MJUKA KONSERVER

Augusti 07, 2015 @ 07:28:15   Foto Martin Gadman

Mjuka konserver. Foto Martin Gadman
Mjuka konserver. Foto Martin Gadman
1 AV 3

Mjuka konserver

Varm, god mat under kappsegling utan kök

 

Äntligen börjar säsongen närma sig på riktigt och det är dags att börja planera. Vilka race skall seglas? Vilken besättning skall vara med? Vad behöver fixas till båten och vad behöver besättningen? Men den viktigaste frågan av dem alla är troligen: Vad blir det för mat?

 

 

Besättningen ja, de behöver förutom rätt kläder även energi. En seglare utan energi får svårt att fokusera på rätt sak, att driva båten så snabbt som möjligt mot mål.

 

Vad ska vi äta och vem ska fixa maten? För dagsrace är detta ofta inget större problem, man äter rejält innan start och fyller på med en matsäck för dagen efter tycke och smak.

 

Men när det kommer till seglingar över natten eller havskappseglingar under flera dygn så blir det genast mer komplext. Vilken väg skall man gå? Hemlagad mat skall tillagas eller beställas i förtid, frysas eller förvaras kallt och sedan värmas på ett effektivt sätt under segling. Det kräver en ugn att värma maten i och ofta en person under däck under en längre tid och man måste äta när maten serveras.

 

Det andra klassiska alternativet är frystorkat. Det är välbeprövat och funkar som energi men är ofta inte särskilt gott. Den där jäsande känslan som kommer när man ätit upp frystorkat lite för tidigt känner nog många av er igen. Även i detta fall kräver det att man värmer vatten i någon form av brännare eller på spis. En omständlig och tidskrävande process, speciellt i hårt väder.

 

Det positiva är att, liksom allt annat ombord, sker det utveckling och nya lösningar finns även inom detta område. Försvarsmakten har använt det sedan länge och det används flitigt i outdoor-världen och nu har även kappseglare fått upp ögonen för 24 hour meals mjukkonserver. Ett enkelt och gott sätt att få i sig energi!

 

24 hour meals mjukkonserver är färdiga rätter som värms i förpackningen och öppnas först när den skall ätas. Det finns ett 15-tal olika rätter att välja på, baserade på tonfisk, kött, kyckling eller vegetariskt. Alla rätter smakar riktigt bra och är mycket närmare riktig mat än du tror. Varje rätt innehåller mellan 550-650 kcal vilket är ett bra energiinnehåll i en måltid för en aktiv seglare. Påsarna kan förvaras i rumstemperatur och har en hållbarhet på 2-3 år.

 

Och nu till det bästa, uppvärmningen. Den sker genom att du stoppar in mjukkonserven i en värmepåse. I värmepåsen finns en ”impregnerad servett”, du tillsätter sedan ca en halv deciliter vatten, t.ex. sjövatten.

7-8 min senare är maten varm och färdig att ätas. Varje besättningsmedlem kan värma sin påse när de känner för att äta och det är riktig lagad mat som smakar gott och innehåller bra med energi.

 

Vi testade 24 hour meals första gången på ÅF Offshore Race för några år sedan. Vi var helt bestämda på att köra den klassiska frystorkade maten igen, men blev övertalade att testa dessa mjukkonserver. Vi var lite tveksamma innan vi förstod vilka fördelar det innebar. Vi fick med oss några fler team nästkommande år och vi var alla supernöjda med detta.

 

Idag äter vi inget annat ombord vid segling, oavsett vilken typ av race det är. Att få ett varmt mål mat på 7-8 min, mellan intensiva banrace, utan att tillsätta annat än vatten, What’s not to like?

 

Text och foto Martin Gadman















KOMMENTERA

tnrylnds01Posted May 27, 2017 at 06:58

I'm incredibly looking forward to the verified process make a turn chicken waterers
Reply
jamesjackPosted May 27, 2017 at 09:49

I recently found many useful information in your website especially this blog page. Among the lots of comments on your articles. Thanks for sharing.,! Umbrella company contractors
Reply
jamesjackPosted May 27, 2017 at 11:21

This is a wonderful article, Given so much info in it, These type of articles keeps the users interest in the website, and keep on sharing more ... good luck.! Umbrella company contractors
Reply
jamesjcakPosted May 27, 2017 at 11:42

Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work..!.! Umbrella company contractors
Reply
jamesjackPosted May 27, 2017 at 12:16

I should admit. I like visiting you site since I always come across interesting articles like this one.Great Job, I greatly appreciate that.Do Keep sharing! Regards.! PAYE Umbrella Company
Reply
jamesjackPosted May 27, 2017 at 14:13

you are doing good work,, you putting so much effort, i can say that people really loving to your site .! plumbers in las vegas
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Möt tjejerna som rör om i det annar...

Sedan Red Bull Youth Americas Cup introducerades 2013 har möjligheten för unga proffstörstande ungdomar förändrats, men det har, tillsammans med America's Cups 166-&...

Folkbat-foto Bobo Engren SM_RaceDag1_12

FOLKBÅTARNA FIRAR 75 ÅR VÄRLDEN ÖV...

Nästa helg börjar en intensiv säsong för alla seglare av nordisk f...

PLATOON TAR VM-GULD I TP52

Vi skrev under veckan om

Astarte

ASTARTE FÖLJER EFTER MARGA TILL ITA...

Sveriges äldsta R10, Astarte, 10 S 1, har sålts till Italien och kommer dä...

UNDAUNTED - VÄRLDENS MINSTA ATLANTK...

Yachts handlar för den överdådige ofta om stora ytor, blanka och stora sal...




















































x