tunga och hade mått bra av en gasfjäder eller liknande för inbromsning. Sedan har vissa skylights-glas en plastig mjölkvit look som inte är så snygg, men det visar sig finnas ett syfte även med detta.

 

Interiört

Nere i båten ger allt snickeriarbete en ombonad känsla. Äldre Orustbåtar känns ibland lite mörka och murriga men här är det i stället ljust och fräscht. Det kommer naturligt ljus från skylights i rufftaket och stora ventiler i ögonhöjd, både när man sitter och står, som ger ljus och utsikt. Intrycket förstärks av ljusa tyger, vita träpaneler på delar av väggarna och avsaknaden av gardiner (det finns mörkläggningsgardiner som är snyggt hopfällda ovanför fönsterkarmen). Många båtar förfulas idag av stora blaffiga TV-skärmar men här har man löst problemet med en 32-tums skärm som är nedfällbar i en av soffornas ryggar. Inredningen har många fina och praktiska detaljer, till exempel en skolåda i teaktrappans nedersta steg och de praktiska dörrhandtagen som vinklas inåt så att de inte hakar i en förbipasserandes kläder.

 

Båten kan beställas med dubbla akterkabiner, förpik och två soffor. Med denna lösning lyckas man klämma in åtta sovplatser i en 41 fotare. Inte illa, även om det kanske blir en aning trångbott.

 

Köksdelen är rymlig med bra arbetsytor i kompositsten. I skåp och lådor finns det många smarta förvaringslösningar för husgeråd. Det finns två kylskåp där den ena kan bli frys och i ett av skåpen finns en infällbar nespressomaskin. I golvet finns en vinkällare med plats för sex flaskor. Vem har sagt att livet ombord skall vara spartanskt? Båten kan beställas med en eller två toaletter, den vi provade hade två och i den större fanns det både en rymlig duschkabin och en tvättmaskin. Inne i toalettutrymmena kommer de mjölkvita skylighten till sin rätt och lyser upp rummet utan att det blir full insyn. Navigationsplatsen är ett ombonat hörn där man bekvämt kan sitta och planera nästa etapp av resan.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Seglingsupplevelsen

När vi testseglar båten är det lätt vind och platt vatten. Båten är förvånansvärt lättdriven. Ett tag mojnar det nästan helt men vi lyckas ändå hålla någorlunda fart. Båten vi seglar har rulle, både i mast och på förstag, och är utrustad med laminatsegel från Elvström med stående lattor. De har fin form för att vara rullsegel och behåller den bra även när vi testar att reva. När det blåser 4-5 sekundmeter och vi seglar halvvind får båten nytta av sin skrovlängd och det börjar rulla på riktigt bra.

 

Extra kul blir det när vi sätter en Code-0 på 82 kvadrat och farten ökar till 7,5 knop, inte illa för en 11 ton tung båt. Vid ratten finns en piedestal med alla displayer och knappar du behöver för att manövrera båten. Härifrån kan du sköta bog- och akterpropeller, ankare, tända lanternorna med mera. Men framför allt kan du segla båten härifrån. Du kan sköta autopiloten och det finns knappar till båda dina rullsegel och de olika vinscharna du har skoten på. ”Knappsegling” som Hallberg-Rassy kallar det är enkelt och praktiskt, och förvånansvärt kul.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Slutsats

Gediget bygge, hantverk och kvalité är slitna ord i båtbranschen men här kommer de väl till pass. Båten har fantastisk finish. Förutom de andra Orustvarven är kanske Oyster närmaste konkurrent men då får man gå upp i både storlek och pris. Båten har fått ett för Hallberg-Rassy modernt skrov. Hon seglar överraskande väl i lätt vind och är säkert ännu roligare när det blåser mer. Konceptet med ”knappsegling” förtar inte seglingsglädjen och fungerar väl. På det hela taget är det en trevlig och lätthanterlig båt. Man har varit nytänkande utan att för den sakens skull komma för långt bort från sitt ursprung. Skall man satsa på en båt för bekväm nöjessegling kanske man skall gå hela vägen och titta på systerbåten med mittsittbrunn. Du går miste om möjligheten till dubbel akterkabin (om du inte uppgraderar till 48 fot men då dubblar du även priset) men frigör istället akterdäcket och skapar plats under däck för en rejäl ägarhytt och ett ordentligt maskinrum. Har du förtöjning med aktern till i tankarna, cocktailpartyn ombord och många sängplatser är den här båten kanske perfekt för dig. Men drömmer du om långa resor till exotiska öar långt bort så är det en båt med mittsittbrunn du skall välja. Oavsett blir det en komfortabel och säker resa på väg till dina drömmars mål.

 

Båtens SRS-tal ligger på 1,286.

 

Pris inkl. segel och moms

Från 4,3 milj. Båten vi seglade var mycket välutrustad och hade extrautrustning för cirka 1,3 milj.

 

TEKNISK DATA

Design: Germán Frers

Båtvarv: Hallberg-Rassy

Längd: 12,61 m

Bredd: 4,11 m

Djupgående: 1,99 m

Kölvikt standard: 4000 kg

deplacement: 11000 kg

Segelyta med fock: 90 m²

Segelyta med Code-0: 130,9 m²

Masthöjd över vattenyta: 19,65 m

Motor: Volvo Penta D2-75 hk

Bränsletank: 340 Ltr

Vattentank: 530 Ltr

CE-kategori: A-obegränsad oceansegling

 

HALLBERG-RASSY 412KOMMENTERA

seoPosted December 07, 2017 at 20:49

I might want to say this online journal truly persuaded me to do it! Much appreciated, great post. east coast coast Tasmania plasterer
Reply
asaPosted December 09, 2017 at 10:27

Excellent website you have here, so much cool information!.. Driving School Melbourne
Reply
RobinjackPosted December 09, 2017 at 10:53

Men remain very well represented at CSU campuses with strong engineering programs, like San Jose State, Cal Poly San Luis Obispo and Cal Poly Pomona, or forestry programs, like Humboldt State. www.higuanacaste.com
Reply
alexndarPosted December 09, 2017 at 11:21

I am glad to locate your recognized method for composing the post. Presently you make it simple for me to comprehend and actualize the idea. Much obliged to you for the post. Printers Leeds
Reply
adleyPosted December 09, 2017 at 11:21

There is such a great amount in this article I would never have considered all alone. Your substance gives perusers things to consider in a fascinating way. Much obliged to you for your reasonable data. look at this now
Reply
AlbertPosted December 09, 2017 at 11:21

Exceptionally fascinating web journal. Alot of websites I see nowadays don't generally give anything that I'm occupied with, however I'm most definately keen on this one. Recently believed that I would post and let you know. شركة تنظيف بالدمام
Reply
AyanPosted December 09, 2017 at 11:22

I am happy you take pride in what you compose. This makes you stand way out from numerous different scholars that push ineffectively composed substance. شركة تنظيف منازل بجدة
Reply
peterPosted December 09, 2017 at 11:51

Good focuses you composed here..Great stuff...I think you"ve made some really intriguing points.Keep up the great work. sbobet8888
Reply
RobinjackPosted December 09, 2017 at 13:28

That’s not to say that the market isn’t strong if the piece doesn’t have the box, etc. It’s just nice to know that if you’ve kept all the marketing material together, you’ll be rewarded for your efforts. Now it’s time to find those ads that say, “Sell Tiffany Jewelry" or “Sell Your Cartier Jewelry” and test the equity theory. Global companies like WP Diamonds are aggressive bidders on branded diamond and other jewelry. The approach is about the value of the piece on the secondary market as opposed to viewing the item intrinsically against non-branded similar items casino oyunlari
Reply
RobinjackPosted December 09, 2017 at 15:46

This online journal site is really cool! How was it made ! Lemonade Cups
Reply
peterPosted December 09, 2017 at 22:15

counting sensible remarks here... Plasterer
Reply
SQWPosted December 10, 2017 at 07:21

Thank you a bunch for sharing this with all of us you actually realize what you are talking about! Bookmarked. Please also seek advice from my site =). We could have a hyperlink change contract between us! http://trueholisticdentist.com/
Reply
RobinjackPosted December 10, 2017 at 12:00

"We don't reach out more to women than men. We're not trying to recruit more women than men," said Greg Smith, associate vice president for planning and enrollment management at Cal State East Bay, which is 60 percent female. "We put the message out there, encouraging all to apply." Poker88
Reply
peterPosted December 10, 2017 at 12:05

Thanks for posting this info. I just want to let you know that I just check out your site and I find it very interesting and informative. I can't wait to read lots of your posts. get tickets european attractions
Reply
peterPosted December 10, 2017 at 14:07

Your online journal furnished us with profitable data to work with. Each and every tips of your post are great. Much obliged for sharing. Continue blogging, kaçak canlı iddaa siteleri
Reply
ESO GoldPosted December 11, 2017 at 06:04

This is an incredible article a debt of gratitude is in order for sharing this educational data. I will visit your site consistently for some most recent post. I will visit your online journal routinely for Some most recent post. ESO Gold http://www.esogoldconsole.com/news-details-210.html
Reply
RobinjackPosted December 11, 2017 at 07:41

This article was composed by a genuine speculation essayist. I concur a considerable lot of the with the strong focuses made by the essayist. I'll be back. Game news
Reply
peterPosted December 11, 2017 at 09:14

Just try to specify ones substance can be as mind blowing. This clarity with your post is radiant and that i may believe you're a master for this issue. High caliber alongside your agree grant me to grab your present provide for keep changed by utilizing drawing nearer blog entry. You rock several alongside you ought to go on the pleasurable take care of business. klasbahis
Reply
asaPosted December 11, 2017 at 09:31

Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. look at here
Reply
lukenlowPosted December 11, 2017 at 14:07

Very pesuctive article, it seems to me that every man should know this, thanks 192.168.1.1
Reply
peterPosted December 11, 2017 at 22:26

I think this is a standout amongst the most critical data for me. Furthermore, i"m happy perusing your article. In any case, ought to comment on some broad things, The site style is impeccable, the articles is truly awesome : D. Great job, here"s to you canlı bahis bul
Reply
asaPosted December 12, 2017 at 09:00

I really impressed after read this because of some quality work and informative thoughts . I just wanna say thanks for the writer and wish you all the best for coming!. Driving School
Reply
asdasdPosted December 12, 2017 at 10:24

Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post. go here
Reply
RobinjackPosted December 12, 2017 at 11:30

I discovered your this post while looking for data about web journal related exploration ... It's a decent post .. continue posting and upgrading dat Pasadena garage door
Reply
NamnPosted December 12, 2017 at 11:30

The best way to stay on trend-alert is to regularly check out fashion jewelry blogs such as Jewelry Whore. I also recommend setting up Google Alerts for the keywords "jewelry trends". Do this, and Google will email you when new articles pop up about your chosen keywords. Making a piece of jewelry is always a challenge but it’s easier if you work it through in your mind before you begin, and then convince yourself that this is a good starting point. The gem I am working with is a lovely and unusual cut, a square cushion shaped garnet with a modified step cut crown and multi-faceted pavilion. Breaking News in Nigeria Politics
Reply
RobinjackPosted December 12, 2017 at 13:21

I read that Post and got it fine and enlightening. More Bonuses
Reply
peterPosted December 12, 2017 at 17:37

A debt of gratitude is in order for setting aside an ideal opportunity to talk about this, I feel emphatically that affection and read more on this subject. On the off chance that conceivable, for example, pick up learning, would you psyche overhauling your web journal with extra data? It is extremely helpful for me. casino siteleri
Reply
RobinjackPosted December 13, 2017 at 07:14

This is exceedingly informatics, fresh and clear. I believe that everything has been portrayed in methodical way with the goal that peruser could get most extreme data and realize numerous things. click now
Reply
Home PagePosted December 13, 2017 at 11:13

Thanks for sharing with us. I am Very Glad after reading your article.I would also like to read this. Home Page
Reply
PETERPosted December 13, 2017 at 11:53

Awesome Information sharing .. I am extremely upbeat to peruse this article .. a debt of gratitude is in order for giving us experience info.Fantastic pleasant. I value this post. check that
Reply
RobinjackPosted December 13, 2017 at 12:01

You know your undertakings emerge of the group. There is something uncommon about them. It appears to me every one of them are truly splendid! my review here
Reply
ereccion total pdfPosted December 13, 2017 at 13:23

Mate, you have shown once again here why you are the best writer on this site. Your writing skills are really good and you are starting to show that in recent articles. Continue doing the tremendous work you've been doing. ereccion total pdf
Reply
GlennPosted December 13, 2017 at 20:02

www.McAfee.com/Activate Protect Your Computer , Network, Social Media Account And all other from hackers, infection ,Virus and other online threats, Mcafee Total Protection Software very Important to Activate or Setup with the Official Link McAfee.com/Activate
Reply
HarryPosted December 13, 2017 at 20:07

Get Norton Setup Instantly get protection from Malware, Trojan ,Cyber Attack And all other threats,Norton Antivirus Repair all the corrupt and Infected Files . To Get Norton Security Software get in touch with Norton SupportExperts www.norton.com/setup
Reply
alexndarPosted December 14, 2017 at 09:01

I might want to say this web journal truly persuaded me to do it! Much obliged, great post. TwentyMotion
Reply
alaa3aabPosted December 14, 2017 at 11:59

After my wedding celebration for sure I need a similar cure, I will use what you said above, العاب تلبيس
Reply
RobinjackPosted December 14, 2017 at 12:48

A debt of gratitude is in order for offering this quality data to us. I truly delighted in perusing. Will without a doubt going to impart this URL to my companions. pakistani fashion dresses
Reply
peterPosted December 14, 2017 at 12:53

Amazing article. Extremely intriguing to peruse. I truly love to peruse such a decent article. Much obliged! continue shaking. link
Reply
office.Com/setup | office.com setup Posted December 14, 2017 at 17:16

After visiting the www.office.com/setup, still facing problem call our technical experts they will help you. http://officecomsetupoffice.com/
Reply
netflix phone number | Netflix supportPosted December 14, 2017 at 17:17

You are facing any Technical problem for Netflix.We provide you Netflix Account Support Service 1844-777-7886 by Phone Call Toll Free Customer Care Support Contact Number.http://netflix-netflixsupport.com
Reply
Norton Setup | norton.com/setupPosted December 14, 2017 at 17:18

After visiting the norton.com/setup, access your account, manage your subscription, and extend your Norton protection to PC, Mac, Android and iOS http://www.nortonsetup-norton.com
Reply
peterPosted December 14, 2017 at 19:24

Love what you're doing here folks, keep it up!.. www.curiousjordy.com
Reply
Madden NFL 18 GuidePosted December 14, 2017 at 23:50

You know your projects stand out of the herd. There is something special about them. It seems to me all of them are really brilliant!
Reply
SEOPosted December 15, 2017 at 01:26

I know your aptitude on this. I must say we ought to have an online discourse on this. Composing just remarks will close the exchange straight away! Furthermore, will confine the advantages from this data. mobil casino siteleri
Reply
peterPosted December 15, 2017 at 17:39

Wonderful web journal. I appreciated perusing your articles. This is really an extraordinary read for me. I have bookmarked it and I am anticipating perusing new articles. Keep doing awesome! Love commands
Reply
peterPosted December 16, 2017 at 07:11

Somebody Sometimes with visits your website consistently and prescribed it as far as I can tell to peruse also. The method for composing is magnificent furthermore the substance is first class. A debt of gratitude is in order for that knowledge you give the perusers! http://techsmarthere.com/
Reply
Tide ChartsPosted December 16, 2017 at 07:27

I was surfing net and fortunately came across this site and found very interesting stuff here. Its really fun to read. I enjoyed a lot. Thanks for sharing this wonderful information.
Reply
jarryPosted December 16, 2017 at 07:47

Wellness bar of the other players and also a new weapon and also minimilitiaa Accessibility to added character customization items, dual possess
Reply
RobinjackPosted December 16, 2017 at 07:59

Much obliged to you for setting aside an ideal opportunity to distribute this data extremely valuable! Online Directory
Reply
asaPosted December 16, 2017 at 09:44

This is truly a great read for me. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work!. Fishing Forum
Reply
RobinjackPosted December 16, 2017 at 11:56

On the off chance that you set out to make me think today; mission fulfilled! I truly like you"re composing style and how you express your thoughts. Much obliged to you. reference
Reply
RobinjackPosted December 16, 2017 at 11:57

Much obliged to you for such an elegantly composed article. It"s brimming with quick data and engrossing portrayals. Your perspective is the best among numerous. my review here
Reply
asdsdPosted December 16, 2017 at 13:03

Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. SEO Blog
Reply
asaPosted December 16, 2017 at 13:26

Good article, but it would be better if in future you can share more about this subject. Keep posting. Virtual Office
Reply
RobinjackPosted December 16, 2017 at 13:59

Really great post. I just discovered your web journal and needed to say that I have truly delighted in perusing your blog entries. Any way I"ll be subscribing to your food and I trust you post again soon. Huge much obliged for the helpful information. bets10
Reply
seoPosted December 16, 2017 at 23:06

You have done a great job on this article. It’s very readable and highly intelligent. You have even managed to make it understandable and easy to read. You have some real writing talent. Thank you. betpluton
Reply
asaPosted December 17, 2017 at 07:20

Thanks you very much for sharing these links. Will definitely check this out.. stanford pelage
Reply
peterPosted December 17, 2017 at 07:48

Much thanks to you for setting aside an ideal opportunity to distribute this data extremely valuable! Hardware
Reply
RobinjackPosted December 17, 2017 at 09:41

Much obliged to you for another extraordinary article. Where else would anyone be able to get that sort of data in such an impeccable method for composing? I have a presentation one week from now, and I am on the search for such data. bahis siteleri bonus
Reply
adleyPosted December 17, 2017 at 12:04

I needed to thank you for this phenomenal read!! I unquestionably adored each and every piece of it. I have you bookmarked your site to look at the new stuff you post. consultant informatique
Reply
StromverleichPosted December 17, 2017 at 16:11

Great article, thanks for sharing. I wish you luck with all of your new projects and rebuilding the site. Keep up the good work. See more at: Stromvergleich
Reply
lindaPosted December 18, 2017 at 03:20

I needed to thank you for this phenomenal read!! I unquestionably adored each and every piece of it. I have you bookmarked your site to look at the new stuff you post http://ytexadan.com
Reply
alexndarPosted December 18, 2017 at 07:56

In the event that you set out to make me think today; mission achieved! I truly like your written work style and how you express your thoughts. Much obliged to you. Colchester Builders
Reply
Doyle NormanPosted December 19, 2017 at 08:54

Much obliged to you for any other fantastic article. Where else would all people be capable of get that sort of records in such an impeccable method for composing? I have a presentation one week from now, and I am at the look for such facts. Reputable Essay Writing Services UK
Reply
alexndarPosted December 19, 2017 at 09:20

Pleasant to be going by your web journal once more, it has been months for me. Well this article i've been sat tight for so long. I require this article to finish my task in the school, and it has same theme with your article. Much obliged, incredible offer. content
Reply
AsharPosted December 19, 2017 at 09:21

It was thinking about whether I could utilize this review on my other site, I will interface it back to your site though.Great Thanks. dig this
Reply
asaPosted December 19, 2017 at 10:18

You know your projects stand out of the herd. There is something special about them. It seems to me all of them are really brilliant! Nigerian Newspapers
Reply
voyance-amour-eternel.comPosted December 19, 2017 at 10:48

That was an exceptional article to read today! As I work for the top writing industry in the world, I appreciate great talent and the writer who has submitted this article has great writing talent. I would love to see some more articles from him/her. voyance-amour-eternel.com
Reply
PETERPosted December 19, 2017 at 11:11

Dr. Garner says the idea for the program came from community college deans who realized they need this kind of terminal degree, but could not get traction from traditional schools. Blocklaying brisbane
Reply
RobinjackPosted December 19, 2017 at 11:11

The biggest of its kind and a pioneer event, Nepal Management Symposium is here to acquaint management professionals, enthusiasts, students, academicians with the emerging trends and issues in the world of management and business industry. wedding lingerie
Reply
RobinjackPosted December 20, 2017 at 09:23

Awesome post, and incredible site. Much obliged for the data! Game news
Reply
peterPosted December 20, 2017 at 11:47

I appreciate what you have done here. I like the part where you say you are doing this to give back yet I would expect by every one of the remarks this is working for you too. learn more here
Reply
BachJohannPosted December 20, 2017 at 11:55

I thank you to help making people more aware of possible issues. entreprise courtier d'assurance
Reply
digitincPosted December 20, 2017 at 12:49

This is very interesting content! I have thoroughly enjoyed reading your points and have come to the conclusion that you are right about many of them. You are great. PSN rabattcode
Reply
RehmaanMalikPosted December 21, 2017 at 07:45

Enjoy Online Offers Discounts & Sales in Qatar with your Online Shopping Store Dohasooq.com Great Deals, Offers, Discount and Sale on Electronics, Mobile Phones, Laptops & Notebook, Car Accessories, Fashion, Perfumes, beauty, makeup, Songs Accessories, Fashion, Kids Books & Songs, Online Games & Toys
Reply
alexndarPosted December 21, 2017 at 07:56

I truly value this superb post that you have accommodated us. I guarantee this would be helpful for a large portion of the general population. family portrait photographers
Reply
PeterPosted December 21, 2017 at 13:26

This article is an engaging abundance of instructive information that is fascinating and elegantly composed. I recognize your diligent work on this and thank you for this data. You have what it takes to get consideration. segwaystockholmairwheel.se
Reply
FIFA 18 Coins BuyPosted December 22, 2017 at 06:28

Wow i can say this is another extraordinary article You rock for sharing us about this redesign. Trust you won't get tired on making posts as instructive as this. FIFA 18 Coins Buy https://fifa18coinsbuy.blogspot.com/
Reply
alexndarPosted December 23, 2017 at 10:30

Much thanks to you for the redesign, extremely pleasant site.. this website
Reply
alexndarPosted December 23, 2017 at 10:31

Brilliant .. Astounding .. I'll bookmark your online journal and take the nourishes likewise… I'm glad to discover such a large number of valuable information here in the post, we need work out more procedures in such manner, much obliged for sharing. More Bonuses
Reply
AyanPosted December 23, 2017 at 10:31

There is such a great amount in this article I would never have considered all alone. Your substance gives perusers things to consider in a fascinating way. Much obliged to you for your reasonable data. try this website
Reply
RobinjackPosted December 23, 2017 at 12:29

It's suitable time to make a few arrangements for the future and the time has come to be glad. I have perused this post and on the off chance that I might I be able to wish to propose you few intriguing things or exhortation. Maybe you could compose next articles alluding to this article. I craving to peruse considerably more things about it! His Secret Obsession
Reply
alexndarPosted December 23, 2017 at 13:23

Cool stuff you have and you keep redesign every one of us. CBD Oil
Reply
peterPosted December 23, 2017 at 13:35

Link Exchange: Exchange the link of your website or blog with other other websites or blogs in the same niche. shopwithtrends.com
Reply
asaPosted December 24, 2017 at 06:40

This is very educational content and written well for a change. It's nice to see that some people still understand how to write a quality post.! here
Reply
RobinjackPosted December 24, 2017 at 07:38

While Maple Leaf Properties is no longer interested in purchasing the property, the fate of the golf course is still uncertain. FIFA Mobile Coins
Reply
AlbertPosted December 24, 2017 at 12:39

I've been hunting down some better than average stuff on the subject and haven't had any fortunes up until this point, You just got another greatest fan!.. like it
Reply
AlbertPosted December 24, 2017 at 12:39

I truly like your interpretation of the issue. I now have an unmistakable thought on what this matter is about.. visit their website
Reply
AsharPosted December 24, 2017 at 12:39

Appreciating the time and exertion you put into your site and nitty gritty data you offer!.. How to logout from hacked WhatsApp
Reply
AlbertPosted December 24, 2017 at 12:40

I as of late discovered numerous helpful data in your site particularly this online journal page. Among the loads of remarks on your articles. Much obliged for sharing. visit site
Reply
peterPosted December 25, 2017 at 08:14

It is basic that we read blog entry precisely. I am now done it and find this post is truly astounding. diet plan
Reply
asaPosted December 26, 2017 at 07:03

I have read your article, it is very informative and helpful for me.I admire the valuable information you offer in your articles. Thanks for posting it.. reviews
Reply
peterPosted December 26, 2017 at 07:44

Brilliant .. Astounding .. I'll bookmark your online journal and take the nourishes likewise… I'm glad to discover such a large number of valuable information here in the post, we need work out more procedures in such manner, much obliged for sharing. Books
Reply
RobinjackPosted December 26, 2017 at 08:08

More often than not I don't make remarks on sites, however I'd like to say this article truly constrained me to do as such. Truly decent post! plaster repair
Reply
RobinjackPosted December 26, 2017 at 12:25

A debt of gratitude is in order for sharing this data. I truly like your blog entry all that much. You have truly shared a useful and intriguing blog entry with individuals.. Locksmith Mesquite TX
Reply
RobinjackPosted December 26, 2017 at 12:26

A debt of gratitude is in order for sharing this data. I truly like your blog entry all that much. You have truly shared a useful and intriguing blog entry with individuals.. Locksmith Mesquite TX
Reply
peterPosted December 27, 2017 at 06:38

I can see that you are a specialist at your field! I am dispatching a site soon, and your data will be extremely helpful for me.. Much obliged for all your help and wishing all of you the accomplishment in your business. onlinegameshere.com
Reply
alexndarPosted December 27, 2017 at 11:28

Much thanks for composing such an intriguing article on this point. This has truly made me think and I plan to peruse more. like it
Reply
AlbertPosted December 27, 2017 at 11:29

Much obliged to you for such an elegantly composed article. It's brimming with astute data and diverting depictions. Your perspective is the best among numerous. anik singal
Reply
AsharPosted December 27, 2017 at 11:29

Much obliged to you for the upgrade, exceptionally pleasant site.. wholesale vendors
Reply
PETERPosted December 28, 2017 at 07:24

Decent Informative Blog having pleasant sharing.. Accounts
Reply
AyanPosted December 28, 2017 at 10:00

It was a decent post to be sure. I completely delighted in understanding it in my lunch time. Will definitely come and visit this blog all the more frequently. Much obliged for sharing. my review here
Reply
AlbertPosted December 28, 2017 at 10:01

I needed to thank you for this extraordinary read!! I unquestionably appreciating each and every piece of it I have you bookmarked to look at new stuff you post. their explanation
Reply
KennethPosted December 28, 2017 at 10:47

KommenteraThankful to you for some other phenomenal article. Where else would all individuals have the capacity to get that kind of records in such a flawless strategy for creating? I have an introduction one week from now, and I am in the search for such actualities. Trustworthy Essay Writer Online.
Reply
alexndarPosted December 30, 2017 at 11:51

Much thanks to you such a great amount for sharing this awesome blog.Very moving and accommodating too.Hope you keep on sharing a greater amount of your ideas.I will love to peruse. my review here
Reply
AlbertPosted December 30, 2017 at 11:52

It was thinking about whether I could utilize this review on my other site, I will interface it back to your site though.Great Thanks. check that
Reply
AyanPosted December 30, 2017 at 11:52

Extraordinary article with astounding idea!Thank you for such a significant article. I truly acknowledge for this awesome data.. IPhone Screen Repairs
Reply
BachJohannPosted December 30, 2017 at 11:57

Superb article, a debt of gratitude is in order for assembling this! This is clearly one awesome post. naamkaran
Reply
BachJohannPosted December 30, 2017 at 15:19

I am extremely delighted in for this web journal. cardiff chiropody
Reply
james jackPosted December 31, 2017 at 08:52

Awesome dispatch! I am indeed getting apt to over this info, is truly neighborly my buddy. Likewise fantastic blog here among many of the costly info you acquire. Reserve up the beneficial process you are doing here. voyance gratuite
Reply
alexndarPosted December 31, 2017 at 09:21

I've been hunting down some better than average stuff on the subject and haven't had any fortunes up until this point, You just got another greatest fan!.. look at more info
Reply
AyanPosted December 31, 2017 at 09:21

A debt of gratitude is in order for this extraordinary post, i discover it exceptionally fascinating and extremely well thoroughly considered and set up together. I anticipate perusing your work later on. Check Out Your URL
Reply
alexndarPosted December 31, 2017 at 09:22

I have perused a couple of the articles on your site now, and I truly like your style of blogging. I added it to my top choices online journal website list and will be inquiring soon. If it's not too much trouble look at my site also and let me realize what you think. wedding videography singapore
Reply
AlbertPosted December 31, 2017 at 10:49

In the event that you set out to make me think today; mission achieved! I truly like your written work style and how you express your thoughts. Much obliged to you. detective agency in Mumbai
Reply
aSASPosted December 31, 2017 at 11:34

I am hoping the same best effort from you in the future as well. In fact your creative writing skills has inspired me. Remodeling contractor Fairfax VA
Reply
james jackPosted January 01, 2018 at 08:18

it's really nice and meanful. it's really cool blog. Linking is very useful thing.you have really helped lots of people who visit blog and provide them usefull information. Los Angeles photo booth
Reply
james jackPosted January 01, 2018 at 08:28

So lot to occur over your amazing blog. Your blog procures me a fantastic transaction of enjoyable.. Salubrious lot beside the scene. pharmacy open now
Reply
james jackPosted January 01, 2018 at 08:36

I recommend only good and reliable information, so see it: earthquake certifications
Reply
peterPosted January 01, 2018 at 12:42

Much obliged to you for peopling get the data they require. Incredible stuff not surprisingly. Keep up the considerable work!!! http://travelguidecompany.com/
Reply
AlbertPosted January 01, 2018 at 13:52

Pleasant to be going by your web journal once more, it has been months for me. Well this article i've been sat tight for so long. I require this article to finish my task in the school, and it has same theme with your article. Much obliged, incredible offer. my response
Reply
AlbertPosted January 01, 2018 at 13:52

It is an awesome site.. The Design looks great.. Continue working like that!. click resources
Reply
AyanPosted January 01, 2018 at 13:52

valuable data on points that bounty are intrigued on for this magnificent post.Admiring the time and exertion you put into your b!.. packers and movers hadapsar pune
Reply
responsive wordpress themePosted January 02, 2018 at 09:42

I love the way you write and share your niche! Very interesting and different! Keep it coming! responsive wordpress theme
Reply
converter youtubePosted January 02, 2018 at 09:42

I don’t think many of websites provide this type of information. I don’t think many of websites provide this type of information.
Reply
facebook video downloader onlinePosted January 02, 2018 at 09:43

Thanks for such a great post and the review, I am totally impressed! Keep stuff like this coming. facebook video downloader online
Reply
AlbertPosted January 02, 2018 at 12:44

Extraordinary things you've generally imparted to us. Simply continue written work this sort of posts.The time which was squandered in going for educational cost now it can be utilized for studies.Thanks Футболни прогнози
Reply
AsharPosted January 02, 2018 at 12:45

I truly like your interpretation of the issue. I now have an unmistakable thought on what this matter is about.. visit site
Reply
BachJohannPosted January 02, 2018 at 13:21

I love the way you write and share your niche! Very interesting and different! Keep it coming! brazilian beachwear
Reply
peterPosted January 03, 2018 at 08:03

That gives off an impression of being fabulous anyway i am still not very beyond any doubt that I like it. At any rate will look much more into it and choose by and by! Canlı bahis siteleri
Reply
peterPosted January 03, 2018 at 08:04

Hi, I have perused a large portion of your posts. This post is likely where I got the most valuable data for my exploration. A debt of gratitude is in order for posting, perhaps we can see more on this. Are you mindful of whatever other sites on this subject. Canlı bahis şirketleri
Reply
AlbertPosted January 03, 2018 at 12:35

Extraordinary article with astounding idea!Thank you for such a significant article. I truly acknowledge for this awesome data.. cctv cameras systems
Reply
asdsdaPosted January 03, 2018 at 15:14

I am very enjoyed for this blog. Its an informative topic. It help me very much to solve some problems. Its opportunity are so fantastic and working style so speedy. find here
Reply
james jackPosted January 04, 2018 at 04:54

Find the best essays on is my friend's profile page. Hindi Mp3 Songs
Reply
james jackPosted January 04, 2018 at 05:35

So it is interesting and very good written and see what they think about other people. movies download app
Reply
james jackPosted January 04, 2018 at 06:22

I recommend only good and reliable information, so see it: Mp3 Songs
Reply
james jackPosted January 04, 2018 at 08:11

Your texts on this subject are correct, see how I wrote this site is really very good. Get views on instagram video
Reply
james jackPosted January 04, 2018 at 10:08

At this point you'll find out what is important, it all gives a url to the appealing page: garage door opener repair Kirkland
Reply
james jackPosted January 04, 2018 at 10:20

There is so much in this article that I would never have thought of on my own. Your content gives readers things to think about in an interesting way. garage doors Kent
Reply
james jackPosted January 04, 2018 at 10:30

Profit primarily prime quality items -- you can understand them all within: garage door opener repair Centennial
Reply
alexndarPosted January 04, 2018 at 13:38

I've been hunting down some better than average stuff on the subject and haven't had any fortunes up until this point, You just got another greatest fan!.. more
Reply
AlbertPosted January 04, 2018 at 13:38

A debt of gratitude is in order for this extraordinary post, i discover it exceptionally fascinating and extremely well thoroughly considered and set up together. I anticipate perusing your work later on. find
Reply
AsharPosted January 04, 2018 at 13:38

You are very brave focuses in this article. I would have never thought to be any of these in the event that I didn't run over this. Much appreciated!. mens shaving
Reply
https://soycriminalista.com/Posted January 05, 2018 at 06:58

Well done, mate. I have not seen a great article in this new year yet but this is certainly up to that level. You have written the information very well here and I would like to see what more can you do. https://soycriminalista.com/
Reply
AsharSeoPosted January 05, 2018 at 12:44

I've been hunting down some better than average stuff on the subject and haven't had any fortunes up until this point, You just got another greatest fan!.. check that
Reply
peterPosted January 05, 2018 at 12:56

It was thinking about whether I could utilize this review on my other site, I will interface it back to your site though.Great Thanks. Yabanci bahis siteleri
Reply
seoPosted January 05, 2018 at 13:17

Intriguing post. I Have Been pondering about this issue, so a debt of gratitude is in order for posting. Really cool post.It 's truly extremely pleasant and Useful post.Thanks online bahis siteleri
Reply
detectivePosted January 05, 2018 at 21:07

http://allindiadetectives.com/
Reply
detectivePosted January 05, 2018 at 21:08

All India Detectives is a detective agency in Mumbai which has made niche as one of the best detective in India.

detective agency in Amritsar
Reply
BachJohannPosted January 06, 2018 at 16:21

Wonderful article, thanks for putting this together! This is obviously one great post. Thanks for the valuable information and insights you have so provided here. indoor cat food
Reply
alexndarPosted January 07, 2018 at 13:36

I've been hunting down some better than average stuff on the subject and haven't had any fortunes up until this point, You just got another greatest fan!.. More Bonuses
Reply
alexndarPosted January 07, 2018 at 13:36

A debt of gratitude is in order for this extraordinary post, i discover it exceptionally fascinating and extremely well thoroughly considered and set up together. I anticipate perusing your work later on. check this site out
Reply
AsharPosted January 07, 2018 at 13:37

Extraordinary article with astounding idea!Thank you for such a significant article. I truly acknowledge for this awesome data.. http://winestore1977.com/ruou-vang-do
Reply
asdasdPosted January 07, 2018 at 13:48

Thanks for the nice blog. It was very useful for me. I'm happy I found this blog. Thank you for sharing with us,I too always learn something new from your post. Junk Removal Fairfax VA
Reply
SEOPosted January 07, 2018 at 19:51

Cool stuff you have and you keep redesign every one of us. Canlı bahis oyna
Reply
seoPosted January 07, 2018 at 19:52

The data you have posted is extremely helpful. The destinations you have alluded was great. A debt of gratitude is in order for sharing... mobil casino oyna
Reply
AlbertPosted January 08, 2018 at 09:01

I needed to thank you for this awesome read!! I certainly getting a charge out of each and every piece of it I have you bookmarked to look at new stuff you post. article
Reply
Watch Super Bowl 2018 livePosted January 08, 2018 at 09:39

Great work accomplished here. The information is absolutely brilliant and this is the type of content that I want to see on this site. I am very happy that you have shared this informative article with us today. Watch Super Bowl 2018 live
Reply
RobinjackPosted January 08, 2018 at 12:35

This is my first time i visit here. I discovered such a large number of fascinating stuff in your web journal particularly its discourse. From the huge amounts of remarks on your articles, I figure I am by all account not the only one having all the delight here! keep doing awesome Outdoor games
Reply
AlbertPosted January 08, 2018 at 13:19

In the event that you set out to make me think today; mission achieved! I truly like your written work style and how you express your thoughts. Much obliged to you. viral playlist
Reply
BachJohannPosted January 08, 2018 at 14:06

A debt of gratitude is in order for the blog entry amigo! Keep them coming... IVA remortgage
Reply
NamnPosted January 08, 2018 at 14:11

Great info! I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don’t know what to say except that I have. garage door service Sherman Oaks
Reply
NamnPosted January 08, 2018 at 15:57

For this web site, you will see our account, remember to go through this info. garage door service Beverly Hills
Reply
adleyPosted January 09, 2018 at 10:57

I was perusing your article and thought about whether you had considered making a digital book on this subject. You're composing would offer it quick. You have a great deal of composing ability. my review here
Reply
AyanPosted January 09, 2018 at 10:58

I read that Post and got it fine and enlightening. see this
Reply
AsharPosted January 09, 2018 at 10:58

Your site is truly cool and this is an awesome moving article. read the full info here
Reply
peterPosted January 09, 2018 at 12:51

decent post, stay aware of this intriguing work. It truly regards realize that this subject is being secured likewise on this site so cheers for setting aside time to examine this! mroyun giriş
Reply
RobinjackPosted January 10, 2018 at 10:41

Incredible review, I am a major adherent to remarking on websites to illuminate the web journal scholars realize that they've added something beneficial to the internet!.. click here
Reply
RobinjackPosted January 10, 2018 at 10:42

I high value this post. It's elusive the great from the awful once in a while, yet I think you've nailed it! would you brain overhauling your web journal with more data? find out
Reply
Edward WilliamPosted January 11, 2018 at 06:13

I found some interesting facts on this subject that it is directly promotional to rational and empirical dreamboats. Cheap Essay Writing Services always try to attach with this type of intellectuals to learn more and gain some useful things.
Reply
pioneerseoPosted January 11, 2018 at 06:22

If your looking for Online Illinois license plate sticker renewals then you have need to come to the right place.We offer the fastest Illinois license plate sticker renewals in the state. roof lanterns
Reply
peterPosted January 11, 2018 at 07:42

I have as of late begun a web journal, the data you give on this website has helped me significantly. A debt of gratitude is in order for the majority of your time and work. healthandexercisetips.com
Reply
RobinjackPosted January 11, 2018 at 09:19

I like this post,And I guess that they having fun to read this post,they shall take a good site to make a information,thanks for sharing it to me. Shop With Trends
Reply
peterPosted January 11, 2018 at 12:25

A debt of gratitude is in order For sharing this Superb article.I utilize this Article to demonstrate my task in college.it is valuable For me Great Work. morningticker
Reply
AlbertPosted January 11, 2018 at 12:50

I've been hunting down some better than average stuff on the subject and haven't had any fortunes up until this point, You just got another greatest fan!.. my review here
Reply
AlbertPosted January 11, 2018 at 12:51

Much thanks to you such a great amount for sharing this awesome blog.Very moving and accommodating too.Hope you keep on sharing a greater amount of your ideas.I will love to peruse. More hints
Reply
alexndarPosted January 11, 2018 at 12:51

I have as of late begun a web journal, the data you give on this website has helped me incredibly. A debt of gratitude is in order for the greater part of your time and work. look here
Reply
AsharPosted January 11, 2018 at 12:51

It is an awesome site.. The Design looks great.. Continue working like that!. Your Domain Name
Reply
AyanPosted January 11, 2018 at 12:52

Just seek to say ones substance can be as unbelievable. This clarity with your post is magnificent and that i may believe you're a master for this issue. High caliber alongside your agree grant me to grab your present provide for keep altered by utilizing drawing nearer blog entry. You're the best many alongside you ought to go on the pleasurable take care of business. 192.168.1.1
Reply
Norton SetupPosted January 11, 2018 at 17:57

Norton Setup with your product key online. Download & Install Norton Product, Visit activation website norton.com/setup to register your code.Norton Account Support Service 1_844~777~7886 by Phone Call Toll Free Customer Care Support Contact Number. http://www.nortonsetup-norton.com
Reply
RobinjackPosted January 11, 2018 at 21:43

Truly an incredible expansion. I have perused this great post. A debt of gratitude is in order for sharing data about it. I truly like that. Much obliged so part for your assemble. online casino oyna
Reply
RobinjackPosted January 11, 2018 at 21:43

hi!! Extremely fascinating examination happy that I went over such educational post. Keep doing awesome. Happy to be a piece of your net group. online kumarhane siteleri
Reply
RobinjackPosted January 12, 2018 at 13:29

This is really an incredible read for me. I have bookmarked it and I am anticipating perusing new articles. Keep doing awesome!. canlı rulet oyna
Reply
seoPosted January 12, 2018 at 14:04

I concede, I have not been on this website page in quite a while... in any case it was another delight to see It is such an essential point and overlooked by such a variety of, even experts. experts. I thank you to help making individuals more mindful of conceivable issues. casino siteleri
Reply
alexndarPosted January 13, 2018 at 11:17

This is an incredible moving article.I am essentially satisfied with your great work.You put truly extremely accommodating data... my review here
Reply
AlbertPosted January 13, 2018 at 11:18

A debt of gratitude is in order for offering pleasant data to us. i like your post and all you impart to us is uptodate and entirely useful, i might want to bookmark the page so i can come here again to peruse you, as you have made a superb showing. directory
Reply
alexndarPosted January 13, 2018 at 12:40

In the event that you set out to make me think today; mission achieved! I truly like your written work style and how you express your thoughts. Much obliged to you. bike transport pune
Reply
BachJohannPosted January 13, 2018 at 13:21

thanks for the tips and information..i really appreciate it.. ESR
Reply
DANIPosted January 14, 2018 at 09:43

I am no expert, but I believe you just made an excellent point. You certainly fully understand what you are speaking about, and I can truly get behind that. test drive
Reply
seoPosted January 15, 2018 at 01:57

This article was composed by a genuine speculation essayist. I concur a hefty portion of the with the strong focuses made by the essayist. I'll be back. beşiktaş haberleri
Reply
seoPosted January 15, 2018 at 02:05

Your substance is absolutely splendid from numerous points of view. I think this is connecting with and educational material. Much thanks to you such a great amount for thinking about your substance and your perusers. online blackjack siteleri
Reply
RobinjackPosted January 15, 2018 at 10:38

I might want to say this online journal truly persuaded me to do it! Much appreciated, great post. blackjack oyna
Reply
links salesPosted January 15, 2018 at 13:33

These things are very important, good think so - I think so too... PhD Proposal
Reply
seoPosted January 15, 2018 at 22:49

I can see that you are a specialist at your field! I am propelling a site soon, and your data will be extremely valuable for me.. Much obliged for all your help and wishing all of you the accomplishment in your business. bahis oyunları
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Off topic: Jacques Mayol - Delfinma...

Kultfilmen Det stora blå gjorde honom världsberömd över en natt. Jaques Mayol var en fransk fridykare som slog flera världsrekord. Bland annat blev han den förs...

10 bilder som kommer få dig att vil...

Kroatien blir en allt mer populär seglingsdestination för varje år som g&ar...

Till Salu: RC44

Vad sägs om att gå ihop ett par kompisar och köpa en "Russel Coutts 44"?

QUIZ: HUR LÅNG TID INNAN DET BRYTS ...

QUIZET PRESENTERAS AV 
x