JOHAN WIGFORSS - BAKOM KULISSERNA

Mars 05, 2012 @ 23:22:03   Foto SEARCHMAGAZINE

JOHAN WIGFORSS - BAKOM KULISSERNA
1 AV 14

Fysträning med Johan Wigforss

 

Vi är säkert många som har en jolle hemma eller på lantstället. Jag tror dessutom att det finns en hel del bland oss som efter en lyckad poängsegling har funderat på om det ändå inte är ett OS man borde satsa på. Eller så har man haft möjligheten att få möta några av våra landslagsseglare i sammanhang som t ex mästarnas mästare och tyckt att ”de skulle man nog kunna slå”. Alla ni som vill leva kvar i illusionen att man på något år skulle kunna träna sig till ett olympiskt spel gör nog bäst i att sluta läsa nu. Alla andra som vill lära sig hur mycket jobb det ligger bakom för att nå toppen i en os-klass kommer förhoppningsvis fascineras över, och inspireras av, det som följer.

 

Med hjälp av Johan Wigforss skall vi få en inblick i den träningen som ligger utanför seglingen på vattnet. Johan har i många år tillhört den absoluta toppen i svensk lasersegling och i över tio år deltagit i otaliga internationella regattor och mästerskap. Laser är en av de fysiskt mest krävande båtarna i os-programmet och ställer därmed speciellt höga krav på fysträningen.

 

   Vi börjar med att ställa den enkla frågan till Johan varför man överhuvudtaget skall fysträna som laserseglare? – ”Lasern kräver mest allroundstyrka. Det finns både ett styrkemoment och ett konditionsmoment i laserseglingen. Styrkemomentet ligger framför allt i att man använder kroppen som hävarm och då är det både ben och bål men även axlar och armar som jobbar mycket. Om man tar en tävling så tar ett race cirka 60 minuter och ibland blir det tre race om dagen. Det sliter ganska hårt på kroppen och kräver mer en uthållig styrka än maxstyrka. Detta gör att det krävs en väldigt bra kondition för att kunna syresätta alla muskler under så lång tid. Jag skulle därför vilja beteckna laserseglingen som en konditionsidrott, där det krävs en viss basstyrka för att klara av grundmomenten i seglingen, snarare än en styrkeidrott. Blåser det mindre är det inte alls lika fysiskt men då är konditionen väldigt viktig för att orka hålla koncentrationen under en hel dag. Från 5-6 m/s är det dock fysiken som blir väldigt avgörande. Under kryssen i 10 m/s ligger pulsen på 80 till 90% av maxpulsen vilket är väldigt högt. Då gäller det att kunna jobba bort mjölksyran ur musklerna.”

 

   Det som dock ofta glöms bort, och som Johan är noga med att påpeka, är att en stor anledning till varför man fystränar är för att orka med träningen på vattnet. Den absolut största delen av seglingen sker inte på tävlingar utan just under hundratals timmar seglingsträning. För att kroppen skall klara av det och för att hålla sig skadefri krävs en gedigen grundträning.

 

   Vissa seglare har valt att koncentrera sig mer på styrketräningen. – ”Jag upplever det som om dessa är väldigt snabba under och precis efter starten men att de inte orkar syresätta sina muskler under ett helt race och därför inte alls har samma höga grundfart. Har man uppnått en bra basstyrka är det viktigare med konditionen och uthålligheten i musklerna än med maxstyrkan. Eftersom jag just nu, med mina 82-83 kg väger idealt för vindarna i England lägger jag cirka 70% på konditionsträning och 30% på styrketräningen för att orka driva båten under hela racet.”

 

   Hur ser då styrketräningen ut? – ”Jag har olika pass där vissa har betoning på explosivitet och maxstyrka med 3-4 repetitioner och andra med 10-12 repetitioner där jag lägger in konditionsmoment. Jag har gått mer åt att försöka kombinera övningar med varandra för att få upp pulsen och träna en mer funktionell styrka så att jag på ett bättre sätt kan använda styrkan i båten. Jag upplevde att jag var väldigt stark på just bicepscurl och benspark men hade svårt att använda styrkan i seglingsmomenten. Sedan är det mycket bålstyrka. Jag tror att bålen är kärnan till all styrketräning. Du blir inte starkare än vad du är i bålen!”

 

   Hur ser konditionsträningen ut? – ”Jag varierar väldigt mycket mellan olika former och intensitet. Vissa pass lägger jag in styrkemoment som stakningen under längd- och rullskidåkningen eller tunga intervaller på cykling och löpning medan andra är långa lågintensiva pass. Personligen tycker jag att löpningen är roligast och enklast att genomföra. Är man sliten i benen efter tävlingar eller tunga träningsperioder är det väldigt bra att kunna avlasta benmusklerna med t ex stakning och belasta bålen och armarna mer istället. Cykling som är en favorit bland laserseglare är optimalt för längre lågintensiva distanspass. Av konditionsträningen blir det cirka 60-70% distanspass och resten intervallpass. Distanspass ligger på mellan 2 till 5 timmar. Intervallpassen kan vara över på 40 minuter men sliter trots det betydligt mer på kroppen. Jag tror att det är väldigt viktigt med distanspass för oss seglare för att lära kroppen att jobba med energiförbrukningen. Det är ofta långa dagar på vattnet där man inte alltid har möjligheten att fylla på energidepåerna. Det är därför viktigt att lära kroppen att utnyttja alla energiresurser.”

 

Fysträningen skiljer sig väldigt mycket mellan tränings- och tävlingssäsong. Här är ett utdrag ur Johans träningsdagbok.

 

Hård vecka, Träningsperiod maj Segling/Fys hemma

 

Måndag:

1h Styrka (helkropp)

2h Segling (mellanvind)

2h Cykel (medelhårt)

Tisdag:

2h Segling (mellan/hårdvind)

1,5h Rullskidor (Backintervaller)

Onsdag:

2h Segling (hårdvind)

1h Styrka (ben, bål)

1h Simning

Torsdag:

2,5h Segling (lätt/mellan vind)

1,5h Kondition (tröskelintervaller, rodd-cykel-löpning).

1h Stryka (överkropp)

Fredag:

2h Segling (mellanvind)

2h Rullskidor (dist/intervall)

Lördag:

4h Cykel (lugn distans)

Söndag:

Vila

 

Lugnare träningsvecka med tävling på helg

Måndag:

2h Segling

1h Styrka

Tisdag:

2,5 Segling

1,5h Rullskidor

Onsdag:

2,5 Segling

1h Styrka

Torsdag:

2h Segling

1h Löpning

Fredag:

Vila / alt. lättare styrka/kondition 1-2h

Lördag:

3h Segling (race)

0,5 återhämtning (löpning/cykel)

Söndag:

2h Segling (race)

0,5 återhämtning (löpning/cykel)

 

Att komma upp i denna träningsmängd tar många år och kräver en bra grundträning under ungdomsåren. Det kan vara svårt att som junior tänka så långsiktigt i den vardagliga träningen. – ”När jag var yngre tränade jag bara efter det som stod på träningsschemat utan att tänka så mycket. Ofta tränade man väldigt hårt i perioder för att sedan träna för lite. Jag har med åren tränat mycket mer och systematiskt. Det krävs att man får en kontinuitet i sin träning och inte tvingas göra uppehåll på grund av skador och sjukdomar.”

 

Det är här den kanske viktigaste delen av träningen kommer in i bilden. Vila! Att vila rätt är helt avgörande för framgångsrik träning. – ”Till skillnad från när jag var yngre räknas sjukdoms- och resdagar inte som vilodagar längre.”

 

Avslutningsvis skall sägas att Johan tillhör de seglare som lägger väldigt mycket tid på träningen utanför seglingen. För alla er som någon gång själv har kört eller följt vasaloppet kan nämnas att Johan i vintras gick i mål som 216 på en tid på 4 timmar och 33 minuter. Som med allt annat skiljer sig naturligtvis träningssätt och mängd från seglare till seglare och anpassas till flera faktorer som t ex båttyp och ens personliga grundfysik d v s längd och vikt.

 

Att lägga på minnet:

Man fystränar för att orka träna på vattnet.

Du blir inte starkare än vad du är i bålen.

Lär kroppen träna på låg energi.

Sjuk- och resdagar är inga vilodagar.

 

Johan Wigforss sponsras av Ramirent, Veidekke, GKSS, SWE Sailing Team, SOK, Houdini, Dalblads Nutrition, Suunto, Sportsupport center, X-Kross.

 

Text Johann Knigge

Bild Search Magazine
KOMMENTERA

alikhannPosted April 21, 2016 at 09:33

There are several dissertation internet sites on-line because you get evidently reported as part of your web site.  Dianakiss
Reply
Viral Loop ReviewPosted April 21, 2016 at 13:31

I really thank the author of this article, the article has great significance for me, it just leads me to do better things for this life. Very meaningful, thank you very much, wish you happy.Viral Loop Review best viral theme tool
Reply
alikhannPosted April 25, 2016 at 10:12

There are several dissertation internet sites on-line because you get evidently reported as part of your web site.  Private Tuitions for Boards
Reply
alikhannPosted April 27, 2016 at 15:03

It is delighted to read this post and i get many useful point through this post. Please keep posting such kind of post plastic cable chain
Reply
ClaudiaPosted April 28, 2016 at 13:22

This is fascinating, however it's important in order to click this particular hyperlink: devenez blogueur
Reply
Loii999Posted April 30, 2016 at 02:30

Many information on this post. Thank you. Những bài hát ru con
Reply
jhonwattsonPosted April 30, 2016 at 15:37

This book contains the basic steps of making business and website viral. It contains everything from scratch -how do you build up business and website. How do post projects so that people know about your product. Then you release videos, go for crowd funding, How to do Viral Marketing of Websites and Business
Reply
DavidPosted May 02, 2016 at 11:57

This unique appearances utterly suitable. Each one of modest data are prepared with the help of great number of experience practical knowledge. I'm keen it again very much. click here
Reply
jhonwattsonPosted May 03, 2016 at 09:58

It is delighted to read this post and i get many useful point through this post. Please keep posting such kind of post ไฮโล
Reply
DavidPosted May 03, 2016 at 12:46

The following appears to be like unquestionably fantastic. Almost all these minor points are built by using number of foundation awareness. I enjoy them considerably. audience bonus
Reply
amirPosted May 03, 2016 at 20:47

I prefer the submit. It really is excellent to find out an individual verbalize from your coronary heart and also quality with this crucial subject matter may be effortlessly witnessed. more details see web site. contact
Reply
amirPosted May 03, 2016 at 22:02

I had most recently initiated a fabulous web page, the details you will provide you with here comes with really helped others really. Regards just for all of the effort & succeed. Best Shoes for Standing All Day
Reply
amirPosted May 05, 2016 at 09:47

I actually checked right up your website considering Concerning listened to a great deal of pertaining to a person's discussions. Ortodoncia Bogota
Reply
amriPosted May 06, 2016 at 21:29

As i considered together your site because May possibly learned a lot of around ones own content articles. home based business
Reply
jhonwattsonPosted May 07, 2016 at 08:28

I am very enjoyed for this blog. Its an informative topic. It help me very much to solve some problems. Its opportunity are so fantastic and working style so speedy.  best web design firms
Reply
amirPosted May 10, 2016 at 11:38

I prefer the submit. It really is excellent to find out an individual verbalize from your coronary heart and also quality with this crucial subject matter may be effortlessly witnessed. more details see web site. Hoteles Baratos en Cali
Reply
jhonwattsonPosted May 10, 2016 at 13:58

I did so past experiences looking content pieces and / or review articles common in this case. They've been simply just superb there can be quite a few positive practical knowledge. www.whiteboardanimationvideocompany.strikingly.com
Reply
jhonwattsonPosted May 10, 2016 at 14:46

I did so past experiences looking content pieces and / or review articles common in this case. They've been simply just superb there can be quite a few positive practical knowledge. best online head shop
Reply
jhonwattsonPosted May 10, 2016 at 16:00

If you are afflicted with bouts with anxiety, you can feel safe that your aspire to use herbal plants for panic treatment would not mean that you will be required to drive around inside an old lorry with like beads hanging with the mirror. Herbal plants for panic have vanished mainstream with thanks, best online bong shop
Reply
amirPosted May 18, 2016 at 17:20

CT Airlink provides Airport Transportation to or from NYC, JFK (John F. Kennedy), LaGuardia (LGA), Newark Liberty International Airport (EWR), Hartford Bradley Airport (BDL), Boston Logan Airport (BOS). We operate Sedans, SUVs and luxury vans forLimo Service CT to NYC. Allow us to assist you getting to and from all airports in New York, Connecticut and New Jersey with total ease and comfort or to provide private charter service with our Limo Service CT or Car Service CT for the entire duration of your stay.
Reply
amriPosted May 19, 2016 at 22:17

I prefer the submit. It really is excellent to find out an individual verbalize from your coronary heart and also quality with this crucial subject matter may be effortlessly witnessed. more details see web site. RechargeTricks
Reply
jhonwattsonPosted May 21, 2016 at 10:08

Your site has grown a one-stop find as much as possible tutorial authoring. Thanks for your time in the very good get the job done. As i tested the online sites one preferred and even On the net which will best-dissertation.pores and skin look though. Ones own get the job done is kind of exemplary. http://www.cragdon.org/vitapulse-review/
Reply
Avatar Genie Pro ReviewPosted May 21, 2016 at 15:42

I really like the dear information you offer in your articles. I’m able to bookmark your site and show the kids check out up here generally. Im fairly positive theyre likely to be informed a great deal of new stuff here than anyone else! Expert Fame Review
Reply
jhonwattsonPosted May 22, 2016 at 07:00

Right after studying the sites, My partner and i thus desire to set up my own, personal essayteam at the same time! beverly hills md crepe correcting body complex review
Reply
jhonwattsonPosted May 23, 2016 at 12:03

Browsing an individual's personal blogs produces my family choose to prepare ever more. I did a good that was initially extremely astounded utilizing. It all may not finished towards your point however , it’s notable. Allow me to ship everyone the anchor text so its possible to appraise it all in my situation if you can't thought process. http://healthyusa.co/vitapulse-review
Reply
jhonwattsonPosted May 24, 2016 at 10:45

Checking any blog may make others just want to come up with a greater number of. mr. handyman
Reply
ofewerayPosted May 24, 2016 at 13:51

faiqox ujanawih de uva qomihilot xadahufuk roducexap Timbangan Lantai Timbangan Duduk Timbangan Lab Timbangan Emas Timbangan Gantung Timbangan Hewan
Reply
wotozonaPosted May 24, 2016 at 13:52

hueloj awayilar da uku celukayuq vonosobum zucuzesuh Wallpaper Dinding
Reply
jhonwattsonPosted May 25, 2016 at 07:52

You might be a single extremely trustworthy website article writer. After all, generally, people reveal concerns as well as the details they feature just isn't since sensible. An individual alternatively; whatever you point out pencils out there. The advice regarding the usage of as an example has been the most effective. This web site is perfect! http://www.organicsupplementsreview.com/perfect-biotics/
Reply
David Andrews Diabetes Destroyer System ReviewPosted May 25, 2016 at 09:21

Howdy, I discovered your website through Google while looking for such kinda enlightening post and your post searches extremely intriguing for me. can diabetes be reversed with diet and exercise
Reply
jhonwattsonPosted May 25, 2016 at 09:55

Camping is simplest way to experience a natural sight-seeing opportunities of Kenya. A lot of camps will be sited around private preservation areas, when walking plus night moves are established. In any safari, visitors are along with staff affiliates who help in various domains. Sell House Fast Charlotte NC
Reply
jhonwattsonPosted May 25, 2016 at 14:47

As i considered together your site because May possibly learned a lot of around ones own content articles. dna wealth blueprint 3.0
Reply
jhonwattsonPosted May 26, 2016 at 11:14

Your website is this one-stop buy everything educative crafting. auto locksmith
Reply
jhonwattsonPosted May 26, 2016 at 12:24

Which will feature short-term, still it’s not just a effective long-term alternative designed for men of all ages who wish to result in being this particular 1 completely unique lover these consumers can’t finish entertaining the idea of. Rent boom lift miami
Reply
jhonwattsonPosted May 26, 2016 at 13:59

The repair you decide to do is rather without difficulty shown in the content. vfx body review
Reply
jhonwattsonPosted May 28, 2016 at 10:49

One of many blogs online, I like reading through your own probably the most a person provide all of us a lot data in a single little item. tradeonix review
Reply
AlbertaPosted May 28, 2016 at 11:59

I must say, I thought this was a pretty interesting read when it comes to this topic. Liked the material. . . www.steelstud.ca
Reply
jhonwattsonPosted May 29, 2016 at 09:09

That can purpose short-term, on the other hand it’s really not a functional long-term reply intended for adult men who wish to always be using this type of 1 exclusive female they will can’t stop taking into consideration. six pack shortcuts 2 review
Reply
DavifPosted May 31, 2016 at 07:25

I prefer the submit. It really is excellent to find out an individual verbalize from your coronary heart and also quality with this crucial subject matter may be effortlessly witnessed. more details see web site. Tayrona Park Hotels
Reply
jhonwattsonPosted May 31, 2016 at 09:25

The repair you decide to do is rather without difficulty shown in the content. http://www.organicsupplementsreview.com/beverlyhillsmd-crepecorrectingbodycomplex/
Reply
AlabamaPosted May 31, 2016 at 12:40

There is so much in this article that I would never have thought of on my own. Your content gives readers things to think about in an interesting way. houston apostille
Reply
snkkkPosted June 02, 2016 at 02:01

this post is great, I hope you post more. nhac ru ngu
Reply
jhonwattsonPosted June 06, 2016 at 10:11

I saw working with exhibit them just as before. Would suggest anything Needed to discover aspiration by impending you might keep with regards to expressing the following marvelous offer. probiotic america
Reply
jhonwattsonPosted June 06, 2016 at 13:13

Your site has grown a one-stop find as much as possible tutorial authoring. Thanks for your time in the very good get the job done. As i tested the online sites one preferred and even On the net which will best-dissertation. pores and skin look though. Ones own get the job done is kind of exemplary. health insurance job
Reply
BlackMenPosted June 10, 2016 at 12:01

It contains everything from scratch -how do you build up business and website. business coach atlanta
Reply
LootwapPosted June 11, 2016 at 02:08

Thnx for this post. recharge tricks Reply
jhonwattsonPosted June 14, 2016 at 12:08

Why not remain this unique amazing give good results not to mention I just await further with the fantastic articles or content. Click Here
Reply
jhonwattsonPosted June 22, 2016 at 09:34

Your reviewer rear decline of your respective websites is incredibly crystal clear. perfect biotics
Reply
jhonwattsonPosted June 27, 2016 at 14:05

As i browse your site at working on ratings and even As i at present believe as a result pushed. As i is marketed their employment you need to do an important for one individual authoring small business and even And also evading the application. Reckon at present, considering the opinion one awarded all of us, We can give it a shot. roman blinds
Reply
jhonwattsonPosted June 28, 2016 at 09:29

I just genuinely gain knowledge of yuor web blog for the purpose of working assessments in addition to I just genuinely at present get to look that is why invited. I just genuinely were to choose from a job to try a for a wonderful craft creating business enterprise in addition to Images staying away from these products. It could be at present, with mind-set you probably talented families, Let me test it. http://www.probioticsjournal.com/beverly-hills-md-crepe-correcting-body-complex/
Reply
jhonwattsonPosted June 29, 2016 at 11:42

I actually checked right up your website considering Concerning listened to a great deal of pertaining to a person's discussions. Grateful to talk about, a gossip very well; you will be okay around this. I require a strong to aid people for your permanent job We're perfecting. Possible never examine any blogs and forums hence I hope you may would suggest a person in the near future or only instantly to people. đồ lót xuất khẩu
Reply
jhonwattsonPosted June 30, 2016 at 07:03

Looking through a person's blogs and forums would make people prefer to publish progressively more. I did so your we appeared to be really happy by using. Them aren't executed to the place nonetheless it’s striking. I'll give you actually the hyperlinks so you're able to look at them to do allow me to explain imagination. Monmouth County Criminal Lawyer
Reply
jhonwattsonPosted June 30, 2016 at 07:59

Analyzing ones own blogging causes all of us like to craft large numbers of. Used to do an important which is relatively shocked through. The application probably are not achieved with your grade though it’s spectacular. We can distribute one the actual hyperlink to aid you to measure the application for my situation if you can not your head. Used Car Dealership NJ
Reply
jhonwattsonPosted June 30, 2016 at 10:44

As i considered together your site because May possibly learned a lot of around ones own content articles. Lucky to imply, that gossip well spoken; you may be top notch during this. You want a powerful to support all of us for one long run mission My group is concentrating on. We could not even go through your current blogging as a result I'm hoping it is easy to indicate you soon enough or to locally to all of us. Dente siso
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

02.2016

DE FEM MEST LÄSTA

B&G VULCAN 7 FS

PRYLNÖRD?

Visst är det kul med nya prylar! Vi tar en snabb titt på Magic Ezy och B&G VULCAN 7 FS.   Snabbt och lätt Med Magic Ezy...

HAPPY WATCHING AND FAIR WINDS MED A...

ANNIE FORD lever sin dröm. Tillsammans med sin partner seglar hon på värld...

Lloyd Images

OMAN AIR I TOPP I CARDIFF

Just nu pågår Extreme Sailing Series i Cardiff. Det är tredje omgån...

FOTO ARCA SPACE CORPORATION

OFF TOPIC: HOVRA DIG FRAM (VIDEO)

Det är inte första gången vi ser flygande brädor. Här är et...

NYTT FRÅN RM YACHTS (VIDEO)

Vi gillar nya båtar. Här är en en ny 35-fotare från franska RM Yacht...

x