HALLBERG-RASSY 412

Oktober 03, 2015 @ 12:28:26   Foto HALLBERG-RASSY 412

1 AV 39

I FOKUS HALLBERG-RASSY 412

 

EN MODERN KLASSIKER

 

Gediget hantverk och tidsenliga skrovlinjer, en båt som längtar ut på de stora haven.

 

Hallberg-Rassy 412 är en tidsenlig båt med stor och rymlig sittbrunn längst akterut. Under däck badar nymodigheter som ljusa tyger, platt-TV och dubbla akterkojer i naturligt ljus. Man har gjort mycket för att bygga en modern båt som seglar bra, samtidigt som man har varit noga med att hålla kvar vid det gedigna hantverket och den höga komforten.

 

Vill du se mer bilder av båten? Klicka på översta bilden för att öppna biblioteket!

 

Hallberg-Rassy har tillverkat båtar på Orust sedan 1943. Genom åren har man gjorts sig känd för att skapa nöjesseglare i världsklass. Fokus har alltid legat på kvalité, komfort och hantverk. Trots att båtarna är tunga har de rykte om sig att vara välseglande. Rassys klassiska båtar med mittsittbrunn är många långseglares drömbåt, eller kanske rättare sagt, många seglares drömbåt. 412an, som kom 2012, visade att det också finns ambition om att förnya sig. Det här är första gången man kan få en Hallberg-Rassy med akterlig sittbrunn i kombination med dubbla akterkabiner. Magnus Rassy och Germán Frers har tagit fram en nyskapande båt utan att för den sakens skull ha tappat bort sitt arv.

 

Konstruktion och utrustning

Däck och skrov är byggda av handlagt glasfiber med Divinycell som distansmaterial. Båten har en uppdaterad undervattenskropp, en förhållandevis plan aktre del och ett stort friliggande roder utan skeg. Kölen är av bly och har ett ganska djupt kölsvin. Teakdäcket är numera vacuumlimmat på plats utan skruvar genom däck vilket kommer vara en frälsning för den som äger den här båten om tjugo år. Det är genomgående mycket bra kvalité på träarbetet, precis som man förväntar sig av ett Orustbygge. Man ser bevis på den höga ambitionsnivån även i andra material och installationer, stora delar av det rostfria på däck är t ex måttanpassat och specialbeställt. När man bygger en Hallberg-Rassy lägger man förvånande nog fler mantimmar på tekniska installationer än på snickerier. Detta blir uppenbart när man öppnar motorrum och elskåp. Varenda sladd och slang är noggrant uppmärkt.

 

Man har ansträngt sig att få in sunda lösningar som förenklar båtägandet. Ett exempel är möjligheten att pumpa ut de sista resterna ur dieseltanken från dess lägsta punkt, en liten detalj som kan spara dagar av krångligt arbete den gången man fått ombord dålig diesel på sin resa runt jorden. Den här typen av finesser ser man inte vid först anblicken men de gör en båt pålitlig, och att en ägare med tiden verkligen älskar sin båt.

 

Rigg

Båten är utrustad med en trespridarrigg från Seldén. De breda svepta spridarna möjliggör en ren, enkel rigg utan fioler och backstag. Häckstaget är lätt att trimma med 1:48 i utväxling, även om vi undrar om man kommer att trimma det styva maströret särskilt ofta då det är så lätt att reva, men mer om detta senare. Man har delat på röstjärnen för inner- och yttervant. Det gör passagen fram till fördäck mycket enkel och det underlättar trimmet av den överlappande focken. Längst fram finns ett liten kort peke i rostfritt som gör att man kan halsa gennaker eller code-0 strax framför förstaget.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Exteriört

Båten har som sagt fina linjer som känns moderna och tidlösa på samma gång. Tidigare har Hallberg-Rassys båtar i den här storleken haft en lite bullig framtoning. Den här båten ger ett slankare intryck, trots att den faktiskt är bredare än sin syster 40an. Det är en fröjd för ögat att följa de rena och ganska raka linjerna som börjar i stäven, går längs skrovsidan och avslutas fint i aktern. Aktern är inte helt avkapad och öppen enligt det senaste snittet, men man ser en antydan åt det hållet, och man kan ana en kraftfull och stabil undervattenskropp. Designen är ny och snygg samtidigt som man behållit alla klassiska kännetecken som de blå linjerna på sidan, vindrutan i härdat glas och avvisarlisten (även om den inte är fullt så iögonfallande som på en del tidigare modeller). Trots det nya stuket ser man, glädjande nog, att detta är en Hallberg-Rassy på många sjömils håll.

 

Däck och sittbrunn

Däck och sittbrunn är nästan helt täckta i vacker teak. Alla fall är neddragna i sittbrunnen, i egna stuvfack. De klassiska svanhalsarna med rostfria skyddsbyglar har bytts ut mot låga ventilatorer i form av vita plastdomer som man kan gå på. I fören har man begravt både den elektriska fockrullen och ankarspelet i en prydlig box under däck. Det går en kraftig teaklist med rundad kant längs hela relingen. I stället för att ha dränering i listen som brukligt, leder man bort vattnet i ett litet hål i däck och slipper därmed fula smutslinjer på skrovsidan. Det är tysk skotning på storen med en storskotskena framför vindrutan. Detta frigör plats i sittbrunnen där det finns gott om svängrum. Kvalitén på hantverket är högt både när det gäller trä och andra material. Trots att vi anstränger oss lyckas vi bara hitta två små detaljer som går att gnälla på. De gediget byggda och teakbeklädda locken till stuvfacken är tunga och hade mått bra av en gasfjäder eller liknande för inbromsning. Sedan har vissa skylights-glas en plastig mjölkvit look som inte är så snygg, men det visar sig finnas ett syfte även med detta.

 

Interiört

Nere i båten ger allt snickeriarbete en ombonad känsla. Äldre Orustbåtar känns ibland lite mörka och murriga men här är det i stället ljust och fräscht. Det kommer naturligt ljus från skylights i rufftaket och stora ventiler i ögonhöjd, både när man sitter och står, som ger ljus och utsikt. Intrycket förstärks av ljusa tyger, vita träpaneler på delar av väggarna och avsaknaden av gardiner (det finns mörkläggningsgardiner som är snyggt hopfällda ovanför fönsterkarmen). Många båtar förfulas idag av stora blaffiga TV-skärmar men här har man löst problemet med en 32-tums skärm som är nedfällbar i en av soffornas ryggar. Inredningen har många fina och praktiska detaljer, till exempel en skolåda i teaktrappans nedersta steg och de praktiska dörrhandtagen som vinklas inåt så att de inte hakar i en förbipasserandes kläder.

 

Båten kan beställas med dubbla akterkabiner, förpik och två soffor. Med denna lösning lyckas man klämma in åtta sovplatser i en 41 fotare. Inte illa, även om det kanske blir en aning trångbott.

 

Köksdelen är rymlig med bra arbetsytor i kompositsten. I skåp och lådor finns det många smarta förvaringslösningar för husgeråd. Det finns två kylskåp där den ena kan bli frys och i ett av skåpen finns en infällbar nespressomaskin. I golvet finns en vinkällare med plats för sex flaskor. Vem har sagt att livet ombord skall vara spartanskt? Båten kan beställas med en eller två toaletter, den vi provade hade två och i den större fanns det både en rymlig duschkabin och en tvättmaskin. Inne i toalettutrymmena kommer de mjölkvita skylighten till sin rätt och lyser upp rummet utan att det blir full insyn. Navigationsplatsen är ett ombonat hörn där man bekvämt kan sitta och planera nästa etapp av resan.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Seglingsupplevelsen

När vi testseglar båten är det lätt vind och platt vatten. Båten är förvånansvärt lättdriven. Ett tag mojnar det nästan helt men vi lyckas ändå hålla någorlunda fart. Båten vi seglar har rulle, både i mast och på förstag, och är utrustad med laminatsegel från Elvström med stående lattor. De har fin form för att vara rullsegel och behåller den bra även när vi testar att reva. När det blåser 4-5 sekundmeter och vi seglar halvvind får båten nytta av sin skrovlängd och det börjar rulla på riktigt bra.

 

Extra kul blir det när vi sätter en Code-0 på 82 kvadrat och farten ökar till 7,5 knop, inte illa för en 11 ton tung båt. Vid ratten finns en piedestal med alla displayer och knappar du behöver för att manövrera båten. Härifrån kan du sköta bog- och akterpropeller, ankare, tända lanternorna med mera. Men framför allt kan du segla båten härifrån. Du kan sköta autopiloten och det finns knappar till båda dina rullsegel och de olika vinscharna du har skoten på. ”Knappsegling” som Hallberg-Rassy kallar det är enkelt och praktiskt, och förvånansvärt kul.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Slutsats

Gediget bygge, hantverk och kvalité är slitna ord i båtbranschen men här kommer de väl till pass. Båten har fantastisk finish. Förutom de andra Orustvarven är kanske Oyster närmaste konkurrent men då får man gå upp i både storlek och pris. Båten har fått ett för Hallberg-Rassy modernt skrov. Hon seglar överraskande väl i lätt vind och är säkert ännu roligare när det blåser mer. Konceptet med ”knappsegling” förtar inte seglingsglädjen och fungerar väl. På det hela taget är det en trevlig och lätthanterlig båt. Man har varit nytänkande utan att för den sakens skull komma för långt bort från sitt ursprung. Skall man satsa på en båt för bekväm nöjessegling kanske man skall gå hela vägen och titta på systerbåten med mittsittbrunn. Du går miste om möjligheten till dubbel akterkabin (om du inte uppgraderar till 48 fot men då dubblar du även priset) men frigör istället akterdäcket och skapar plats under däck för en rejäl ägarhytt och ett ordentligt maskinrum. Har du förtöjning med aktern till i tankarna, cocktailpartyn ombord och många sängplatser är den här båten kanske perfekt för dig. Men drömmer du om långa resor till exotiska öar långt bort så är det en båt med mittsittbrunn du skall välja. Oavsett blir det en komfortabel och säker resa på väg till dina drömmars mål.

 

Båtens SRS-tal ligger på 1,286.

 

Pris inkl. segel och moms

Från 4,3 milj. Båten vi seglade var mycket välutrustad och hade extrautrustning för cirka 1,3 milj.

 

TEKNISK DATA

Design: Germán Frers

Båtvarv: Hallberg-Rassy

Längd: 12,61 m

Bredd: 4,11 m

Djupgående: 1,99 m

Kölvikt standard: 4000 kg

deplacement: 11000 kg

Segelyta med fock: 90 m²

Segelyta med Code-0: 130,9 m²

Masthöjd över vattenyta: 19,65 m

Motor: Volvo Penta D2-75 hk

Bränsletank: 340 Ltr

Vattentank: 530 Ltr

CE-kategori: A-obegränsad oceansegling

 

HALLBERG-RASSY 412KOMMENTERA

james jackPosted November 17, 2017 at 08:39

Amazing, this is great as you want to learn more, I invite to This is my page. Kiropraktor oslo
Reply
peterPosted November 17, 2017 at 19:18

Pleasant post mate, keep up the considerable work, simply imparted this to my friendz Tempobetgiriş
Reply
peterPosted November 18, 2017 at 06:20

Super site! I am Loving it!! Will return once more, Im taking your food likewise, Thanks. Finance
Reply
alexndarPosted November 18, 2017 at 06:56

In the event that you set out to make me think today; mission achieved! I truly like your written work style and how you express your thoughts. Much obliged to you. AC Repair Calabasas
Reply
asaPosted November 18, 2017 at 07:48

Thanks for taking the time to discuss that, I feel strongly about this and so really like getting to know more on this kind of field. Do you mind updating your blog post with additional insight? It should be really useful for all of us. cebu condo for sale
Reply
RobinjackPosted November 18, 2017 at 09:39

i am interestingly here. I discovered this board and I in discovering It genuinely accommodating and it helped me out a great deal. I want to present something back and help other people, for example, you helped me. additional hints
Reply
RobinjackPosted November 18, 2017 at 09:39

Incredible site! Do you have any tips and indications for trying essayists? I"m wanting to begin my own site soon however I"m somewhat lost on everything. Would you propose beginning with a free stage like WordPress or go for a paid choice? There are such a variety of choices out there that I"m totally overpowered .. Any recommendations? Much obliged! Как се прави онлайн магазин
Reply
RobinjackPosted November 18, 2017 at 09:39

I read that Post and got it fine and enlightening. business promotional items
Reply
RobinjackPosted November 18, 2017 at 09:40

Hi I am so charmed I found your web journal, I truly found you by misstep, while I was watching on google for something else, Anyways I am here now and could simply jump at the chance to say thank for an enormous post and an inside and out engrossing site. Kindly do keep up the considerable work. http://suitableonlinecasino.blogspot.co.uk/
Reply
RobinjackPosted November 18, 2017 at 09:40

"The primary reason is the program array. We have very large programs in psychology, human development and nursing. Nationally, those traditionally enroll 70 percent or more as women," Furlong said. "UWGB has a verysafe environment. There are things that are appealing to women, and it has a reputation for not being a party school." Chinese interpreter
Reply
RobinjackPosted November 18, 2017 at 12:12

Howdy! A debt of gratitude is in order for the immense data you havr gave! You have touched on crucuial focuses! bahis
Reply
BlackMenPosted November 18, 2017 at 13:51

I have read your blog it is very helpful for me. I want to say thanks to you. I have bookmark your site for future updates. impression numerique - Graphiste
Reply
RobinjackPosted November 18, 2017 at 18:35

This is an awesome moving article.I am essentially satisfied with your great work.You put truly extremely accommodating data. Keep it up. Continue blogging. Hoping to perusing your next post. 21 blackjack oyna
Reply
peterPosted November 18, 2017 at 20:36

It is an extraordinary site.. The Design looks great.. Continue working like that!. online casino siteleri
Reply
seoPosted November 18, 2017 at 20:39

Its an incredible joy perusing your post.Its brimming with data I am searching for and I want to post a remark that "The substance of your post is marvelous" Great work. casino siteleri
Reply
SEOPosted November 18, 2017 at 20:43

This is an awesome motivating article.I am practically satisfied with your great work.You put truly exceptionally accommodating data. Keep it up. Continue blogging. Hoping to perusing your next post. 2017 kaçak iddaa siteleri
Reply
peterPosted November 19, 2017 at 07:45

Extraordinary article Lot's of data to Read...Great Man Keep Posting and redesign to People..Thanks Caregivers Los Angeles
Reply
peterPosted November 19, 2017 at 09:38

This is my first time i visit here. I discovered such a large number of fascinating stuff in your web journal particularly its discourse. From the huge amounts of remarks on your articles, I figure I am not by any means the only one having all the satisfaction here! keep doing awesome bahissiteleri
Reply
alexndarPosted November 19, 2017 at 11:33

I read that Post and got it fine and useful. create website quote
Reply
alexndarPosted November 19, 2017 at 12:26

Awesome review, I am a major devotee to remarking on web journals to educate the web journal scholars realize that they've added something beneficial to the internet!.. DMR
Reply
peterPosted November 19, 2017 at 13:50

A fascinating dialog is value remark. I feel that it is best to compose more on this matter, it may not be a forbidden theme however generally people are insufficient to chat on such subjects. To the following. Here's to you. canlıbahisoyna
Reply
asaPosted November 19, 2017 at 15:08

Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. good laptop for music production
Reply
RobinjackPosted November 19, 2017 at 15:13

Awesome review, I am a major devotee to remarking on web journals to educate the web journal scholars realize that they've added something beneficial to the internet!.. mobil bahis
Reply
seoPosted November 19, 2017 at 18:48

I have perused your article, it is extremely enlightening and supportive for me.I respect the profitable data you offer in your articles. A debt of gratitude is in order for posting it.. web marketing company
Reply
asaPosted November 20, 2017 at 06:48

You have a good point here!I totally agree with what you have said!!Thanks for sharing your views...hope more people will read this article!!! pieczatki Warszawa
Reply
seoPosted November 20, 2017 at 10:36

Much obliged, that was a truly cool read! hdcanlırulet
Reply
RobinjackPosted November 20, 2017 at 11:32

Your site is truly cool and this is an awesome moving article. garage door opener repair Bellevue
Reply
RobinjackPosted November 20, 2017 at 11:32

Pleasant post. I was checking always this online journal and I am inspired! To a great degree accommodating data extraordinarily the last part I tend to such information a considerable measure. I was looking for this specific data for quite a while. Much obliged to you and good fortunes. http://www.rolexwatches.us.org/color-copies/
Reply
SEOPosted November 20, 2017 at 14:46

Incredible articles and awesome design. Your blog entry merits the greater part of the positive input it"s been getting. betbooyenigiriş
Reply
peterPosted November 20, 2017 at 22:41

I"m happy I discovered this site, I couldn"t discover any learning on this matter earlier to.Also work a website and in the event that you are ever keen on doing some guest composing for me if conceivable don"t hesitate to tell me, im dependably search for individuals to look at my site. eniyicanlıbahissiteleri
Reply
RobinjackPosted November 21, 2017 at 08:06

I respect this article for the very much investigated substance and magnificent wording. I got so included in this material that I couldn't quit perusing. I am awed with your work and aptitude. Much obliged to you to such an extent. cheap color copies
Reply
street viewPosted November 21, 2017 at 10:37

I totally understand what you are writing about and I appreciate it.
Reply
susanPosted November 21, 2017 at 10:39

It’s really awesome. * Street view
Reply
alexndarPosted November 21, 2017 at 11:00

I acknowledge all that you have added as far as anyone is concerned base.Admiring the time and exertion you put into your online journal and point by point data you offer.Thanks. click site
Reply
AlbertPosted November 21, 2017 at 11:00

I am glad to locate your recognized method for composing the post. Presently you make it simple for me to comprehend and actualize the idea. Much obliged to you for the post. Como mexer no hotmart
Reply
adleyPosted November 21, 2017 at 11:00

Much thanks for the sharing! COOL.. Global Forwarding
Reply
AyanPosted November 21, 2017 at 11:01

Much obliged such a great amount for this data. I need to tell you I agree on a few of the focuses you make here and others may require some further audit, however I can see your perspective. womens clothing
Reply
peterPosted November 21, 2017 at 11:34

This is an incredible rousing article.I am basically satisfied with your great work.You put truly exceptionally accommodating data... photo studio in Katy
Reply
BlackMenPosted November 21, 2017 at 12:03

I've been hunting down some better than average stuff on the subject and haven't had any fortunes up until this point, You just got another greatest fan!.. nodeposit casino codes
Reply
adleyPosted November 21, 2017 at 12:39

The data you have posted is extremely helpful. The destinations you have alluded was great. A debt of gratitude is in order for sharing... David Lerner Associates
Reply
AyanPosted November 21, 2017 at 12:39

A debt of gratitude is in order for imparting decent data to us. i like your post and all you impart to us is uptodate and entirely useful, i might want to bookmark the page so i can come here again to peruse you, as you have made an awesome showing. forexsite.org
Reply
RobinjackPosted November 21, 2017 at 12:57

i read a considerable measure of stuff and i found that the method for composing to clearifing that precisely need to say was great so i am awed and ilike to come back again in future.. autoradio gps 2017 update update
Reply
SEOPosted November 21, 2017 at 19:50

Adoration to peruse it,Waiting For More new Update and I Already Read your Recent Post its Great Thanks. online bahis sitesi
Reply
BlackMenPosted November 22, 2017 at 02:19

Thanks for sharing your views...hope more individuals will read this article!!! voyance amour
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Video: Sky Paintings

Grymma drönarbilder från Marathon, Florida på solnedgången som gör att man längtar tillbaka till sommaren!    

Efter avgående VDn - här är svenskd...

Richard Brisius och Johan Salén har anlitats som ordförande och vice ordfö...

Svenskor presterar på Busan Match C...

Nu är Busan Match Cup igång på riktigt! Vi har tre svenska lag på p...

Video: Greenbird project

2009 slog Greenbird fartrekord på land med 202,9 km/h. Här är en vlog fr&a...

Video: Turkiska seglarförbundets ny...

Kolla in första testet av Turkiets seglarförbunds nya seglingssimulator. Ser r&a...
x