HALLBERG-RASSY 412

Oktober 03, 2015 @ 12:28:26   Foto HALLBERG-RASSY 412

1 AV 39

I FOKUS HALLBERG-RASSY 412

 

EN MODERN KLASSIKER

 

Gediget hantverk och tidsenliga skrovlinjer, en båt som längtar ut på de stora haven.

 

Hallberg-Rassy 412 är en tidsenlig båt med stor och rymlig sittbrunn längst akterut. Under däck badar nymodigheter som ljusa tyger, platt-TV och dubbla akterkojer i naturligt ljus. Man har gjort mycket för att bygga en modern båt som seglar bra, samtidigt som man har varit noga med att hålla kvar vid det gedigna hantverket och den höga komforten.

 

Vill du se mer bilder av båten? Klicka på översta bilden för att öppna biblioteket!

 

Hallberg-Rassy har tillverkat båtar på Orust sedan 1943. Genom åren har man gjorts sig känd för att skapa nöjesseglare i världsklass. Fokus har alltid legat på kvalité, komfort och hantverk. Trots att båtarna är tunga har de rykte om sig att vara välseglande. Rassys klassiska båtar med mittsittbrunn är många långseglares drömbåt, eller kanske rättare sagt, många seglares drömbåt. 412an, som kom 2012, visade att det också finns ambition om att förnya sig. Det här är första gången man kan få en Hallberg-Rassy med akterlig sittbrunn i kombination med dubbla akterkabiner. Magnus Rassy och Germán Frers har tagit fram en nyskapande båt utan att för den sakens skull ha tappat bort sitt arv.

 

Konstruktion och utrustning

Däck och skrov är byggda av handlagt glasfiber med Divinycell som distansmaterial. Båten har en uppdaterad undervattenskropp, en förhållandevis plan aktre del och ett stort friliggande roder utan skeg. Kölen är av bly och har ett ganska djupt kölsvin. Teakdäcket är numera vacuumlimmat på plats utan skruvar genom däck vilket kommer vara en frälsning för den som äger den här båten om tjugo år. Det är genomgående mycket bra kvalité på träarbetet, precis som man förväntar sig av ett Orustbygge. Man ser bevis på den höga ambitionsnivån även i andra material och installationer, stora delar av det rostfria på däck är t ex måttanpassat och specialbeställt. När man bygger en Hallberg-Rassy lägger man förvånande nog fler mantimmar på tekniska installationer än på snickerier. Detta blir uppenbart när man öppnar motorrum och elskåp. Varenda sladd och slang är noggrant uppmärkt.

 

Man har ansträngt sig att få in sunda lösningar som förenklar båtägandet. Ett exempel är möjligheten att pumpa ut de sista resterna ur dieseltanken från dess lägsta punkt, en liten detalj som kan spara dagar av krångligt arbete den gången man fått ombord dålig diesel på sin resa runt jorden. Den här typen av finesser ser man inte vid först anblicken men de gör en båt pålitlig, och att en ägare med tiden verkligen älskar sin båt.

 

Rigg

Båten är utrustad med en trespridarrigg från Seldén. De breda svepta spridarna möjliggör en ren, enkel rigg utan fioler och backstag. Häckstaget är lätt att trimma med 1:48 i utväxling, även om vi undrar om man kommer att trimma det styva maströret särskilt ofta då det är så lätt att reva, men mer om detta senare. Man har delat på röstjärnen för inner- och yttervant. Det gör passagen fram till fördäck mycket enkel och det underlättar trimmet av den överlappande focken. Längst fram finns ett liten kort peke i rostfritt som gör att man kan halsa gennaker eller code-0 strax framför förstaget.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Exteriört

Båten har som sagt fina linjer som känns moderna och tidlösa på samma gång. Tidigare har Hallberg-Rassys båtar i den här storleken haft en lite bullig framtoning. Den här båten ger ett slankare intryck, trots att den faktiskt är bredare än sin syster 40an. Det är en fröjd för ögat att följa de rena och ganska raka linjerna som börjar i stäven, går längs skrovsidan och avslutas fint i aktern. Aktern är inte helt avkapad och öppen enligt det senaste snittet, men man ser en antydan åt det hållet, och man kan ana en kraftfull och stabil undervattenskropp. Designen är ny och snygg samtidigt som man behållit alla klassiska kännetecken som de blå linjerna på sidan, vindrutan i härdat glas och avvisarlisten (även om den inte är fullt så iögonfallande som på en del tidigare modeller). Trots det nya stuket ser man, glädjande nog, att detta är en Hallberg-Rassy på många sjömils håll.

 

Däck och sittbrunn

Däck och sittbrunn är nästan helt täckta i vacker teak. Alla fall är neddragna i sittbrunnen, i egna stuvfack. De klassiska svanhalsarna med rostfria skyddsbyglar har bytts ut mot låga ventilatorer i form av vita plastdomer som man kan gå på. I fören har man begravt både den elektriska fockrullen och ankarspelet i en prydlig box under däck. Det går en kraftig teaklist med rundad kant längs hela relingen. I stället för att ha dränering i listen som brukligt, leder man bort vattnet i ett litet hål i däck och slipper därmed fula smutslinjer på skrovsidan. Det är tysk skotning på storen med en storskotskena framför vindrutan. Detta frigör plats i sittbrunnen där det finns gott om svängrum. Kvalitén på hantverket är högt både när det gäller trä och andra material. Trots att vi anstränger oss lyckas vi bara hitta två små detaljer som går att gnälla på. De gediget byggda och teakbeklädda locken till stuvfacken är tunga och hade mått bra av en gasfjäder eller liknande för inbromsning. Sedan har vissa skylights-glas en plastig mjölkvit look som inte är så snygg, men det visar sig finnas ett syfte även med detta.

 

Interiört

Nere i båten ger allt snickeriarbete en ombonad känsla. Äldre Orustbåtar känns ibland lite mörka och murriga men här är det i stället ljust och fräscht. Det kommer naturligt ljus från skylights i rufftaket och stora ventiler i ögonhöjd, både när man sitter och står, som ger ljus och utsikt. Intrycket förstärks av ljusa tyger, vita träpaneler på delar av väggarna och avsaknaden av gardiner (det finns mörkläggningsgardiner som är snyggt hopfällda ovanför fönsterkarmen). Många båtar förfulas idag av stora blaffiga TV-skärmar men här har man löst problemet med en 32-tums skärm som är nedfällbar i en av soffornas ryggar. Inredningen har många fina och praktiska detaljer, till exempel en skolåda i teaktrappans nedersta steg och de praktiska dörrhandtagen som vinklas inåt så att de inte hakar i en förbipasserandes kläder.

 

Båten kan beställas med dubbla akterkabiner, förpik och två soffor. Med denna lösning lyckas man klämma in åtta sovplatser i en 41 fotare. Inte illa, även om det kanske blir en aning trångbott.

 

Köksdelen är rymlig med bra arbetsytor i kompositsten. I skåp och lådor finns det många smarta förvaringslösningar för husgeråd. Det finns två kylskåp där den ena kan bli frys och i ett av skåpen finns en infällbar nespressomaskin. I golvet finns en vinkällare med plats för sex flaskor. Vem har sagt att livet ombord skall vara spartanskt? Båten kan beställas med en eller två toaletter, den vi provade hade två och i den större fanns det både en rymlig duschkabin och en tvättmaskin. Inne i toalettutrymmena kommer de mjölkvita skylighten till sin rätt och lyser upp rummet utan att det blir full insyn. Navigationsplatsen är ett ombonat hörn där man bekvämt kan sitta och planera nästa etapp av resan.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Seglingsupplevelsen

När vi testseglar båten är det lätt vind och platt vatten. Båten är förvånansvärt lättdriven. Ett tag mojnar det nästan helt men vi lyckas ändå hålla någorlunda fart. Båten vi seglar har rulle, både i mast och på förstag, och är utrustad med laminatsegel från Elvström med stående lattor. De har fin form för att vara rullsegel och behåller den bra även när vi testar att reva. När det blåser 4-5 sekundmeter och vi seglar halvvind får båten nytta av sin skrovlängd och det börjar rulla på riktigt bra.

 

Extra kul blir det när vi sätter en Code-0 på 82 kvadrat och farten ökar till 7,5 knop, inte illa för en 11 ton tung båt. Vid ratten finns en piedestal med alla displayer och knappar du behöver för att manövrera båten. Härifrån kan du sköta bog- och akterpropeller, ankare, tända lanternorna med mera. Men framför allt kan du segla båten härifrån. Du kan sköta autopiloten och det finns knappar till båda dina rullsegel och de olika vinscharna du har skoten på. ”Knappsegling” som Hallberg-Rassy kallar det är enkelt och praktiskt, och förvånansvärt kul.

 

HALLBERG-RASSY 412

 

Slutsats

Gediget bygge, hantverk och kvalité är slitna ord i båtbranschen men här kommer de väl till pass. Båten har fantastisk finish. Förutom de andra Orustvarven är kanske Oyster närmaste konkurrent men då får man gå upp i både storlek och pris. Båten har fått ett för Hallberg-Rassy modernt skrov. Hon seglar överraskande väl i lätt vind och är säkert ännu roligare när det blåser mer. Konceptet med ”knappsegling” förtar inte seglingsglädjen och fungerar väl. På det hela taget är det en trevlig och lätthanterlig båt. Man har varit nytänkande utan att för den sakens skull komma för långt bort från sitt ursprung. Skall man satsa på en båt för bekväm nöjessegling kanske man skall gå hela vägen och titta på systerbåten med mittsittbrunn. Du går miste om möjligheten till dubbel akterkabin (om du inte uppgraderar till 48 fot men då dubblar du även priset) men frigör istället akterdäcket och skapar plats under däck för en rejäl ägarhytt och ett ordentligt maskinrum. Har du förtöjning med aktern till i tankarna, cocktailpartyn ombord och många sängplatser är den här båten kanske perfekt för dig. Men drömmer du om långa resor till exotiska öar långt bort så är det en båt med mittsittbrunn du skall välja. Oavsett blir det en komfortabel och säker resa på väg till dina drömmars mål.

 

Båtens SRS-tal ligger på 1,286.

 

Pris inkl. segel och moms

Från 4,3 milj. Båten vi seglade var mycket välutrustad och hade extrautrustning för cirka 1,3 milj.

 

TEKNISK DATA

Design: Germán Frers

Båtvarv: Hallberg-Rassy

Längd: 12,61 m

Bredd: 4,11 m

Djupgående: 1,99 m

Kölvikt standard: 4000 kg

deplacement: 11000 kg

Segelyta med fock: 90 m²

Segelyta med Code-0: 130,9 m²

Masthöjd över vattenyta: 19,65 m

Motor: Volvo Penta D2-75 hk

Bränsletank: 340 Ltr

Vattentank: 530 Ltr

CE-kategori: A-obegränsad oceansegling

 

HALLBERG-RASSY 412KOMMENTERA

DANIPosted February 08, 2018 at 09:28

The information you have posted is very useful. The sites you have referred was good. Thanks for sharing... capcane soareci
Reply
DANIPosted February 09, 2018 at 12:46

The information you have posted is very useful. The sites you have referred was good. Thanks for sharing.. walmartone login
Reply
jamsPosted February 10, 2018 at 13:01

Thanks for sharing the info, keep up the good work going.... I really enjoyed exploring your site. good resource... xtrade io
Reply
DANIPosted February 11, 2018 at 09:00

The website is looking bit flashy and it catches the visitors eyes. Design is pretty simple and a good user friendly interface. โรงงานผลิตสบู่
Reply
valentines day quotes for momPosted February 11, 2018 at 12:53

I want to say thanks to you. I have bookmark your site for future updates. valentines day quotes for mom
Reply
DANIPosted February 12, 2018 at 07:54

I was surfing net and fortunately came across this site and found very interesting stuff here. Its really fun to read. I enjoyed a lot. Thanks for sharing this wonderful information. fishing forums
Reply
RobinjackPosted February 12, 2018 at 09:29

I truly like you're composing style, awesome data, thankyou for posting. Online Games Here
Reply
RobinjackPosted February 12, 2018 at 09:29

A debt of gratitude is in order for setting aside an ideal opportunity to talk about this, I feel firmly about it and adoration adapting more on this point. In the event that conceivable, as you pick up mastery, would you brain overhauling your website with more data? It is to a great degree supportive for me. http://abouttechinfo.com/
Reply
RobinjackPosted February 12, 2018 at 09:30

Im no master, however I trust you simply made an amazing point. You surely completely comprehend what youre talking about, and I can genuinely get behind that. http://techsmarthere.com/
Reply
kexoPosted February 12, 2018 at 15:50

Thanks you very much for sharing these links. Will definitely check this out.. luxury wallpaper
Reply
DANIPosted February 13, 2018 at 05:46

I admire this article for the well-researched content and excellent wording. I got so involved in this material that I couldn’t stop reading. I am impressed with your work and skill. Thank you so much. fishing forums
Reply
SEOPosted February 13, 2018 at 10:55

On the off chance that more individuals that compose articles truly fretted about composing incredible substance like you, more perusers would be occupied with their works. Much obliged to you for thinking about your substance. Books
Reply
AlbertPosted February 14, 2018 at 07:20

Nice Informative Blog having nice sharing.. i-love-norwich
Reply
JAMSPosted February 14, 2018 at 08:55

It is imperative that we read blog post very carefully. I am already done it and find that this post is really amazing. Bart Burggraaf
Reply
RobinjackPosted February 14, 2018 at 12:37

Incredible data on your web journal, thank you for setting aside an ideal opportunity to impart to us. Stunning understanding you have on this current, it's decent to discover a site that subtle elements such a great amount of data about diverse specialists. Fashion
Reply
pioneerseoPosted February 14, 2018 at 16:15

Visiting this french website voyance-retour-amour.com : of fortune-telling and divinatory arts will permit you to discover the different ways to predict the future. You can learn by yourself to use tarot cards, astrology and numerology, or you can call your voyante par telephone to 0892 22 20 33, and she will tell you the answers and revelations you desire to know.voyance de qualité
Reply
RobinjackPosted February 14, 2018 at 18:40

I am glad to discover this post extremely valuable for me, as it contains part of data. I generally like to peruse the quality substance and this thing I found in you post. A debt of gratitude is in order for sharing. Gold Chokers
Reply
Tomas MaytonPosted February 15, 2018 at 06:36

Essay writing can be a hefty process where many companies have been engaged in providing these services; our company provides writing services with our Top Essay Writing Services UK.
Reply
RobinjackPosted February 15, 2018 at 10:07

Extraordinary post, you have pointed out some astounding focuses, I also trust this is an extremely great site. hungryreview.com/diabetes-destroyer-reviews/
Reply
JAMSPosted February 15, 2018 at 14:18

Excellent article. Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking. best desktop for music production
Reply
JAMSPosted February 16, 2018 at 12:40

I read that Post and got it fine and informative. Please share more like that... Bumps
Reply
RobinjackPosted February 16, 2018 at 13:57

hi was just seeing if you minded a comment. i like your website and the thme you picked is super. I will be back. dansfans.be
Reply
JAMSPosted February 16, 2018 at 20:37

Great Article it its really informative and innovative keep us posted with new updates. its was really valuable. thanks a lot. espanhol intensivo sp
Reply
asdaPosted February 17, 2018 at 10:58

Great article with excellent idea!Thank you for such a valuable article. I really appreciate for this great information.. walmart associate login
Reply
DANIPosted February 18, 2018 at 07:24

Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site.. home insurance
Reply
DANIPosted February 18, 2018 at 10:32

Thanks for the nice blog. It was very useful for me. I'm happy I found this blog. Thank you for sharing with us,I too always learn something new from your post. create mobile app
Reply
RobinjackPosted February 18, 2018 at 12:49

Really great post. I just discovered your web journal and needed to say that I have truly delighted in perusing your blog entries. Any way I"ll be subscribing to your food and I trust you post again soon. Huge much obliged for the helpful information. Skin Care
Reply
RobinjackPosted February 19, 2018 at 11:02

Companion, this site may be fabolous, i simply like it. hungryreview.com/2-week-diet-reviews/
Reply
jimmyPosted February 20, 2018 at 16:43

I have read this marvelous post. Thanks for sharing information about it. I really like that. https://www.spaandskin.com/
Reply
DANIPosted February 21, 2018 at 06:49

Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. convert litecoin to usd
Reply
RobinjackPosted February 21, 2018 at 07:28

New site is solid. A debt of gratitude is in order for the colossal exertion. Software
Reply
peterPosted February 22, 2018 at 07:32

Positive webpage, where did u think of the data on this posting?I have perused a couple of the articles on your site now, and I truly like your style. You're the best and please keep up the compelling work. Travel services
Reply
peterPosted February 22, 2018 at 11:36

Our experienced divorce attorneys have a substantial amount of experience in a variety of family law practice areas, including divorce, allocation of parental responsibility (commonly called child custody) and paternity. We are also one of the few Naperville-area law firms that handle matters relating to same-sex relationships. (630) 428-3300. naperville IL divorce attorney
Reply
adleyPosted February 22, 2018 at 12:24

How is it that just anyone can publish a blog and get as popular as this? Its not like youve said something incredibly impressive –more like youve painted a quite picture above an issue that you know nothing about! I dont want to sound mean, right here. But do you definitely think that you can get away with adding some quite pictures and not really say anything? Private School
Reply
Order Essay Online UKPosted February 22, 2018 at 12:40

Discover the most dependable and responsible academic writing help resource available to students in UK. Visit custom coursework writers today and place your order now to receive high quality of work on time that is charged at nominal charges.
Reply
asdasPosted February 22, 2018 at 15:32

Your blog provided us with valuable information to work with. Each & every tips of your post are awesome. Thanks a lot for sharing. Keep blogging.. philadelphia seo consultant
Reply
AlbertPosted February 24, 2018 at 12:45

New York Travel Tips… [...]while the sites we link to below are completely unrelated to ours, we think they are worth a read, so have a look[...]… obat kuat
Reply
tien dien tu Posted February 24, 2018 at 15:48

Your article is very useful and has good knowledge. I appreciate your efforts and all the best. It's very useful information. I will be waiting for your next post. tien dien tu
Reply
DANIPosted February 25, 2018 at 12:18

I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. Life Coach Meaning
Reply
RobinjackPosted February 27, 2018 at 11:51

Really great post. I just discovered your web journal and needed to say that I have truly delighted in perusing your blog entries. Any way I"ll be subscribing to your food and I trust you post again soon. Huge much obliged for the helpful information. Home improvement
Reply
sdsdsdPosted February 28, 2018 at 07:26

Wow, cool post. I’d like to write like this too – taking time and real hard work to make a great article… but I put things off too much and never seem to get started. Thanks though. UkTVNow for Chromecast
Reply
RobinjackPosted February 28, 2018 at 07:30

This substance is composed exceptionally well. Your utilization of organizing when mentioning your focuses makes your objective facts clear and straightforward. Much obliged to you. Accounts
Reply
ssaPosted February 28, 2018 at 07:44

Great job for publishing such a beneficial web site. Your web log isn’t only useful but it is additionally really creative too. There tend to be not many people who can certainly write not so simple posts that artistically. Continue the nice writing YI Action Camera
Reply
peterPosted February 28, 2018 at 13:03

valuable data on themes that bounty are intrigued on for this great post.Admiring the time and exertion you put into your b!.. Unpopular yet useful Gadgets
Reply
johncarterPosted February 28, 2018 at 14:01

We provide best quality material for certification exam. Our material available in Practice Software and PDF formats. This exam material is easy to use and 100% related to actual exam. If you fail from our materials in final exam we will refund your amount. 300-101 questions answers
Reply
packers01Posted February 28, 2018 at 18:41

I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. assurance automobile pas cher
Reply
DANIPosted March 01, 2018 at 09:39

This is highly information, crisp and clear. I think that everything has been described in systematic manner so that reader could get maximum information and learn many things. Car Accident Replacement Vehicle
Reply
RobinjackPosted March 01, 2018 at 13:19

Hello to all I can’t understand how to add your internet site in my rss reader. Help me, please Testosterone Injections
Reply
DANIPosted March 03, 2018 at 11:00

Thanks for the post and great tips..even I also think that hard work is the most important aspect of getting success.. http://healthy-living-secrets.net/
Reply
DANIPosted March 04, 2018 at 11:50

I read that Post and got it fine and informative. technology from volkswagen
Reply
FARHANPosted March 05, 2018 at 18:04

Thank you for some other informative blog. Where else could I get that type of information written in such an ideal means? I have a mission that I’m just now working on. and I have been at the look out for such information. simple desserts
Reply
johnb6174Posted March 05, 2018 at 23:25

Excellent information on your blog, thank you for taking the time to share with us. Amazing insight you have on this, it's nice to find a website that details so much information about different artists. gazettereview.com
Reply
johnb6174Posted March 06, 2018 at 14:28

This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information... bmw led headlights
Reply
pmo india email address list Posted March 08, 2018 at 08:52

This is such a great resource that you are providing. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free. pmo india email address list
Reply
johnb6174Posted March 09, 2018 at 05:36

Awesome and interesting article. Great things you've always shared with us. Thanks. Just continue composing this kind of post. ancho
Reply
johnb6174Posted March 09, 2018 at 06:23

Thanks for posting this info. I just want to let you know that I just check out your site and I find it very interesting and informative. I can't wait to read lots of your posts. voyance amour telephone gratuite
Reply
johnb6174Posted March 10, 2018 at 08:57

This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post. baseball chain
Reply
HamdisoPosted March 11, 2018 at 07:37

Thank you so much this is amazing article my friend good working i like it! You can visit this link my profile
Reply
DANIPosted March 11, 2018 at 07:59

It is imperative that we read blog post very carefully. I am already done it and find that this post is really amazing. pretty blouses
Reply
asdPosted March 11, 2018 at 10:55

Great article with excellent idea!Thank you for such a valuable article. I really appreciate for this great information.. best electric razor
Reply
johnb6174Posted March 12, 2018 at 06:55

Your blog provided us with valuable information to work with. Each & every tips of your post are awesome. Thanks a lot for sharing. Keep blogging, corporate gifts singapore
Reply
johnb6174Posted March 13, 2018 at 07:56

You’ve got some interesting points in this article. I would have never considered any of these if I didn’t come across this. Thanks!. commercial roofing bromsgrove
Reply
johnb6174Posted March 13, 2018 at 17:19

Its a great pleasure reading your post.Its full of information I am looking for and I love to post a comment that "The content of your post is awesome" Great work. check processing Colorado Springs
Reply
johnb6174Posted March 14, 2018 at 07:24

Great info! I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don’t know what to say except that I have. tea tree oil and coconut oil for hair
Reply
NamnPosted March 14, 2018 at 09:37

Please continue this great work and I look forward to more of your awesome blog posts. Da Checker
Reply
johnb6174Posted March 14, 2018 at 09:42

I have not any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us. 2018 new upcoming gadgets
Reply
adleyPosted March 14, 2018 at 13:15

Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers! agência de marketing digital
Reply
james jackPosted March 16, 2018 at 06:41

There you can download for free, see the first of these data. exploring management 5th edition
Reply
johnb6174Posted March 16, 2018 at 11:30

I am happy to find your distinguished way of writing the post. Now you make it easy for me to understand and implement the concept. Thank you for the post. read more
Reply
FARHANPosted March 16, 2018 at 16:21

This content is written very well. Your use of formatting when making your points makes your observations very clear and easy to understand. Thank you. baby shopping list
Reply
FARHANPosted March 16, 2018 at 18:47

Good post but I was wondering if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Appreciate it! One Manchester place
Reply
johnb6174Posted March 16, 2018 at 21:15

I really enjoyed reading this post, big fan. Keep up the good work and please tell me when can you publish more articles or where can I read more on the subject? 1800phonenumbers.org/shipping|postal companies
Reply
johnb6174Posted March 17, 2018 at 09:06

I know your expertise on this. I must say we should have an online discussion on this. Writing only comments will close the discussion straight away! And will restrict the benefits from this information. router admin
Reply
peterPosted March 17, 2018 at 11:21

There is such a great amount in this article I would never have considered all alone. Your substance gives perusers things to consider in a fascinating way. Much obliged to you for your reasonable data. hashflare promo code 2018
Reply
peterPosted March 17, 2018 at 11:22

I discovered your this post while scanning for some related data on online journal search...Its a decent post..keep posting and upgrade the data. 192.168 11
Reply
asdasPosted March 17, 2018 at 13:19

Great article with excellent idea!Thank you for such a valuable article. I really appreciate for this great information.. cebu condo
Reply
BachJohannPosted March 18, 2018 at 13:32

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. office cleaning
Reply
johnb6174Posted March 19, 2018 at 03:38

I like this post,And I guess that they having fun to read this post,they shall take a good site to make a information,thanks for sharing it to me. do my computer homework online
Reply
RobinjackPosted March 19, 2018 at 06:49

The Grand Chute-based school that educates about 52,000 students each year enrolls many workers who have been displaced because of the recession. vogatech
Reply
johnb6174Posted March 20, 2018 at 05:43

Great write-up, I am a big believer in commenting on blogs to inform the blog writers know that they’ve added something worthwhile to the world wide web!.. Dubai
Reply
DANIPosted March 20, 2018 at 08:21

Really a great addition. I have read this marvelous post. Thanks for sharing information about it. I really like that. Thanks so lot for your convene. www.bassluresreview.com
Reply
alexndarPosted March 20, 2018 at 08:30

I do not even know the way I stopped up right here, however I thought this put up was good. I don’t understand who you’re but certainly you are going to a famous blogger when you are not already Cheers! aparelhos auditivos
Reply
DANIPosted March 20, 2018 at 09:34

I am continually amazed by the amount of information available on this subject. What you presented was well researched and well worded in order to get your stand on this across to all your readers. Тренинги в Украине
Reply
james jackPosted March 20, 2018 at 11:40

Actually I read it yesterday but I had some thoughts about it and today I wanted to read it again because it is very well written. jelly beard oil
Reply
asdPosted March 21, 2018 at 13:43

i am always looking for some free stuffs over the internet. there are also some companies which gives free samples. Ergonomische Tastatur
Reply
asdasPosted March 21, 2018 at 21:08

nice post, keep up with this interesting work. It really is good to know that this topic is being covered also on this web site so cheers for taking time to discuss this! www.theblackwhale.ca
Reply
DANIPosted March 22, 2018 at 06:08

It is imperative that we read blog post very carefully. I am already done it and find that this post is really amazing. keychain supplier
Reply
DANIPosted March 22, 2018 at 11:37

This is the type of information I’ve long been trying to find. Thank you for writing this information. Riviera Maya real estate for sale
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Martin Strömberg skadad – missar sj...

Turn the Tide on Plastics vaktkapten Martin Strömberg missar den sjunde etappen av Volvo Ocean Race på grund av en knäskada. Han är tillbaks i tävlingen i etapp 8 so...

Paret som bestämde sig för att bryt...

Havsforskarna Patrick och Fiona Rynne tröttnade på politiker som inte längr...

Kyla är ingen anledning till att si...

Kyla är ingen anledning till att sitta inne. Man kan gå ut och segla isjakt, kitesu...

Längtar du till sommaren? Här är 23...

Nu blir det ljusare för varje dag som går och man känner att våren ä...x