JOHAN WIGFORSS - BAKOM KULISSERNA

Mars 05, 2012 @ 23:22:03   Foto SEARCHMAGAZINE

JOHAN WIGFORSS - BAKOM KULISSERNA
1 AV 14

Fysträning med Johan Wigforss

 

Vi är säkert många som har en jolle hemma eller på lantstället. Jag tror dessutom att det finns en hel del bland oss som efter en lyckad poängsegling har funderat på om det ändå inte är ett OS man borde satsa på. Eller så har man haft möjligheten att få möta några av våra landslagsseglare i sammanhang som t ex mästarnas mästare och tyckt att ”de skulle man nog kunna slå”. Alla ni som vill leva kvar i illusionen att man på något år skulle kunna träna sig till ett olympiskt spel gör nog bäst i att sluta läsa nu. Alla andra som vill lära sig hur mycket jobb det ligger bakom för att nå toppen i en os-klass kommer förhoppningsvis fascineras över, och inspireras av, det som följer.

 

Med hjälp av Johan Wigforss skall vi få en inblick i den träningen som ligger utanför seglingen på vattnet. Johan har i många år tillhört den absoluta toppen i svensk lasersegling och i över tio år deltagit i otaliga internationella regattor och mästerskap. Laser är en av de fysiskt mest krävande båtarna i os-programmet och ställer därmed speciellt höga krav på fysträningen.

 

   Vi börjar med att ställa den enkla frågan till Johan varför man överhuvudtaget skall fysträna som laserseglare? – ”Lasern kräver mest allroundstyrka. Det finns både ett styrkemoment och ett konditionsmoment i laserseglingen. Styrkemomentet ligger framför allt i att man använder kroppen som hävarm och då är det både ben och bål men även axlar och armar som jobbar mycket. Om man tar en tävling så tar ett race cirka 60 minuter och ibland blir det tre race om dagen. Det sliter ganska hårt på kroppen och kräver mer en uthållig styrka än maxstyrka. Detta gör att det krävs en väldigt bra kondition för att kunna syresätta alla muskler under så lång tid. Jag skulle därför vilja beteckna laserseglingen som en konditionsidrott, där det krävs en viss basstyrka för att klara av grundmomenten i seglingen, snarare än en styrkeidrott. Blåser det mindre är det inte alls lika fysiskt men då är konditionen väldigt viktig för att orka hålla koncentrationen under en hel dag. Från 5-6 m/s är det dock fysiken som blir väldigt avgörande. Under kryssen i 10 m/s ligger pulsen på 80 till 90% av maxpulsen vilket är väldigt högt. Då gäller det att kunna jobba bort mjölksyran ur musklerna.”

 

   Det som dock ofta glöms bort, och som Johan är noga med att påpeka, är att en stor anledning till varför man fystränar är för att orka med träningen på vattnet. Den absolut största delen av seglingen sker inte på tävlingar utan just under hundratals timmar seglingsträning. För att kroppen skall klara av det och för att hålla sig skadefri krävs en gedigen grundträning.

 

   Vissa seglare har valt att koncentrera sig mer på styrketräningen. – ”Jag upplever det som om dessa är väldigt snabba under och precis efter starten men att de inte orkar syresätta sina muskler under ett helt race och därför inte alls har samma höga grundfart. Har man uppnått en bra basstyrka är det viktigare med konditionen och uthålligheten i musklerna än med maxstyrkan. Eftersom jag just nu, med mina 82-83 kg väger idealt för vindarna i England lägger jag cirka 70% på konditionsträning och 30% på styrketräningen för att orka driva båten under hela racet.”

 

   Hur ser då styrketräningen ut? – ”Jag har olika pass där vissa har betoning på explosivitet och maxstyrka med 3-4 repetitioner och andra med 10-12 repetitioner där jag lägger in konditionsmoment. Jag har gått mer åt att försöka kombinera övningar med varandra för att få upp pulsen och träna en mer funktionell styrka så att jag på ett bättre sätt kan använda styrkan i båten. Jag upplevde att jag var väldigt stark på just bicepscurl och benspark men hade svårt att använda styrkan i seglingsmomenten. Sedan är det mycket bålstyrka. Jag tror att bålen är kärnan till all styrketräning. Du blir inte starkare än vad du är i bålen!”

 

   Hur ser konditionsträningen ut? – ”Jag varierar väldigt mycket mellan olika former och intensitet. Vissa pass lägger jag in styrkemoment som stakningen under längd- och rullskidåkningen eller tunga intervaller på cykling och löpning medan andra är långa lågintensiva pass. Personligen tycker jag att löpningen är roligast och enklast att genomföra. Är man sliten i benen efter tävlingar eller tunga träningsperioder är det väldigt bra att kunna avlasta benmusklerna med t ex stakning och belasta bålen och armarna mer istället. Cykling som är en favorit bland laserseglare är optimalt för längre lågintensiva distanspass. Av konditionsträningen blir det cirka 60-70% distanspass och resten intervallpass. Distanspass ligger på mellan 2 till 5 timmar. Intervallpassen kan vara över på 40 minuter men sliter trots det betydligt mer på kroppen. Jag tror att det är väldigt viktigt med distanspass för oss seglare för att lära kroppen att jobba med energiförbrukningen. Det är ofta långa dagar på vattnet där man inte alltid har möjligheten att fylla på energidepåerna. Det är därför viktigt att lära kroppen att utnyttja alla energiresurser.”

 

Fysträningen skiljer sig väldigt mycket mellan tränings- och tävlingssäsong. Här är ett utdrag ur Johans träningsdagbok.

 

Hård vecka, Träningsperiod maj Segling/Fys hemma

 

Måndag:

1h Styrka (helkropp)

2h Segling (mellanvind)

2h Cykel (medelhårt)

Tisdag:

2h Segling (mellan/hårdvind)

1,5h Rullskidor (Backintervaller)

Onsdag:

2h Segling (hårdvind)

1h Styrka (ben, bål)

1h Simning

Torsdag:

2,5h Segling (lätt/mellan vind)

1,5h Kondition (tröskelintervaller, rodd-cykel-löpning).

1h Stryka (överkropp)

Fredag:

2h Segling (mellanvind)

2h Rullskidor (dist/intervall)

Lördag:

4h Cykel (lugn distans)

Söndag:

Vila

 

Lugnare träningsvecka med tävling på helg

Måndag:

2h Segling

1h Styrka

Tisdag:

2,5 Segling

1,5h Rullskidor

Onsdag:

2,5 Segling

1h Styrka

Torsdag:

2h Segling

1h Löpning

Fredag:

Vila / alt. lättare styrka/kondition 1-2h

Lördag:

3h Segling (race)

0,5 återhämtning (löpning/cykel)

Söndag:

2h Segling (race)

0,5 återhämtning (löpning/cykel)

 

Att komma upp i denna träningsmängd tar många år och kräver en bra grundträning under ungdomsåren. Det kan vara svårt att som junior tänka så långsiktigt i den vardagliga träningen. – ”När jag var yngre tränade jag bara efter det som stod på träningsschemat utan att tänka så mycket. Ofta tränade man väldigt hårt i perioder för att sedan träna för lite. Jag har med åren tränat mycket mer och systematiskt. Det krävs att man får en kontinuitet i sin träning och inte tvingas göra uppehåll på grund av skador och sjukdomar.”

 

Det är här den kanske viktigaste delen av träningen kommer in i bilden. Vila! Att vila rätt är helt avgörande för framgångsrik träning. – ”Till skillnad från när jag var yngre räknas sjukdoms- och resdagar inte som vilodagar längre.”

 

Avslutningsvis skall sägas att Johan tillhör de seglare som lägger väldigt mycket tid på träningen utanför seglingen. För alla er som någon gång själv har kört eller följt vasaloppet kan nämnas att Johan i vintras gick i mål som 216 på en tid på 4 timmar och 33 minuter. Som med allt annat skiljer sig naturligtvis träningssätt och mängd från seglare till seglare och anpassas till flera faktorer som t ex båttyp och ens personliga grundfysik d v s längd och vikt.

 

Att lägga på minnet:

Man fystränar för att orka träna på vattnet.

Du blir inte starkare än vad du är i bålen.

Lär kroppen träna på låg energi.

Sjuk- och resdagar är inga vilodagar.

 

Johan Wigforss sponsras av Ramirent, Veidekke, GKSS, SWE Sailing Team, SOK, Houdini, Dalblads Nutrition, Suunto, Sportsupport center, X-Kross.

 

Text Johann Knigge

Bild Search Magazine
KOMMENTERA

muhammadPosted February 08, 2018 at 14:18

Really enjoy you sharing that website post. Thanks Again. Fantastic. Great website article. Much thanks again. Significantly obliged. Thank you for the article. Thanks Again. Great. Quickshortcutmaker
Reply
muhammadPosted February 08, 2018 at 14:57

I loved your post. Significantly obliged. This is one awesome blog article. Really thank you! May read on. Brilliant article. Actually thanks! Awesome. Unipad launchpad
Reply
ddddPosted February 10, 2018 at 10:17

Nice post mate. keep up the great work. just shared this with my friendz Stock Drone Footage
Reply
muhammadPosted February 10, 2018 at 10:31

Grammarly is one of the best proofreading tools that exist on the web. Using the proofreading tool, you will be able to fix grammar and spelling mistakes in your writing. Grammarly Teacher Discount
Reply
ddddPosted February 11, 2018 at 09:40

This article is an appealing wealth of informative data that is interesting and well-written. I commend your hard work on this and thank you for this information. You’ve got what it takes to get attention. project management services
Reply
muhammadPosted February 11, 2018 at 11:23

Major thankies for the post. Actually looking towards read more. Awesome. Eric Amidi Thanks again for the blog. Actually looking towards read more. Actually Great. phantom V release date Thanks a whole lot for the blog post. Thanks Again. Hold writing. Top 10 Most Dangerous Dogs In The World / most dangerous dogs 2018
Reply
LilyPosted February 13, 2018 at 06:20

Thank you for sharing this post. I appreciate it.- Street view
Reply
SindhPosted February 14, 2018 at 19:17

Whether you are looking for a home in Surrey’s up-and-coming City Centre, or the charming shores of White Rock, look no further: Becky Zhou Hill Personal Real Estate Corporation will be your one-stop resource for all South Surrey homes for sale. Realtors Surrey
Reply
albinaPosted February 16, 2018 at 07:07

This was a really great contest and hopefully I can attend the next one. It was alot of fun and I really enjoyed myself.. more info here
Reply
SindhPosted February 16, 2018 at 12:35

When you use a genuine service, you will be able to provide instructions, share materials and choose the formatting style. seo packages
Reply
hydPosted February 16, 2018 at 14:50

I found your this post while searching for some related information on blog search...Its a good post..keep posting and update the information.Download 2nd PUC Results here
Reply
asidPosted February 17, 2018 at 09:15

Thanks for taking the time to discuss that, I really feel strongly about it and also love learning more on that topic. Teacher Resume Examples
Reply
dsdsdsdsPosted February 17, 2018 at 12:06

Positive site. where did u come up with the information on this posting? I'm pleased I discovered it though. ill be checking back soon to find out what additional posts you include. air conditioner energy saver
Reply
muhammadPosted February 18, 2018 at 09:38

I appreciate you discussing that blog. Fantastic.Really enjoyed this article post. Actually thank you! Can study on. Major thanks for the website article. Actually thank you! May read on. ringtone in windows 10 mobile
Reply
dsdsdsdsPosted February 18, 2018 at 10:56

Positive site. where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now. and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. PS4 Home
Reply
sdsddsPosted February 18, 2018 at 14:57

Super-Duper site! I am Loving it!! Will come back again. Im taking your feed also. Thanks. ClickHowTo.com
Reply
sdsdsdsPosted February 19, 2018 at 08:38

Thanks for the nice blog. It was very useful for me. I'm happy I found this blog. Thank you for sharing with us.I too always learn something new from your post. Invokana amputation Lawsuit
Reply
muhammadPosted February 19, 2018 at 10:50

Great, thanks for sharing this information post. Thanks Again. Great. Very nice website article. Keep writing. I think this is a true good blog article. Actually getting excited about study more. Much obliged. Belstaff Jackets
Reply
sdsdsPosted February 19, 2018 at 11:43

This is a great post. I like this topic.This site has lots of advantage.I found many interesting things from this site. It helps me in many ways.Thanks for posting this again. cooking tips
Reply
DANIPosted February 20, 2018 at 08:48

I am happy to find this post very useful for me, as it contains lot of information. I always prefer to read the quality content and this thing I found in you post. Thanks for sharing. latest news headlines today
Reply
ewewewePosted February 20, 2018 at 13:17

I really impressed after read this because of some quality work and informative thoughts . I just wanna say thanks for the writer and wish you all the best for coming!.
Reply
dsdsdsdsPosted February 20, 2018 at 13:18

I really impressed after read this because of some quality work and informative thoughts . I just wanna say thanks for the writer and wish you all the best for coming!. venetian shores luxury real estate
Reply
weight loss canadaPosted February 20, 2018 at 14:28

Your blog provided us with valuable to work with. Each & every tips of your post are awesome. Thanks a lot for sharing. Keep blogging.. weight loss canada
Reply
www.penileguider.com/male-enhancement-pills/endovex.htmlPosted February 21, 2018 at 13:15

Thank you for some other informative website. The place else may just I get that kind of information written in such a perfect method? I have a venture that I am simply now running on. and I’ve been at the glance out for such info.www.penileguider.com/male-enhancement-pills/endovex.html
Reply
DANIPosted February 25, 2018 at 10:22

Interesting post. I Have Been wondering about this issue, so thanks for posting. Pretty cool post.It 's really very nice and Useful post.Thanks Parker Garage Doors
Reply
muhammadPosted February 26, 2018 at 11:38

Looking towards reading more. Good post. Really looking towards study more. Hold writing. I think this can be a real good post. Really getting excited about study more. Actually Cool. Actually appreciate you sharing this informative article post. Actually getting excited about read more. Really Great. US essay writing service
Reply
asidPosted February 27, 2018 at 10:20

Your work is great and I value you and bouncing for some more educational posts. Much obliged to you for sharing incredible data to us. carnival cruise forums
Reply
muhammadPosted February 28, 2018 at 13:03

Thank you for the blog. Thanks Again. Really Great. I really like and enjoy your report post. Can study on. Awesome blog. Thanks Again. Cool. android games 2018
Reply
omegasoftPosted February 28, 2018 at 20:05

Thank you very much this post is really helpful aplikasi kasir online omegasoft
Reply
SindhPosted March 02, 2018 at 11:04

Loved Your Contexaul Beauty Of Content Helped Me To Claim My Khowledge. voyance telephon
Reply
www.penileguider.com/male-enhancement-pills/xlc-male-enhancement.htmlPosted March 02, 2018 at 15:20

I am happy to find this post very useful for me, as it contains lot of information. I always prefer to read the quality content and this thing I found in you post. Thanks for sharing. www.penileguider.com/male-enhancement-pills/xlc-male-enhancement.html
Reply
SindhPosted March 03, 2018 at 20:43

Loved Your content Write more About this Facts. voyance telephone
Reply
muhammadPosted March 04, 2018 at 12:56

I enjoy and enjoy your website post. Much obliged. That is one amazing post. Thanks Again. hai triệu chấm com
Reply
johnb6174Posted March 05, 2018 at 22:48

This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post. http://iogames.center/basher-io/
Reply
sdsddsPosted March 06, 2018 at 18:06

This was a really great contest and hopefully I can attend the next one. It was alot of fun and I really enjoyed myself.. link building company
Reply
johnb6174Posted March 06, 2018 at 20:18

The information you have posted is very useful. The sites you have referred was good. Thanks for sharing... y8games.center
Reply
DANIPosted March 07, 2018 at 11:31

I like this post,And I guess that they having fun to read this post,they shall take a good site to make a information,thanks for sharing it to me. cheap blood pressure monitor
Reply
dsdsdsPosted March 07, 2018 at 13:17

useful information on topics that plenty are interested on for this wonderful post.Admiring the time and effort you put into your b!.. Lovetraction Lines
Reply
parihotPosted March 08, 2018 at 09:25

You have done a great job on this article. It’s very readable and highly intelligent. You have even managed to make it understandable and easy to read. You have some real writing talent. Thank you. Getting rid of piles naturally. Our report here
Reply
dsdssPosted March 08, 2018 at 17:43

I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well.. Make money from home
Reply
HdoudPosted March 11, 2018 at 08:33

Thanks this is beautiful and good ideas good job my friends. You can visit my own profile contact me please. this link
Reply
prince U,SPosted March 11, 2018 at 12:22

I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon. and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success in your business. PhD Proposal
Reply
asdPosted March 11, 2018 at 16:11

Great article with excellent idea!Thank you for such a valuable article. I really appreciate for this great information.. tech news and updates
Reply
dsddsPosted March 12, 2018 at 10:49

useful information on topics that plenty are interested on for this wonderful post.Admiring the time and effort you put into your b!.. Investments
Reply
SohailPosted March 12, 2018 at 11:59

VM |voguemagazin.com is a new Social Network for Fashion and Lifestyle.The Social Network for interested people from Fashion, Beauty,Lifestyle and Accessories to the latest trends in hair andcosmetics. Welcome are private individuals as well as companiesand Retailers, Celebrities, Models, Influencer, Make-up artistsand Photographers.
Reply
prince U,SPosted March 12, 2018 at 12:25

I’ve been searching for some decent stuff on the subject and haven't had any luck up until this point. You just got a new biggest fan!.. kaçak iddaa
Reply
dsddPosted March 12, 2018 at 13:12

Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post. we need work out more techniques in this regard. thanks for sharing. Residences
Reply
asdPosted March 13, 2018 at 12:05

This was a really great contest and hopefully I can attend the next one. It was alot of fun and I really enjoyed myself.. Tampa Title Loans
Reply
prince U,SPosted March 13, 2018 at 14:28

Only aspire to mention ones content can be as incredible. This clarity with your post is superb and that i may think you’re a guru for this issue. High-quality along with your concur permit me to to seize your current give to keep modified by using approaching blog post. Thanks a lot hundreds of along with you should go on the pleasurable get the job done. LBD
Reply
asidPosted March 14, 2018 at 11:26

I have been searching the Internet for fun and came upon your website. Fabulous post. Thanks http://doppio-senso.pl
Reply
parihotPosted March 15, 2018 at 07:22

Awesome and interesting article. Great things you’ve always shared with us. Thanks. Just continue composing this kind of post. this contact form
Reply
muhammadPosted March 15, 2018 at 10:51

Thank you to get this content post. Truly thanks a lot! Great.We appreciate you the particular post. Really anticipating read through more. Continue to keep writing.Amazing web site article. Considerably thank you again. Awesome. DTH Blog
Reply
sassaPosted March 16, 2018 at 16:17

I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well.. Sbobet
Reply
SohailPosted March 17, 2018 at 16:31

Great things you’ve always shared with us. Just keep writing this kind of posts.The time which was wasted in traveling for tuition now it can be used for studies.Thanks artwork
Reply
dsdsdsdsPosted March 18, 2018 at 09:01

Interesting and amazing how your post is! It Is Useful and helpful for me That I like it very much. and I am looking forward to Hearing from your next.. visit blog
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

VECKANS FEM MEST LÄSTA

Det är alltid intressant att summera föregående vecka utefter vad som var mest läst på hemsidan. Av erfarenhet vet vi på redaktionen vad ni läsare tycker...

James Spithill klar för Luna Rossa ...

Jimmy Spithill hävdade i september, efter förlusten mot Team New Zealand, att Ora...

Så här gör du din motorbåt till en ...

Spara bensinpengar, bli mer miljövänlig och slipp motorljudet. Kolla in Omega Sai...

Tuff start på EM för Max Salminen

Nicholas Heiner från Nederländerna vann det enda racet på första dage...

Till salu: Ett stycke rockhistoria ...

Pink Floyds medgrundare Rick Wright ägde Evrika i 25 år. Han nöjesseglade h...x