HALLBERG-RASSY 412

Oktober 03, 2015 @ 12:28:26   Foto HALLBERG-RASSY 412

1 AV 39

I FOKUS HALLBERG-RASSY 412

 

EN MODERN KLASSIKER

 

Gediget hantverk och tidsenliga skrovlinjer, en båt som längtar ut på de stora haven.

 

Hallberg-Rassy 412 är en tidsenlig båt med stor och rymlig sittbrunn längst akterut. Under däck badar nymodigheter som ljusa tyger, platt-TV och dubbla akterkojer i naturligt ljus. Man har gjort mycket för att bygga en modern båt som seglar bra, samtidigt som man har varit noga med att hålla kvar vid det gedigna hantverket och den höga komforten.

 

Vill du se mer bilder av båten? Klicka på översta bilden för att öppna biblioteket!

 

Hallberg-Rassy har tillverkat båtar på Orust sedan 1943. Genom åren har man gjorts sig känd för att skapa nöjesseglare i världsklass. Fokus har alltid legat på kvalité, komfort och hantverk. Trots att båtarna är tunga har de rykte om sig att vara välseglande. Rassys klassiska båtar med mittsittbrunn är många långseglares drömbåt, eller kanske rättare sagt, många seglares drömbåt. 412an, som kom 2012, visade att det också finns ambition om att förnya sig. Det här är första gången man kan få en Hallberg-Rassy med akterlig sittbrunn i kombination med dubbla akterkabiner. Magnus Rassy och Germán Frers har tagit fram en nyskapande båt utan att för den sakens skull ha tappat bort sitt arv.

 

Konstruktion och utrustning

Däck och skrov är byggda av handlagt glasfiber med Divinycell som distansmaterial. Båten har en uppdaterad undervattenskropp, en förhållandevis plan aktre del och ett stort friliggande roder utan skeg. Kölen är av bly och har ett ganska djupt kölsvin. Teakdäcket är numera vacuumlimmat på plats utan skruvar genom däck vilket kommer vara en frälsning för den som äger den här båten om tjugo år. Det är genomgående mycket bra kvalité på träarbetet, precis som man förväntar sig av ett Orustbygge. Man ser bevis på den höga ambitionsnivån även i andra material och installationer, stora delar av det rostfria på däck är t ex måttanpassat och specialbeställt. När man bygger en Hallberg-Rassy lägger man förvånande nog fler mantimmar på tekniska installationer än på snickerier. Detta blir uppenbart när man öppnar motorrum och elskåp. Varenda sladd och slang är noggrant uppmärkt.

 

Man har ansträngt sig att få in sunda lösningar som förenklar båtägandet. Ett exempel är möjligheten att pumpa ut de sista resterna ur dieseltanken från dess lägsta punkt, en liten detalj som kan spara dagar av krångligt arbete den gången man fått ombord dålig diesel på sin resa runt jorden. Den här typen av finesser ser man inte vid först anblicken men de gör en båt pålitlig, och att en ägare med tiden verkligen älskar sin båt.

 

Rigg

Båten är utrustad med en trespridarrigg från Seldén. De breda svepta spridarna möjliggör en ren, enkel rigg utan fioler och backstag. Häckstaget är lätt att trimma med 1:48 i utväxling, även om vi undrar om man kommer att trimma det styva maströret särskilt ofta då det är så lätt att reva, men mer om detta senare. Man har delat på röstjärnen för inner- och yttervant. Det gör passagen fram till fördäck mycket enkel och det underlättar trimmet av den överlappande focken. Längst fram finns ett liten kort peke i rostfritt som gör att man kan halsa gennaker eller code-0 strax framför förstaget.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Exteriört

Båten har som sagt fina linjer som känns moderna och tidlösa på samma gång. Tidigare har Hallberg-Rassys båtar i den här storleken haft en lite bullig framtoning. Den här båten ger ett slankare intryck, trots att den faktiskt är bredare än sin syster 40an. Det är en fröjd för ögat att följa de rena och ganska raka linjerna som börjar i stäven, går längs skrovsidan och avslutas fint i aktern. Aktern är inte helt avkapad och öppen enligt det senaste snittet, men man ser en antydan åt det hållet, och man kan ana en kraftfull och stabil undervattenskropp. Designen är ny och snygg samtidigt som man behållit alla klassiska kännetecken som de blå linjerna på sidan, vindrutan i härdat glas och avvisarlisten (även om den inte är fullt så iögonfallande som på en del tidigare modeller). Trots det nya stuket ser man, glädjande nog, att detta är en Hallberg-Rassy på många sjömils håll.

 

Däck och sittbrunn

Däck och sittbrunn är nästan helt täckta i vacker teak. Alla fall är neddragna i sittbrunnen, i egna stuvfack. De klassiska svanhalsarna med rostfria skyddsbyglar har bytts ut mot låga ventilatorer i form av vita plastdomer som man kan gå på. I fören har man begravt både den elektriska fockrullen och ankarspelet i en prydlig box under däck. Det går en kraftig teaklist med rundad kant längs hela relingen. I stället för att ha dränering i listen som brukligt, leder man bort vattnet i ett litet hål i däck och slipper därmed fula smutslinjer på skrovsidan. Det är tysk skotning på storen med en storskotskena framför vindrutan. Detta frigör plats i sittbrunnen där det finns gott om svängrum. Kvalitén på hantverket är högt både när det gäller trä och andra material. Trots att vi anstränger oss lyckas vi bara hitta två små detaljer som går att gnälla på. De gediget byggda och teakbeklädda locken till stuvfacken är tunga och hade mått bra av en gasfjäder eller liknande för inbromsning. Sedan har vissa skylights-glas en plastig mjölkvit look som inte är så snygg, men det visar sig finnas ett syfte även med detta.

 

Interiört

Nere i båten ger allt snickeriarbete en ombonad känsla. Äldre Orustbåtar känns ibland lite mörka och murriga men här är det i stället ljust och fräscht. Det kommer naturligt ljus från skylights i rufftaket och stora ventiler i ögonhöjd, både när man sitter och står, som ger ljus och utsikt. Intrycket förstärks av ljusa tyger, vita träpaneler på delar av väggarna och avsaknaden av gardiner (det finns mörkläggningsgardiner som är snyggt hopfällda ovanför fönsterkarmen). Många båtar förfulas idag av stora blaffiga TV-skärmar men här har man löst problemet med en 32-tums skärm som är nedfällbar i en av soffornas ryggar. Inredningen har många fina och praktiska detaljer, till exempel en skolåda i teaktrappans nedersta steg och de praktiska dörrhandtagen som vinklas inåt så att de inte hakar i en förbipasserandes kläder.

 

Båten kan beställas med dubbla akterkabiner, förpik och två soffor. Med denna lösning lyckas man klämma in åtta sovplatser i en 41 fotare. Inte illa, även om det kanske blir en aning trångbott.

 

Köksdelen är rymlig med bra arbetsytor i kompositsten. I skåp och lådor finns det många smarta förvaringslösningar för husgeråd. Det finns två kylskåp där den ena kan bli frys och i ett av skåpen finns en infällbar nespressomaskin. I golvet finns en vinkällare med plats för sex flaskor. Vem har sagt att livet ombord skall vara spartanskt? Båten kan beställas med en eller två toaletter, den vi provade hade två och i den större fanns det både en rymlig duschkabin och en tvättmaskin. Inne i toalettutrymmena kommer de mjölkvita skylighten till sin rätt och lyser upp rummet utan att det blir full insyn. Navigationsplatsen är ett ombonat hörn där man bekvämt kan sitta och planera nästa etapp av resan.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Seglingsupplevelsen

När vi testseglar båten är det lätt vind och platt vatten. Båten är förvånansvärt lättdriven. Ett tag mojnar det nästan helt men vi lyckas ändå hålla någorlunda fart. Båten vi seglar har rulle, både i mast och på förstag, och är utrustad med laminatsegel från Elvström med stående lattor. De har fin form för att vara rullsegel och behåller den bra även när vi testar att reva. När det blåser 4-5 sekundmeter och vi seglar halvvind får båten nytta av sin skrovlängd och det börjar rulla på riktigt bra.

 

Extra kul blir det när vi sätter en Code-0 på 82 kvadrat och farten ökar till 7,5 knop, inte illa för en 11 ton tung båt. Vid ratten finns en piedestal med alla displayer och knappar du behöver för att manövrera båten. Härifrån kan du sköta bog- och akterpropeller, ankare, tända lanternorna med mera. Men framför allt kan du segla båten härifrån. Du kan sköta autopiloten och det finns knappar till båda dina rullsegel och de olika vinscharna du har skoten på. ”Knappsegling” som Hallberg-Rassy kallar det är enkelt och praktiskt, och förvånansvärt kul.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Slutsats

Gediget bygge, hantverk och kvalité är slitna ord i båtbranschen men här kommer de väl till pass. Båten har fantastisk finish. Förutom de andra Orustvarven är kanske Oyster närmaste konkurrent men då får man gå upp i både storlek och pris. Båten har fått ett för Hallberg-Rassy modernt skrov. Hon seglar överraskande väl i lätt vind och är säkert ännu roligare när det blåser mer. Konceptet med ”knappsegling” förtar inte seglingsglädjen och fungerar väl. På det hela taget är det en trevlig och lätthanterlig båt. Man har varit nytänkande utan att för den sakens skull komma för långt bort från sitt ursprung. Skall man satsa på en båt för bekväm nöjessegling kanske man skall gå hela vägen och titta på systerbåten med mittsittbrunn. Du går miste om möjligheten till dubbel akterkabin (om du inte uppgraderar till 48 fot men då dubblar du även priset) men frigör istället akterdäcket och skapar plats under däck för en rejäl ägarhytt och ett ordentligt maskinrum. Har du förtöjning med aktern till i tankarna, cocktailpartyn ombord och många sängplatser är den här båten kanske perfekt för dig. Men drömmer du om långa resor till exotiska öar långt bort så är det en båt med mittsittbrunn du skall välja. Oavsett blir det en komfortabel och säker resa på väg till dina drömmars mål.

 

Båtens SRS-tal ligger på 1,286.

 

Pris inkl. segel och moms

Från 4,3 milj. Båten vi seglade var mycket välutrustad och hade extrautrustning för cirka 1,3 milj.

 

TEKNISK DATA

Design: Germán Frers

Båtvarv: Hallberg-Rassy

Längd: 12,61 m

Bredd: 4,11 m

Djupgående: 1,99 m

Kölvikt standard: 4000 kg

deplacement: 11000 kg

Segelyta med fock: 90 m²

Segelyta med Code-0: 130,9 m²

Masthöjd över vattenyta: 19,65 m

Motor: Volvo Penta D2-75 hk

Bränsletank: 340 Ltr

Vattentank: 530 Ltr

CE-kategori: A-obegränsad oceansegling

 

HALLBERG-RASSY 412KOMMENTERA

AsharSeoPosted March 16, 2017 at 19:43

On the off chance that you set out to make me think today; mission fulfilled! I truly like you"re composing style and how you express your thoughts. Much obliged to you. http://ensurelogin.com/walmartone-login-page-account-sign-in/
Reply
AsharSeoPosted March 16, 2017 at 20:18

health insurance indonesia A debt of gratitude is in order for your knowledge for your fabulous posting. I"m happy I have set aside an ideal opportunity to see this. asuransi kesehatan indonesia
Reply
robinjackPosted March 17, 2017 at 14:12

You have done a great job on this article. It’s very readable and highly intelligent. You have even managed to make it understandable and easy to read. You have some real writing talent. Thank you. Tom
Reply
peterPosted March 18, 2017 at 11:09

Much obliged for this extraordinary post, i discover it exceptionally fascinating and extremely well thoroughly considered and set up together. I anticipate perusing your work later o jonathan bunge info
Reply
robinjackPosted March 19, 2017 at 10:38

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing websites that understand the value of providing a quality resource for free. It is the old what goes around comes around routine. majong
Reply
robinjackPosted March 19, 2017 at 12:10

This one is good. keep up the good work!.. round steampunk sunglasses
Reply
peterPosted March 19, 2017 at 22:04

I was taking a gander at some of your posts on this site and I imagine this site is truly informative! Keep setting up.. comics
Reply
LoginPosted March 20, 2017 at 09:24

Excellently written post, i will share it with my friends 192.168.0.1
Reply
AsharSeoPosted March 20, 2017 at 12:03

Health Insurance in Malaysia Good composed article. It will be steady to any individual who uses it, including me. Continue doing what you are doing – can'r hold up to peruse more posts. deductible insurance
Reply
AsharSeoPosted March 20, 2017 at 12:03

Outstanding Blog I might want to thank you for the endeavors you have made in composing this article. I am trusting the same best work from you later on also.. linkedin marketing strategy
Reply
AsharSeoPosted March 21, 2017 at 08:40

A debt of gratitude is in order for sharing the post.. folks are universes best individual in every existences of individual..they need or must succeed to manage needs of the crew. jon bunge info online
Reply
peterPosted March 21, 2017 at 11:25

Your article has aroused a ton of positive hobby. I can see why since you have made such a decent showing of making it fascinating. courtroom recorder
Reply
AsharSeoPosted March 21, 2017 at 13:30

Much obliged for setting aside an ideal opportunity to examine this, I feel unequivocally that affection and read more on this theme. On the off chance that conceivable, for example, pick up learning, would you mind overhauling your site with extra data? It is extremely valuable for me. menu
Reply
AsharSeoPosted March 21, 2017 at 13:31

A debt of gratitude is in order for each other instructive site. The spot else might just I get that sort of data written in such a perfect means? I have an endeavor that I'm quite recently working on, and I have been watchful for such data. www.headquartersnumbers.com/www-walmartone-com-login-associate-wire-online-schedule-paystubs/
Reply
AsharSeoPosted March 21, 2017 at 13:31

A debt of gratitude is in order for offering this quality data to us. I truly delighted in perusing. Will most likely going to impart this URL to my companions. click here
Reply
AsharSeoPosted March 21, 2017 at 13:32

Exceptionally helpful data. Would like to see more posts soon!. fast food menus
Reply
ProactolPosted March 21, 2017 at 18:14

Like the boat, it does have a great design. Proactol XS
Reply
robinjackPosted March 21, 2017 at 20:00

Extremely intriguing web journal. Alot of web journals I see nowadays don't generally give anything that I'm keen on, however I'm most definately intrigued by this one. Recently imagined that I would post and let you know. san diego theatre box office
Reply
AsharSeoPosted March 22, 2017 at 08:04

Health Insurance in Indonesia I as of late discovered numerous helpful data in your site particularly this web journal page. Among the bunches of remarks on your articles. A debt of gratitude is in order for sharing. deductible insurance
Reply
robinjackPosted March 22, 2017 at 09:05

It is an awesome site.. The Design looks great.. Continue working like that!. john lewis flower delivery
Reply
peterPosted March 22, 2017 at 09:39

New site is solid. A debt of gratitude is in order for the colossal exertion. singapore with seo company
Reply
AsharSeoPosted March 22, 2017 at 12:02

I was perusing your article and thought about whether you had considered making a digital book on this subject. You're composing would offer it quick. You have a great deal of composing ability. website
Reply
peterPosted March 22, 2017 at 13:04

counting sensible remarks here... website
Reply
AsharSeoPosted March 23, 2017 at 11:54

This is such an extraordinary asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. I adore seeing sites that comprehend the benefit of giving a quality asset to free. It is the old what circumvents comes around schedule. asda flower delivery
Reply
AsharSeoPosted March 23, 2017 at 12:38

Howdy! Pleasant post! If it's not too much trouble let us know when I will see a postliminary! cigna Thailand
Reply
peterPosted March 23, 2017 at 23:54

Marvelous web journal. I appreciated perusing your articles. This is really an incredible read for me. I have bookmarked it and I am anticipating perusing new articles. Keep doing awesome! majestic theatre box office
Reply
robinjackPosted March 24, 2017 at 15:12

Great post yet I was thinking about whether you could compose a litte more on this subject? I"d be exceptionally grateful in the event that you could expound a tad bit further. Value it! Buell theatre box office
Reply
AsharSeoPosted March 24, 2017 at 16:16

Much thanks for this extraordinary post. https://www.yellowpages.com/san-diego-ca/mip/detailbroski-mobile-auto-detailing-527937461
Reply
AsharSeoPosted March 25, 2017 at 07:29

A debt of gratitude is in order for giving late reports with respect to the worry, I anticipate read more. Erotikfilme Download
Reply
AsharSeoPosted March 25, 2017 at 12:17

Incredible site you have here, so much cool data!.. Clicking Here
Reply
robinjackPosted March 25, 2017 at 13:07

This is my first time i visit here. I discovered such a large number of fascinating stuff in your online journal particularly its dialog. From the huge amounts of remarks on your articles, I figure I am by all account not the only one having all the satisfaction here! keep doing awesome cyber crime
Reply
peterPosted March 26, 2017 at 13:43

Fabulous site you have here, so much cool data!.. versace shoes sale
Reply
peterPosted March 26, 2017 at 15:38

I read that Post and got it fine and educational. If it's not too much trouble share more like that... locksmith royal oak
Reply
AsharSeoPosted March 27, 2017 at 10:11

Much obliged to you for peopling get the data they require. Incredible stuff not surprisingly. Keep up the considerable work!!! plumbers
Reply
AsharSeoPosted March 27, 2017 at 11:19

Much thanks for this incredible post. www.artetfacts.com/eboutique/13_borsalino
Reply
alexPosted March 27, 2017 at 12:30

health insurance in Malaysia Your site furnished us with profitable data to work with. Each and every tips of your post are magnificent. You rock for sharing. Continue blogging.. Aetna International
Reply
peterPosted March 27, 2017 at 13:50

A debt of gratitude is in order for imparting pleasant data to us. i like your post and all you impart to us is uptodate and very useful, i might want to bookmark the page so i can come here again to peruse you, as you have made a brilliant showing. see here now
Reply
peterPosted March 28, 2017 at 14:16

A debt of gratitude is in order for the important data and bits of knowledge you have so given here... read full report
Reply
alexPosted March 28, 2017 at 14:34

OustandingBlog! I truly adored perusing your website. It was extremely all around composed and straightforward. Not at all like different online journals I have perused which are truly not that good.Thanks alot! halifax resume writing
Reply
peterPosted March 28, 2017 at 15:47

I experience considerable difficulties my contemplations on substance, however I truly felt I ought to here. Your article is truly awesome. I like the way you composed this data. more hints
Reply
AdleyPosted March 28, 2017 at 16:05

A debt of gratitude is in order for sharing the post.. folks are universes best individual in every existences of individual..they need or must succeed to manage needs of the crew. meble cloveris
Reply
AdleyPosted March 28, 2017 at 16:05

a debt of gratitude is in order for this usefull article, sitting tight for this article like this once more. www
Reply
peterPosted March 28, 2017 at 22:55

Intriguing post. I Have Been pondering about this issue, so a debt of gratitude is in order for posting. Really cool post.It 's truly extremely pleasant and Useful post.Thanks voyance qualité gratuite
Reply
AdleyPosted March 29, 2017 at 08:47

This is an awesome post. I like this topic.This site has heaps of advantage.I discovered numerous fascinating things from this site. It helps me in numerous ways.Thanks for posting this once more. AXA Smarthome
Reply
alexPosted March 29, 2017 at 12:33

Exceptionally valuable information. Want to see more posts soon!. 3d architectural visualization in Vietnam
Reply
AdleyPosted March 29, 2017 at 12:33

Incredible Article it its truly instructive and inventive update us as often as possible with new upgrades. its was truly important. much obliged. oakville contractors
Reply
AddisonPosted March 29, 2017 at 12:34

This is such an awesome asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. I adore seeing blog that comprehend the benefit of giving a quality asset to free. baroque cutlery
Reply
AdleyPosted March 29, 2017 at 14:35

I am glad to discover this post Very valuable for me, as it contains part of data. I Always like to peruse The Quality and happy I discovered this thing in you post. Much appreciated www.flowersdelivereduk.org.uk
Reply
AlxendarPosted March 30, 2017 at 07:54

This is an awesome article a debt of gratitude is in order for sharing this enlightening data. I will visit your site consistently for some most recent post. I will visit your website consistently for Some most recent post. tesco flowers by post
Reply
BradleyPosted March 30, 2017 at 13:16

I truly adored perusing your web journal. It was extremely all around composed and straightforward. Not at all like different online journals I have perused which are truly not that good.Thanks alot! genital wart treatment
Reply
BobPosted March 30, 2017 at 13:16

much obliged for the tips and information..i truly value it.. corporate address
Reply
RobinjackPosted March 30, 2017 at 13:46

Much obliged for each other useful site. The spot else might just I understand that sort of data written in such a perfect means? I have an endeavor that I"m a few seconds ago working on, and I have been watchful for such data. lost password
Reply
RobinjackPosted March 30, 2017 at 15:09

Pleasant to be going to your web journal yet again, it has been months for me. Well this article ive been sat tight for accordingly long. i need this article to complete my task inside of the staff, and it has same theme together with your article. Much appreciated, pleasant offer. tesco trampolines
Reply
robinjackPosted March 31, 2017 at 13:05

Intriguing theme for a site. I have been hunting the Internet down fun and happened upon your site. Marvelous post. Much obliged a ton for sharing your insight! It is incredible to see that a few individuals still invest an exertion into dealing with their sites. I'll make sure to inquire again genuine soon. Betty
Reply
Chemistry Research PaperPosted April 01, 2017 at 11:26

Captivating topic for a site. I have been chasing the Internet down fun and stumbled over your website. Wonderful post. Chemistry Research Paper Thankful a ton for sharing your understanding! It is unbelievable to see that a couple of people still put an effort into managing their destinations.
Reply
Buy an EssayPosted April 01, 2017 at 11:33

It has endeavored to get sound arrangements that streamline vessel proprietorship. One case is the capacity to pump out the last leftovers of the diesel tank from its most minimal point, a little detail that can spare days of troublesome work,Buy an Essay
Reply
Research Proposal WritingPosted April 01, 2017 at 11:39

Hallberg-Rassy has produced water crafts on Orust since 1943. Throughout the years it has been known for making diversion world class mariners.
Reply
Research Proposal Writing ServicePosted April 01, 2017 at 11:40

Hallberg-Rassy has produced water crafts on Orust since 1943. Throughout the years it has been known for making diversion world class mariners. Research Proposal Writing Service
Reply
peterPosted April 01, 2017 at 12:51

Extraordinary data! I as of late went over your online journal and have been perusing along. I thought I would leave my first remark. I don't recognize what to say aside from that I have. vitamin c serum
Reply
AdleyPosted April 01, 2017 at 13:40

Positive site, where did u concoct the data on this posting? I'm satisfied I found it however, sick be inquiring soon to figure out what extra posts you incorporate. clearwater fl - auto detailing
Reply
alexPosted April 01, 2017 at 13:45

I cherish this site!! The glimmer up the top is magnificent!! boat detailing Largo
Reply
AddisonPosted April 01, 2017 at 13:46

I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers VitaMonk
Reply
RobinjackPosted April 01, 2017 at 14:38

much thanks to you for an awesome post. Near U Mobile Detailing Pro - Auto detailing chula vista
Reply
jackPosted April 01, 2017 at 23:32

This is exactly what I was looking for. Thanks for sharing this great article! That is very interesting Smile I love reading and I am always searching for informative information like this! getboat
Reply
peterPosted April 02, 2017 at 14:19

counting sensible remarks here... seattle house cleaning
Reply
AdleyPosted April 03, 2017 at 11:55

I am all that much satisfied with the substance you have specified. I needed to thank you for this extraordinary article. ps4
Reply
RobinjackPosted April 03, 2017 at 14:42

I truly like your thoughts on the issue. I now have an unmistakable thought on what this matter is about.. website design johannesburg
Reply
AdleyPosted April 04, 2017 at 11:07

You finished a couple fine focuses there. I did an inquiry on the subject and discovered almost all persons will oblige with your online journal. Drug Rehab Centers Near Me
Reply
AdleyPosted April 04, 2017 at 12:01

A debt of gratitude is in order for posting this information. I simply need to tell you that I simply look at your site and I discover it exceptionally fascinating and useful. I can hardly wait to peruse loads of your posts. http://www.reitingi.lv/lv/archive/ekonomika/84087-latu-aizdevumus-vares-atdot-eiro.html
Reply
RobinjackPosted April 05, 2017 at 13:02

Just try to specify ones substance can be as mind blowing. This clarity with your post is radiant and that i may believe you're a master for this issue. High caliber alongside your agree grant me to grab your present provide for keep changed by utilizing drawing nearer blog entry. You rock several alongside you ought to go on the pleasurable take care of business. Weblogr
Reply
RobinjackPosted April 05, 2017 at 13:02

Really great post. I just discovered your web journal and needed to say that I have truly delighted in perusing your blog entries. Any way I'll be subscribing to your food and I trust you post again soon. Huge much obliged for the helpful information. agataukert.com/fotografia-slubna/oferta-slubna/
Reply
RobinjackPosted April 05, 2017 at 13:03

A debt of gratitude is in order for imparting decent data to us. i like your post and all you impart to us is uptodate and entirely useful, i might want to bookmark the page so i can come here again to peruse you, as you have made an awesome showing. http://biurocash.pl/kontakt/
Reply
RobinjackPosted April 06, 2017 at 12:29

This is really the sort of data I have been attempting to discover. Much thanks to you for composing this data. affordable heating and cooling
Reply
jackPosted April 06, 2017 at 23:42

It is rare that a battery won, but failed and returned to the winner's circle last week, having received more than my fair share of luck. While Everton, QPR and Doncaster record all comfortable victories, had 90th-minute winner as Bolton Gateshead survived thanks to unauthorized purpose Northampton in the 96th minute! It singles them back into profit until the batteries show very healthy profit. This is an international weekend this week, so the first two divisions have disappeared, but there are still double league less than expected as I can find nothing in the First League, which led me to fantasy online betting
Reply
AdleyPosted April 07, 2017 at 00:00

It is an extraordinary site.. The Design looks great.. Continue working like that!. mum funeral flowers
Reply
alexPosted April 07, 2017 at 00:00

I as of late discovered numerous helpful data in your site particularly this online journal page. Among the loads of remarks on your articles. A debt of gratitude is in order for sharing. www.fitness-electrostimulation.fr/sport-elec-body-beautiful/
Reply
wilsonPosted April 08, 2017 at 09:47

Google
Reply
RobinjackPosted April 08, 2017 at 10:39

it was a brilliant opportunity to visit this sort of site and I am cheerful to know. much obliged to you such a great amount for allowing us to have this open door.. story about robert bassam
Reply
online bettingPosted April 08, 2017 at 14:10

It is unusual that a electric battery acquired, but failed and went back to the winner's group the other day, having received more than my reasonable share of fortune. While Everton, QPR and Doncaster record all comfortable victories, acquired 90th-minute champion as Bolton Gateshead survived because of unauthorized goal Northampton in the 96th minute! It singles them back to profit before battery packs show very healthy income. This is a global weekend this week, therefore the first two divisions have vanished, but you may still find double league significantly less than expected as I could find nothing at all in the First Category, which led me to fantasy
Reply
AdleyPosted April 09, 2017 at 14:12

counting sensible remarks here... stenographer-court reporter
Reply
AdleyPosted April 10, 2017 at 12:39

health insurance in thailand I can see that you are a specialist at your field! I am dispatching a site soon, and your data will be extremely helpful for me.. Much obliged for all your help and wishing all of you the accomplishment in your business. Cigna ประกันภัย
Reply
AddisonPosted April 10, 2017 at 12:40

informativeBlog! New site is solid. A debt of gratitude is in order for the considerable exertion. บิ้วอิน เฟอร์นิเจอร์ ราคาถูก
Reply
alexPosted April 10, 2017 at 14:45

informativeBlog! Positive site, where did u concoct the data on this posting? I'm satisfied I found it however, sick be inquiring soon to figure out what extra posts you incorporate. bilety
Reply
AlxendarPosted April 10, 2017 at 14:46

Health Insurance in Singapore Much thanks to you for setting aside an ideal opportunity to distribute this data extremely valuable! bupa international
Reply
AdleyPosted April 11, 2017 at 08:49

Michael Briese está en Facebook. Únete a Facebook para conectar con Michael Briese y otras personas que tal vez conozcas. Facebook da a la gente el poder. Communication Regrading Michael Briese
Reply
AdleyPosted April 11, 2017 at 10:18

If it's not too much trouble share more like that. Simply Coway
Reply
AdleyPosted April 11, 2017 at 10:18

much obliged for the tips and information..i truly value it.. keurig k55 review
Reply
harryPosted April 11, 2017 at 14:45

Positive site, where did u concoct the data on this posting? I'm satisfied I found it however, sick be inquiring soon to figure out what extra posts you incorporate. http://del.icio.us/dkmin1/
Reply
AdleyPosted April 11, 2017 at 14:45

I cherish this site!! The glimmer up the top is magnificent!! http://medium.com/@bitcoinnetwork
Reply
AlexPosted April 11, 2017 at 14:45

Truly an incredible expansion. I have perused this great post. A debt of gratitude is in order for sharing data about it. I truly like that. Much obliged so part for your assemble. The Slingly
Reply
alexndarPosted April 11, 2017 at 14:46

hello was simply checking whether you minded a remark. i like your site and the thme you picked is super. I will be back. zobacz
Reply
jackPosted April 12, 2017 at 00:23

Hello! I just wish to give an enormous thumbs up for the nice info you've got right here on this post. I will probably be coming back to your weblog for more soon bet365 bonuses
Reply
AdleyPosted April 12, 2017 at 14:41

informativeblog! Pleasant website and completely extraordinary. You can improve yet regardless I say this perfect.Keep striving generally advantageous. Washington automobiles and Robert Bassam
Reply
alexPosted April 12, 2017 at 14:42

informativeblog! You have made an incredible showing on this article. It's exceptionally comprehensible and exceedingly wise. You have even figured out how to make it justifiable and simple to peruse. You have some genuine composition ability. Much obliged to you. http://www.elite-cadeaux.com/
Reply
AsharSeoPosted April 13, 2017 at 15:06

I am unquestionably making the most of your site. You unquestionably have some extraordinary knowledge and incredible stories. compare credit monitoring services
Reply
AdleyPosted April 13, 2017 at 15:07

You are very brave focuses in this article. I would have never thought to be any of these in the event that I didn't run over this. Much appreciated!. chimi prnting
Reply
jackPosted April 13, 2017 at 17:11

That's what makes you the best. You should keep publishing more articles and you will Such Become One of the best writers ever betting tips
Reply
jackPosted April 13, 2017 at 23:40

The web site is lovingly serviced and saved as much as date. So it should be, thanks for sharing this with us. uk betting tips
Reply
AsharSeoPosted April 15, 2017 at 08:38

Positive site, where did u concoct the data on this posting? I'm satisfied I found it however, sick be inquiring soon to figure out what extra posts you incorporate. cash home buyer
Reply
AddisonPosted April 15, 2017 at 09:29

Your substance is absolutely splendid from numerous points of view. I think this is drawing in and educational material. Much thanks to you such a great amount for thinking about your substance and your perusers. Zuinn.com.br
Reply
RobinjackPosted April 15, 2017 at 11:12

Super site! I am Loving it!! Will return once more, Im taking your food likewise, Thanks. i was reading this
Reply
RobinjackPosted April 15, 2017 at 11:12

Truly an extraordinary expansion. I have perused this brilliant post. A debt of gratitude is in order for sharing data about it. I truly like that. Much obliged so parcel for your assemble. read more
Reply
RobinjackPosted April 15, 2017 at 14:56

This is exceptionally instructive substance and composed well for a change. It's pleasant to see that a few individuals still see how to compose a quality post! Jon Bunge Chicago
Reply
RobinjackPosted April 15, 2017 at 14:59

Your site is truly cool and this is an awesome motivating article. Much thanks to you to such an extent. umbrella company fees
Reply
AdleyPosted April 16, 2017 at 11:18

Much thanks for this valuable article. I like it. ajmer tourist places
Reply
AdleyPosted April 16, 2017 at 11:19

This is such an incredible asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. I cherish seeing blog that comprehend the benefit of giving a quality asset to free. packers and movers aundh
Reply
BradleyPosted April 16, 2017 at 11:19

Positive site, where did u concoct the data on this posting? I"m satisfied I found it however, sick be inquiring soon to figure out what extra posts you incorporate. jaipur to delhi taxi
Reply
AdleyPosted April 16, 2017 at 14:07

In the event that you set out to make me think today; mission achieved! I truly like your written work style and how you express your thoughts. Much obliged to you. termites
Reply
peterPosted April 16, 2017 at 14:14

A debt of gratitude is in order for sharing this valuable information.. Bluetooth Speaker with logo
Reply
robinjackPosted April 16, 2017 at 21:06

A debt of gratitude is in order for sharing this data. I truly like your blog entry all that much. You have truly shared an instructive and fascinating blog entry with individuals.. phentermine 375
Reply
AdleyPosted April 17, 2017 at 12:35

counting sensible remarks here... warehouse space for rent
Reply
BurhanPosted April 18, 2017 at 10:03

This is such an incredible asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. video submission
Reply
WilfredZhuangPosted April 18, 2017 at 12:22

In case you set out to make me think today mission satisfied! I really like you"re forming style and how you express your musings. You have made an extraordinary showing with regards to Assignment Writers Service on this article. It's exceptionally decipherable and profoundly insightful. You have even figured out how to make it reasonable and simple to peruse. You have some genuine written work ability.
Reply
RobinjackPosted April 18, 2017 at 15:31

Much obliged for a superb offer. Your article has demonstrated your diligent work and experience you must this field. Splendid .i cherish it perusing. culinary practices
Reply
RobinjackPosted April 18, 2017 at 15:32

Much thanks to you for setting aside an ideal opportunity to distribute this data extremely valuable! real estate broker libra-home.pl
Reply
RobinjackPosted April 18, 2017 at 15:32

A debt of gratitude is in order For sharing this Superb article.I utilize this Article to demonstrate my task in college.it is helpful For me Great Work. Pheromones for men
Reply
jessicaPosted April 18, 2017 at 17:50

That's what makes you the best. You should keep publishing more articles and you will Such Become One of the best writers ever italian clothing uk
Reply
RobinjackPosted April 19, 2017 at 11:35

I like this post,And I figure that they having a ton of fun to peruse this post,they might take a decent site to make an information,thanks for sharing it to me. ductless cooling
Reply
peterPosted April 19, 2017 at 14:49

Pleasant post mate, keep up the considerable work, simply imparted this to my friendz packers and movers pune rates
Reply
AsharSeoPosted April 19, 2017 at 15:28

Incredible web journal you have here. You'll find me taking a gander at your stuff frequently. Spared! mr coffee ecmp1000
Reply
BurhanPosted April 20, 2017 at 09:03

I like this post,And I figure that they having a ton of fun to peruse this post,they might take a decent site to make an information..web 2.0 backlinks
Reply
alexPosted April 20, 2017 at 10:35

This is an extraordinary post. I like this topic.This site has loads of advantage.I discovered numerous fascinating things from this site. It helps me in numerous ways.Thanks for posting this once more. affordable business cards printing
Reply
AlexoPosted April 20, 2017 at 11:57

Amazing piece of gold here. Your site layout is pretty awesome, however would you like checking mine IDM crack serial key
Reply
AsharSeoPosted April 20, 2017 at 13:50

It is an extraordinary site.. The Design looks great.. Continue working like that!. pay for essay
Reply
AddisonPosted April 21, 2017 at 13:58

Your substance is absolutely splendid from numerous points of view. I think this is drawing in and educational material. Much thanks to you such a great amount for thinking about your substance and your perusers. smart diet
Reply
AdleyPosted April 22, 2017 at 15:38

These are some extraordinary devices that i unquestionably use for SEO work. This is an awesome rundown to use later on.. Domestic Law
Reply
AdleyPosted April 22, 2017 at 15:38

I might want to thank you for the endeavors you have made in composing this article. I am trusting the same best work from you later on too.. affordable flyer printing dubai
Reply
peterPosted April 22, 2017 at 16:49

If it's not too much trouble share more like that. delhi to jaipur cab
Reply
RobinjackPosted April 23, 2017 at 13:56

I acknowledge all that you have added as far as anyone is concerned base.Admiring the time and exertion you put into your online journal and point by point data you offer.Thanks. video submission
Reply
peterPosted April 24, 2017 at 00:47

That is truly decent to listen. much obliged to you for the upgrade and good fortunes. buy garcinia cambogia
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Brädan som ledsnade på sin surfare ...

Vindsurfing kan vara så mycket mer än bara att stå på en bräda. I och med manövreringsmöjligheterna försöker många sig på volter, ...

Fomos Les Voiles de St Barth 2017 (...

Med jämna mellanrum får vi rapporter från Lloyd Thornburg och hans bes&au...

Vampyrprojektet (video)

Vampire är resultatet av ett samarbete mellan katamaranseglaren William Sunnucks och ...

VECKANS 5 MEST LÄSTA: CONNER SEGLAR...

Titt som tätt överraskar ni läsare med att visa extra stort intresse fö...

Varför älskar du segling?

Förra veckan började vi fråga runt varför segling var så fantas...
x