HALLBERG-RASSY 412

Oktober 03, 2015 @ 12:28:26   Foto HALLBERG-RASSY 412

1 AV 39

I FOKUS HALLBERG-RASSY 412

 

EN MODERN KLASSIKER

 

Gediget hantverk och tidsenliga skrovlinjer, en båt som längtar ut på de stora haven.

 

Hallberg-Rassy 412 är en tidsenlig båt med stor och rymlig sittbrunn längst akterut. Under däck badar nymodigheter som ljusa tyger, platt-TV och dubbla akterkojer i naturligt ljus. Man har gjort mycket för att bygga en modern båt som seglar bra, samtidigt som man har varit noga med att hålla kvar vid det gedigna hantverket och den höga komforten.

 

Vill du se mer bilder av båten? Klicka på översta bilden för att öppna biblioteket!

 

Hallberg-Rassy har tillverkat båtar på Orust sedan 1943. Genom åren har man gjorts sig känd för att skapa nöjesseglare i världsklass. Fokus har alltid legat på kvalité, komfort och hantverk. Trots att båtarna är tunga har de rykte om sig att vara välseglande. Rassys klassiska båtar med mittsittbrunn är många långseglares drömbåt, eller kanske rättare sagt, många seglares drömbåt. 412an, som kom 2012, visade att det också finns ambition om att förnya sig. Det här är första gången man kan få en Hallberg-Rassy med akterlig sittbrunn i kombination med dubbla akterkabiner. Magnus Rassy och Germán Frers har tagit fram en nyskapande båt utan att för den sakens skull ha tappat bort sitt arv.

 

Konstruktion och utrustning

Däck och skrov är byggda av handlagt glasfiber med Divinycell som distansmaterial. Båten har en uppdaterad undervattenskropp, en förhållandevis plan aktre del och ett stort friliggande roder utan skeg. Kölen är av bly och har ett ganska djupt kölsvin. Teakdäcket är numera vacuumlimmat på plats utan skruvar genom däck vilket kommer vara en frälsning för den som äger den här båten om tjugo år. Det är genomgående mycket bra kvalité på träarbetet, precis som man förväntar sig av ett Orustbygge. Man ser bevis på den höga ambitionsnivån även i andra material och installationer, stora delar av det rostfria på däck är t ex måttanpassat och specialbeställt. När man bygger en Hallberg-Rassy lägger man förvånande nog fler mantimmar på tekniska installationer än på snickerier. Detta blir uppenbart när man öppnar motorrum och elskåp. Varenda sladd och slang är noggrant uppmärkt.

 

Man har ansträngt sig att få in sunda lösningar som förenklar båtägandet. Ett exempel är möjligheten att pumpa ut de sista resterna ur dieseltanken från dess lägsta punkt, en liten detalj som kan spara dagar av krångligt arbete den gången man fått ombord dålig diesel på sin resa runt jorden. Den här typen av finesser ser man inte vid först anblicken men de gör en båt pålitlig, och att en ägare med tiden verkligen älskar sin båt.

 

Rigg

Båten är utrustad med en trespridarrigg från Seldén. De breda svepta spridarna möjliggör en ren, enkel rigg utan fioler och backstag. Häckstaget är lätt att trimma med 1:48 i utväxling, även om vi undrar om man kommer att trimma det styva maströret särskilt ofta då det är så lätt att reva, men mer om detta senare. Man har delat på röstjärnen för inner- och yttervant. Det gör passagen fram till fördäck mycket enkel och det underlättar trimmet av den överlappande focken. Längst fram finns ett liten kort peke i rostfritt som gör att man kan halsa gennaker eller code-0 strax framför förstaget.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Exteriört

Båten har som sagt fina linjer som känns moderna och tidlösa på samma gång. Tidigare har Hallberg-Rassys båtar i den här storleken haft en lite bullig framtoning. Den här båten ger ett slankare intryck, trots att den faktiskt är bredare än sin syster 40an. Det är en fröjd för ögat att följa de rena och ganska raka linjerna som börjar i stäven, går längs skrovsidan och avslutas fint i aktern. Aktern är inte helt avkapad och öppen enligt det senaste snittet, men man ser en antydan åt det hållet, och man kan ana en kraftfull och stabil undervattenskropp. Designen är ny och snygg samtidigt som man behållit alla klassiska kännetecken som de blå linjerna på sidan, vindrutan i härdat glas och avvisarlisten (även om den inte är fullt så iögonfallande som på en del tidigare modeller). Trots det nya stuket ser man, glädjande nog, att detta är en Hallberg-Rassy på många sjömils håll.

 

Däck och sittbrunn

Däck och sittbrunn är nästan helt täckta i vacker teak. Alla fall är neddragna i sittbrunnen, i egna stuvfack. De klassiska svanhalsarna med rostfria skyddsbyglar har bytts ut mot låga ventilatorer i form av vita plastdomer som man kan gå på. I fören har man begravt både den elektriska fockrullen och ankarspelet i en prydlig box under däck. Det går en kraftig teaklist med rundad kant längs hela relingen. I stället för att ha dränering i listen som brukligt, leder man bort vattnet i ett litet hål i däck och slipper därmed fula smutslinjer på skrovsidan. Det är tysk skotning på storen med en storskotskena framför vindrutan. Detta frigör plats i sittbrunnen där det finns gott om svängrum. Kvalitén på hantverket är högt både när det gäller trä och andra material. Trots att vi anstränger oss lyckas vi bara hitta två små detaljer som går att gnälla på. De gediget byggda och teakbeklädda locken till stuvfacken är tunga och hade mått bra av en gasfjäder eller liknande för inbromsning. Sedan har vissa skylights-glas en plastig mjölkvit look som inte är så snygg, men det visar sig finnas ett syfte även med detta.

 

Interiört

Nere i båten ger allt snickeriarbete en ombonad känsla. Äldre Orustbåtar känns ibland lite mörka och murriga men här är det i stället ljust och fräscht. Det kommer naturligt ljus från skylights i rufftaket och stora ventiler i ögonhöjd, både när man sitter och står, som ger ljus och utsikt. Intrycket förstärks av ljusa tyger, vita träpaneler på delar av väggarna och avsaknaden av gardiner (det finns mörkläggningsgardiner som är snyggt hopfällda ovanför fönsterkarmen). Många båtar förfulas idag av stora blaffiga TV-skärmar men här har man löst problemet med en 32-tums skärm som är nedfällbar i en av soffornas ryggar. Inredningen har många fina och praktiska detaljer, till exempel en skolåda i teaktrappans nedersta steg och de praktiska dörrhandtagen som vinklas inåt så att de inte hakar i en förbipasserandes kläder.

 

Båten kan beställas med dubbla akterkabiner, förpik och två soffor. Med denna lösning lyckas man klämma in åtta sovplatser i en 41 fotare. Inte illa, även om det kanske blir en aning trångbott.

 

Köksdelen är rymlig med bra arbetsytor i kompositsten. I skåp och lådor finns det många smarta förvaringslösningar för husgeråd. Det finns två kylskåp där den ena kan bli frys och i ett av skåpen finns en infällbar nespressomaskin. I golvet finns en vinkällare med plats för sex flaskor. Vem har sagt att livet ombord skall vara spartanskt? Båten kan beställas med en eller två toaletter, den vi provade hade två och i den större fanns det både en rymlig duschkabin och en tvättmaskin. Inne i toalettutrymmena kommer de mjölkvita skylighten till sin rätt och lyser upp rummet utan att det blir full insyn. Navigationsplatsen är ett ombonat hörn där man bekvämt kan sitta och planera nästa etapp av resan.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Seglingsupplevelsen

När vi testseglar båten är det lätt vind och platt vatten. Båten är förvånansvärt lättdriven. Ett tag mojnar det nästan helt men vi lyckas ändå hålla någorlunda fart. Båten vi seglar har rulle, både i mast och på förstag, och är utrustad med laminatsegel från Elvström med stående lattor. De har fin form för att vara rullsegel och behåller den bra även när vi testar att reva. När det blåser 4-5 sekundmeter och vi seglar halvvind får båten nytta av sin skrovlängd och det börjar rulla på riktigt bra.

 

Extra kul blir det när vi sätter en Code-0 på 82 kvadrat och farten ökar till 7,5 knop, inte illa för en 11 ton tung båt. Vid ratten finns en piedestal med alla displayer och knappar du behöver för att manövrera båten. Härifrån kan du sköta bog- och akterpropeller, ankare, tända lanternorna med mera. Men framför allt kan du segla båten härifrån. Du kan sköta autopiloten och det finns knappar till båda dina rullsegel och de olika vinscharna du har skoten på. ”Knappsegling” som Hallberg-Rassy kallar det är enkelt och praktiskt, och förvånansvärt kul.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Slutsats

Gediget bygge, hantverk och kvalité är slitna ord i båtbranschen men här kommer de väl till pass. Båten har fantastisk finish. Förutom de andra Orustvarven är kanske Oyster närmaste konkurrent men då får man gå upp i både storlek och pris. Båten har fått ett för Hallberg-Rassy modernt skrov. Hon seglar överraskande väl i lätt vind och är säkert ännu roligare när det blåser mer. Konceptet med ”knappsegling” förtar inte seglingsglädjen och fungerar väl. På det hela taget är det en trevlig och lätthanterlig båt. Man har varit nytänkande utan att för den sakens skull komma för långt bort från sitt ursprung. Skall man satsa på en båt för bekväm nöjessegling kanske man skall gå hela vägen och titta på systerbåten med mittsittbrunn. Du går miste om möjligheten till dubbel akterkabin (om du inte uppgraderar till 48 fot men då dubblar du även priset) men frigör istället akterdäcket och skapar plats under däck för en rejäl ägarhytt och ett ordentligt maskinrum. Har du förtöjning med aktern till i tankarna, cocktailpartyn ombord och många sängplatser är den här båten kanske perfekt för dig. Men drömmer du om långa resor till exotiska öar långt bort så är det en båt med mittsittbrunn du skall välja. Oavsett blir det en komfortabel och säker resa på väg till dina drömmars mål.

 

Båtens SRS-tal ligger på 1,286.

 

Pris inkl. segel och moms

Från 4,3 milj. Båten vi seglade var mycket välutrustad och hade extrautrustning för cirka 1,3 milj.

 

TEKNISK DATA

Design: Germán Frers

Båtvarv: Hallberg-Rassy

Längd: 12,61 m

Bredd: 4,11 m

Djupgående: 1,99 m

Kölvikt standard: 4000 kg

deplacement: 11000 kg

Segelyta med fock: 90 m²

Segelyta med Code-0: 130,9 m²

Masthöjd över vattenyta: 19,65 m

Motor: Volvo Penta D2-75 hk

Bränsletank: 340 Ltr

Vattentank: 530 Ltr

CE-kategori: A-obegränsad oceansegling

 

HALLBERG-RASSY 412KOMMENTERA

robinjackPosted May 26, 2017 at 16:15

Totally awesome posting! Heaps of helpful data and motivation, both of which we all need!Relay welcome your work. www.ticketcharge.com
Reply
peterPosted May 27, 2017 at 00:34

Superb web journal! I discovered it while surfing around on Yahoo News. Do you have any proposals on the most proficient method to get recorded in Yahoo News? I"ve been striving for some time yet I never appear to arrive! Value it. Montville Condo
Reply
AsharSeoPosted May 28, 2017 at 06:30

I might want to thank you for the endeavors you have made in composing this article. I am trusting the same best work from you later on also.. Hemi-Sync
Reply
AdleyPosted May 28, 2017 at 12:38

Health insurance in Vietnam In the event that you set out to make me think today; mission achieved! I truly like your written work style and how you express your thoughts. Much obliged to you. bảo hiểm liberty
Reply
peterPosted May 28, 2017 at 13:55

I might want to thank you for the endeavors you have made in composing this article. I am trusting the same best work from you later on also.. Find best jobs in India
Reply
doverloxahatcheePosted May 29, 2017 at 07:24

Superb web log! industrial door
Reply
AsharSeoPosted May 29, 2017 at 12:59

I gotta most loved this site it appears to be extremely useful . miami to key west trip
Reply
peterPosted May 29, 2017 at 13:27

health Insurance in Singapore I might want to thank you for the endeavors you have made in composing this article. I am trusting the same best work from you later on also.. Oneassociatelogin
Reply
PETERPosted May 30, 2017 at 11:18

Hi I am so charmed I found your online journal, I truly found you by misstep, while I was watching on google for something else, Anyways I am here now and could simply get a kick out of the chance to say thank for an enormous post and an overall captivating site. Kindly do keep up the immense work. WP Tool Kit
Reply
PETERPosted May 30, 2017 at 11:20

This article was composed by a genuine speculation essayist. I concur a hefty portion of the with the strong focuses made by the essayist. I'll be back. Fearless Netpreneur Magazine
Reply
peterPosted May 30, 2017 at 12:44

Health insurance in Philippines I imagine that much obliged for the valuabe data and bits of knowledge you have so given here. maxicare health plans
Reply
robinjackPosted May 30, 2017 at 15:28

I went over this site and I trust you have a ton of brilliant data, spared to my bookmarks Martin Modern Guocoland
Reply
peterPosted May 30, 2017 at 23:47

A debt of gratitude is in order for sharing this valuable information.. Discount Concert Tickets
Reply
AsharSeoPosted May 31, 2017 at 14:29

Financial Advisor/Planning: Whether you already have a financial advisor or are now looking to hire one, you want someone who has your best financial interest at heart. Comprehensive financial planning for an individual or couple generally involves tax planning, risk management, investment planning, retirement planning and gift and estate planning. We help clients create a financial plan that aligns with their life goals and we can help you too. certified financial planner the woodlands
Reply
AddisonPosted May 31, 2017 at 14:30

If you don't mind proceed with this extraordinary work and I anticipate a greater amount of your marvelous blog entries. The Wealth Builder
Reply
AlexPosted May 31, 2017 at 14:31

Appreciating the time and exertion you put into your site and nitty gritty data you offer!.. luxury bedroom lights
Reply
AlexPosted May 31, 2017 at 14:31

I can set up my new thought from this post. It gives inside and out data. A debt of gratitude is in order for this profitable data for all,.. 24 plumbing services
Reply
AsharSeoPosted June 01, 2017 at 10:35

This is such an awesome asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. I cherish seeing blog that comprehend the worth. Im happy to have discovered this post as its such a fascinating one! I am dependably watchful for quality posts and articles so i assume im fortunate to have discovered this! I trust you will be including more later on... Carpet Cleaner
Reply
alexndarPosted June 01, 2017 at 10:35

A debt of gratitude is in order for the web journal stacked with such a large number of data. Halting by your web journal helped me to get what I was searching for. DiaitaKaiDiatrofi.com
Reply
alexPosted June 01, 2017 at 10:36

This is an awesome article a debt of gratitude is in order for sharing this enlightening data. I will visit your site consistently for some most recent post. I will visit your website consistently for Some most recent post. Voucher code
Reply
muenerPosted June 01, 2017 at 12:10

This is a smart blog. I mean it. You have so much knowledge about this issue, and so much passion. check it out youtubeviewspromo.com You also know how to make people rally behind it, obviously from the responses.
Reply
peterPosted June 01, 2017 at 18:30

I valued your work extremely thanks https://www.javda.com
Reply
Le Quest CondoPosted June 03, 2017 at 00:41

They саn help уоu with rеѕidеntiаl or соrроrаtе mоving with a numbеr оf different ѕеrviсеѕ. Le Quest Condo
Reply
RobinjackPosted June 03, 2017 at 10:11

I might want to say this online journal truly persuaded me to do it! Much appreciated, great post. instagram metrics
Reply
robinjackPosted June 03, 2017 at 22:30

Much thanks to you such a great amount for sharing this incredible blog.Very motivating and accommodating too.Hope you keep on sharing a greater amount of your ideas.I will love to peruse. fox theatre schedule
Reply
RobinjackPosted June 04, 2017 at 12:47

I read that Post and got it fine and enlightening. website
Reply
AlexPosted June 04, 2017 at 13:13

counting sensible remarks here... marketing digital bogota
Reply
muneerPosted June 05, 2017 at 10:04

Your blogs are easily accessible and quite enlightening so keep doing the amazing work guys. pitbull lives matter
Reply
AlexPosted June 06, 2017 at 13:49

This is such an awesome asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. I cherish seeing blog that comprehend the worth. Im happy to have discovered this post as its such a fascinating one! I am dependably watchful for quality posts and articles so i assume im fortunate to have discovered this! I trust you will be including more later on... Post Gopher
Reply
AlexPosted June 06, 2017 at 13:50

Somebody Sometimes with visits your online journal routinely and prescribed it as far as I can tell to peruse also. The method for composing is brilliant furthermore the substance is first rate. A debt of gratitude is in order for that knowledge you give the perusers! Social Traffic Jacker
Reply
AlexPosted June 07, 2017 at 08:35

counting sensible remarks here... burger king menu prices
Reply
AlexaPosted June 07, 2017 at 20:31

i truly like this article please keep it up. Love Commands
Reply
Injustice 2 HackPosted June 08, 2017 at 12:49

My friend mentioned to me your blog, so I thought I’d read it for myself. Very interesting insights, will be back for more! Injustice 2 Hack
Reply
AlexPosted June 08, 2017 at 14:30

This is such an awesome asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. I cherish seeing blog that comprehend the worth. Im happy to have discovered this post as its such a fascinating one! I am dependably watchful for quality posts and articles so i assume im fortunate to have discovered this! I trust you will be including more later on... MSG Leads
Reply
AlexPosted June 08, 2017 at 14:30

A debt of gratitude is in order for sharing us. recycling electronics
Reply
peterPosted June 09, 2017 at 01:42

I truly delighted in perusing this post, enormous fan. Keep doing awesome me when would you be able to distribute more articles or where would I be able to peruse more on the subject? New Toyota Supra
Reply
RobinjackPosted June 09, 2017 at 21:38

I felt exceptionally cheerful while perusing this site. This was truly extremely instructive site for me. I truly enjoyed it. This was truly a sincere post. Much obliged!. Bet Crazy
Reply
RobinjackPosted June 09, 2017 at 23:14

I truly delighted in perusing this post, huge fan. Keep doing awesome me when would you be able to distribute more articles or where would I be able to peruse more on the subject? witch clothes
Reply
Fees private detectivesPosted June 10, 2017 at 09:33

Hmm!! This blog is really cool, I’m so lucky that I have reached here and got this awesome information. Fees private detectives
Reply
RobinjackPosted June 10, 2017 at 13:32

"As women, we are realizing that with the economy being as it is, we can't depend on a man to bring home the bacon and make everything be OK," said Pehrson, whose mother did not attend college. The 25-year-old serves in her student body government and works two jobs to pay for school. advice
Reply
RobinjackPosted June 10, 2017 at 18:54

I just couldn't leave your site before letting you know that I genuinely delighted in the top quality information you present to your guests? Will be back again every now and again to determine the status of new posts. internet TV
Reply
peterPosted June 10, 2017 at 22:56

What is certain is that its large fan base is on pins and needles waiting for the sequel of Log Horizon to come out. We have come across numerous comments online stating how much they want to watch the third season and inquiring about when it will be released. Log Horizon 3
Reply
AlexPosted June 11, 2017 at 14:05

This is a decent post. This post gives genuinely quality data. I'm unquestionably going to investigate it. Truly extremely valuable tips are given here. Much obliged to you to such an extent. Keep up the benevolent acts. get woobox votes
Reply
AlexPosted June 11, 2017 at 14:06

I've been hunting down some not too bad stuff on the subject and haven't had any fortunes up until this point, You just got another greatest fan!.. cad cam software download
Reply
RobinjackPosted June 12, 2017 at 15:37

I am glad to locate your recognized method for composing the post. Presently you make it simple for me to comprehend and actualize the idea. Much obliged to you for the post. male enhancement pills over the counter
Reply
janebrendanPosted June 12, 2017 at 22:39

I am extremely delighted in for this web journal. Its a useful subject. It help me all that much to take care of a few issues. Its chance are so awesome and working style so rapid. SEO Services
Reply
peterPosted June 12, 2017 at 23:42

Much obliged for your post. I've been considering composing an extremely practically identical post in the course of the last couple of weeks, I'll most likely keep it quick and painless and connection to this rather if thats cool. Much obliged. legal steroids gnc
Reply
peterPosted June 13, 2017 at 14:02

This article was composed by a genuine speculation essayist. I concur a hefty portion of the with the strong focuses made by the essayist. I'll be back. water extraction
Reply
AlexPosted June 13, 2017 at 15:48

This is such an awesome asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. I cherish seeing blog that comprehend the worth. Im happy to have discovered this post as its such a fascinating one! I am dependably watchful for quality posts and articles so i assume im fortunate to have discovered this! I trust you will be including more later on... Vidello
Reply
AlexPosted June 13, 2017 at 15:48

This web journal site is really cool! How was it made ! online shopping
Reply
bradleyPosted June 13, 2017 at 15:48

Your music is astounding. You have some extremely skilled craftsmen. I wish you the best of accomplishment. LuLaRoe Carly in Naperville IL
Reply
RobinjackPosted June 14, 2017 at 00:07

A debt of gratitude is in order for sharing this data. I truly like your blog entry all that much. You have truly shared an instructive and fascinating blog entry with individuals.. http://gianthypermarket.com.sg/martin-modern-first-bedok-land-guocoland/
Reply
RobinjackPosted June 14, 2017 at 09:39

This online journal is truly awesome. The data here will definitely be of some help to me. Much obliged!. sainsbury\'s flowers direct
Reply
RobinjackPosted June 14, 2017 at 09:40

This online journal is truly awesome. The data here will definitely be of some help to me. Much obliged!. sainsbury\'s flowers direct
Reply
RobinjackPosted June 14, 2017 at 11:48

this is truly pleasant to read..informative post is great to read..thanks a considerable measure! Privacy Screens
Reply
peterPosted June 14, 2017 at 13:48

I have perused your web journal it is extremely useful for me. I need to express profound gratitude to you. I have bookmark your site for future redesigns. kate meckler
Reply
RobinjackPosted June 14, 2017 at 19:08

I truly thank you for the profitable data on this incredible subject and anticipate more extraordinary posts. Much appreciated for getting a charge out of this magnificence article with me. I am valuing it all that much! Anticipating another extraordinary article. Good fortunes to the creator! All the best! http://homedepotlosangeles.com/
Reply
goldfishPosted June 15, 2017 at 11:28

Your article is extremely helpful exceptionally fascinating subject i am looking that sort of post thank for imparting to us keep it up. goldfish
Reply
peterPosted June 15, 2017 at 12:50

Totally incredible posting! Loads of valuable data and motivation, both of which we all need!Relay value your work. quartz enail
Reply
download laguPosted June 17, 2017 at 13:41

Very interesting blog. A lot of blogs I see these days don't really provide anything that I'm interested in, but I'm most definitely interested in this one. Just thought that I would post and let you know download lagu
Reply
AlexPosted June 17, 2017 at 14:29

This is such an awesome asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. I cherish seeing blog that comprehend the worth. Im happy to have discovered this post as its such a fascinating one! I am dependably watchful for quality posts and articles so i assume im fortunate to have discovered this! I trust you will be including more later on... chicago condo remodel
Reply
AlexPosted June 17, 2017 at 14:29

I went over this site and I trust you have a ton of awesome data, spared to my bookmarks www.gamerbolt.com
Reply
AlexPosted June 17, 2017 at 14:29

Good focuses you composed here..Great stuff...I think you've made some really fascinating points.Keep up the great work. picuploaded.com
Reply
AlexaPosted June 17, 2017 at 14:30

Much obliged to you for setting aside an ideal opportunity to distribute this data extremely valuable! Zabroc
Reply
AlexPosted June 18, 2017 at 12:09

I might want to say this web journal truly persuaded me to do it! Much obliged, great post. Mens Clinic Pretoria
Reply
peterPosted June 18, 2017 at 12:46

I felt exceptionally glad while perusing this site. This was truly exceptionally enlightening site for me. I truly preferred it. This was truly a sincere post. Much obliged!. Footwear for police officers
Reply
peterPosted June 18, 2017 at 12:47

decent post, stay aware of this intriguing work. It truly regards realize that this subject is being secured likewise on this site so cheers for setting aside time to examine this! sytropin
Reply
RobinjackPosted June 18, 2017 at 21:08

Decent to peruse your article! I am anticipating sharing your undertakings and encounters. http://buysonyvaio.com/
Reply
voyance-amour-eternel.comPosted June 18, 2017 at 22:03

Many times the existence of clairvoyance has been claimed but every time they have met with criticism from the scientific community. voyance-amour-eternel.com
Reply
peterPosted June 19, 2017 at 08:48

Just try to specify ones substance can be as mind blowing. This clarity with your post is radiant and that i may believe you"re a master for this issue. High caliber alongside your agree grant me to grab your present provide for keep changed by utilizing drawing nearer blog entry. You rock several alongside you ought to go on the pleasurable take care of business. cheapest postcard printing
Reply
Dissertation ProposalPosted June 19, 2017 at 10:24

I might need to thank you for the attempts you have made in forming this article. I am believing a similar best work from you later on moreover. At any rate I am here now and could just get a kick out of the opportunity to state thank for a tremendous post and a general dazzling site. Mercifully do keep up the gigantic work. Dissertation Proposal
Reply
RobinjackPosted June 19, 2017 at 12:44

A debt of gratitude is in order for this article exceptionally accommodating. much appreciated. powermill
Reply
RobinjackPosted June 19, 2017 at 12:45

Amazing site, Distinguished criticism that I can handle. Im pushing ahead and may apply to my present place of employment as a pet sitter, which is exceptionally charming, however I have to extra extend. Respects. download autocad plant 3d
Reply
AlexPosted June 19, 2017 at 14:33

it was a brilliant opportunity to visit this sort of site and I am upbeat to know. much thanks to you such a great amount for allowing us to have this open door.. ALQUILER DE CARROS
Reply
RobinjackPosted June 20, 2017 at 09:36

Much obliged for your post. I"ve been considering composing an extremely practically identical post in the course of the last couple of weeks, I"ll most likely keep it quick and painless and connection to this rather if thats cool. Much obliged. PTC Sites review
Reply
RobinjackPosted June 20, 2017 at 13:10

exceptionally fascinating continue posting. annual credit report
Reply
peterPosted June 20, 2017 at 13:34

I am all that much satisfied with the substance you have said. I needed to thank you for this extraordinary article. alavi foundation
Reply
peterPosted June 20, 2017 at 13:59

counting sensible remarks here... get best results canvas printing
Reply
AlexPosted June 20, 2017 at 14:06

I gotta most loved this site it appears to be extremely useful . protection film
Reply
RobinjackPosted June 20, 2017 at 15:15

It is basic that we read blog entry deliberately. I am as of now done it and find this post is truly stunning. best desert tours from marrakech
Reply
Lim Beng HianPosted June 21, 2017 at 09:56

I definitely enjoying every little bit of it. It is a great website and nice share. I want to thank you. Good job! You guys do a great blog, and have some great contents. Keep up the good work. Lim Beng Hian
Reply
AlexPosted June 21, 2017 at 10:13

Good focuses you composed here..Great stuff...I think you've made some really fascinating points.Keep up the great work. orange county roofing
Reply
AlexPosted June 21, 2017 at 15:37

A debt of gratitude is in order for giving late reports with respect to the worry, I anticipate read more. boldleads
Reply
alexPosted June 21, 2017 at 15:37

hi!! Exceptionally fascinating discourse happy that I went over such educational post. Keep doing awesome. Happy to be a piece of your net group. free credit reports for all three bureaus
Reply
Le Quest Expected Completion DatePosted June 21, 2017 at 23:51

As smart building is the project where structure uses automation in building processes like automatic heating, automatic ventilation,, automatic ventilation, automatic lighting, automatic security and other systems Le Quest Expected Completion Date
Reply
AlexPosted June 22, 2017 at 13:55

I needed to thank you for this phenomenal read!! I unquestionably adored each and every piece of it. I have you bookmarked your site to look at the new stuff you post. Buy cheap Luxion KeyShot Pro
Reply
AlexPosted June 22, 2017 at 13:55

this is truly pleasant to read..informative post is great to read..thanks a considerable measure! Ron Perelman
Reply
RobinjackPosted June 22, 2017 at 23:26

I truly delighted in perusing this post, huge fan. Keep doing awesome me when would you be able to distribute more articles or where would I be able to peruse more on the subject? Lauravarney.com LVFIT
Reply
AlexPosted June 24, 2017 at 14:04

Much obliged for setting aside an ideal opportunity to examine this, I feel unequivocally that affection and read more on this theme. On the off chance that conceivable, for example, pick up learning, would you mind overhauling your site with extra data? It is extremely valuable for me. chemistry tuition
Reply
adleyPosted June 24, 2017 at 14:05

I take in some new stuff from it as well, a debt of gratitude is in order for sharing your data. San Ramon, CA
Reply
HarryPosted June 24, 2017 at 14:05

Cool stuff you have and you keep redesign every one of us. Home Insurance Williston ND
Reply
alexndarPosted June 24, 2017 at 14:05

Great artcile, however it would be better if in future you can share more about this subject. Continue posting. Child Custody Attorney Henderson NV
Reply
AyanPosted June 24, 2017 at 14:06

Much thanks for this extraordinary post. boat accidents
Reply
AsharPosted June 24, 2017 at 22:42

Much thanks to you so much Love your web journal.. cheap photo canvas prints 2
Reply
peterPosted June 25, 2017 at 10:04

cheap 55 printers
Reply
PETERPosted June 26, 2017 at 12:59

A fascinating dialog is value remark. I feel that it is best to compose more on this matter, it may not be a forbidden theme however generally people are insufficient to chat on such subjects. To the following. Here's to you. pool construction reviews
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Kolla Redbull Youth America's Cup i...

Äntligen är det dags för finalen av Redbull Youth America's Cup. Topp fyra från grupp A och B kommer mötas för första gången ikväll på fi...

Stjärnskottet Amanda Ginsburg har s...

Amanda Ginsburg släppte 25/5 låten Havsmelodi som är baserad p&ar...

Historia skrevs på Bermuda när sju ...

När Emirates Team New Zeeland och Oracle Team USA tar några dagar ledigt ges de...

Fullt ös medvetslös (VIDEO)

Här går det undan. I MC38 Winter Series var det full fart på dag två...

TVÅ SVENSKA LAG VIDARE TILL KVARTSF...

Kvartsfinalerna i VM i matchracing kör i gång i dag i Helsingfors. Åtta b...
x