JOHAN WIGFORSS - BAKOM KULISSERNA

Mars 05, 2012 @ 23:22:03   Foto SEARCHMAGAZINE

JOHAN WIGFORSS - BAKOM KULISSERNA
1 AV 14

Fysträning med Johan Wigforss

 

Vi är säkert många som har en jolle hemma eller på lantstället. Jag tror dessutom att det finns en hel del bland oss som efter en lyckad poängsegling har funderat på om det ändå inte är ett OS man borde satsa på. Eller så har man haft möjligheten att få möta några av våra landslagsseglare i sammanhang som t ex mästarnas mästare och tyckt att ”de skulle man nog kunna slå”. Alla ni som vill leva kvar i illusionen att man på något år skulle kunna träna sig till ett olympiskt spel gör nog bäst i att sluta läsa nu. Alla andra som vill lära sig hur mycket jobb det ligger bakom för att nå toppen i en os-klass kommer förhoppningsvis fascineras över, och inspireras av, det som följer.

 

Med hjälp av Johan Wigforss skall vi få en inblick i den träningen som ligger utanför seglingen på vattnet. Johan har i många år tillhört den absoluta toppen i svensk lasersegling och i över tio år deltagit i otaliga internationella regattor och mästerskap. Laser är en av de fysiskt mest krävande båtarna i os-programmet och ställer därmed speciellt höga krav på fysträningen.

 

   Vi börjar med att ställa den enkla frågan till Johan varför man överhuvudtaget skall fysträna som laserseglare? – ”Lasern kräver mest allroundstyrka. Det finns både ett styrkemoment och ett konditionsmoment i laserseglingen. Styrkemomentet ligger framför allt i att man använder kroppen som hävarm och då är det både ben och bål men även axlar och armar som jobbar mycket. Om man tar en tävling så tar ett race cirka 60 minuter och ibland blir det tre race om dagen. Det sliter ganska hårt på kroppen och kräver mer en uthållig styrka än maxstyrka. Detta gör att det krävs en väldigt bra kondition för att kunna syresätta alla muskler under så lång tid. Jag skulle därför vilja beteckna laserseglingen som en konditionsidrott, där det krävs en viss basstyrka för att klara av grundmomenten i seglingen, snarare än en styrkeidrott. Blåser det mindre är det inte alls lika fysiskt men då är konditionen väldigt viktig för att orka hålla koncentrationen under en hel dag. Från 5-6 m/s är det dock fysiken som blir väldigt avgörande. Under kryssen i 10 m/s ligger pulsen på 80 till 90% av maxpulsen vilket är väldigt högt. Då gäller det att kunna jobba bort mjölksyran ur musklerna.”

 

   Det som dock ofta glöms bort, och som Johan är noga med att påpeka, är att en stor anledning till varför man fystränar är för att orka med träningen på vattnet. Den absolut största delen av seglingen sker inte på tävlingar utan just under hundratals timmar seglingsträning. För att kroppen skall klara av det och för att hålla sig skadefri krävs en gedigen grundträning.

 

   Vissa seglare har valt att koncentrera sig mer på styrketräningen. – ”Jag upplever det som om dessa är väldigt snabba under och precis efter starten men att de inte orkar syresätta sina muskler under ett helt race och därför inte alls har samma höga grundfart. Har man uppnått en bra basstyrka är det viktigare med konditionen och uthålligheten i musklerna än med maxstyrkan. Eftersom jag just nu, med mina 82-83 kg väger idealt för vindarna i England lägger jag cirka 70% på konditionsträning och 30% på styrketräningen för att orka driva båten under hela racet.”

 

   Hur ser då styrketräningen ut? – ”Jag har olika pass där vissa har betoning på explosivitet och maxstyrka med 3-4 repetitioner och andra med 10-12 repetitioner där jag lägger in konditionsmoment. Jag har gått mer åt att försöka kombinera övningar med varandra för att få upp pulsen och träna en mer funktionell styrka så att jag på ett bättre sätt kan använda styrkan i båten. Jag upplevde att jag var väldigt stark på just bicepscurl och benspark men hade svårt att använda styrkan i seglingsmomenten. Sedan är det mycket bålstyrka. Jag tror att bålen är kärnan till all styrketräning. Du blir inte starkare än vad du är i bålen!”

 

   Hur ser konditionsträningen ut? – ”Jag varierar väldigt mycket mellan olika former och intensitet. Vissa pass lägger jag in styrkemoment som stakningen under längd- och rullskidåkningen eller tunga intervaller på cykling och löpning medan andra är långa lågintensiva pass. Personligen tycker jag att löpningen är roligast och enklast att genomföra. Är man sliten i benen efter tävlingar eller tunga träningsperioder är det väldigt bra att kunna avlasta benmusklerna med t ex stakning och belasta bålen och armarna mer istället. Cykling som är en favorit bland laserseglare är optimalt för längre lågintensiva distanspass. Av konditionsträningen blir det cirka 60-70% distanspass och resten intervallpass. Distanspass ligger på mellan 2 till 5 timmar. Intervallpassen kan vara över på 40 minuter men sliter trots det betydligt mer på kroppen. Jag tror att det är väldigt viktigt med distanspass för oss seglare för att lära kroppen att jobba med energiförbrukningen. Det är ofta långa dagar på vattnet där man inte alltid har möjligheten att fylla på energidepåerna. Det är därför viktigt att lära kroppen att utnyttja alla energiresurser.”

 

Fysträningen skiljer sig väldigt mycket mellan tränings- och tävlingssäsong. Här är ett utdrag ur Johans träningsdagbok.

 

Hård vecka, Träningsperiod maj Segling/Fys hemma

 

Måndag:

1h Styrka (helkropp)

2h Segling (mellanvind)

2h Cykel (medelhårt)

Tisdag:

2h Segling (mellan/hårdvind)

1,5h Rullskidor (Backintervaller)

Onsdag:

2h Segling (hårdvind)

1h Styrka (ben, bål)

1h Simning

Torsdag:

2,5h Segling (lätt/mellan vind)

1,5h Kondition (tröskelintervaller, rodd-cykel-löpning).

1h Stryka (överkropp)

Fredag:

2h Segling (mellanvind)

2h Rullskidor (dist/intervall)

Lördag:

4h Cykel (lugn distans)

Söndag:

Vila

 

Lugnare träningsvecka med tävling på helg

Måndag:

2h Segling

1h Styrka

Tisdag:

2,5 Segling

1,5h Rullskidor

Onsdag:

2,5 Segling

1h Styrka

Torsdag:

2h Segling

1h Löpning

Fredag:

Vila / alt. lättare styrka/kondition 1-2h

Lördag:

3h Segling (race)

0,5 återhämtning (löpning/cykel)

Söndag:

2h Segling (race)

0,5 återhämtning (löpning/cykel)

 

Att komma upp i denna träningsmängd tar många år och kräver en bra grundträning under ungdomsåren. Det kan vara svårt att som junior tänka så långsiktigt i den vardagliga träningen. – ”När jag var yngre tränade jag bara efter det som stod på träningsschemat utan att tänka så mycket. Ofta tränade man väldigt hårt i perioder för att sedan träna för lite. Jag har med åren tränat mycket mer och systematiskt. Det krävs att man får en kontinuitet i sin träning och inte tvingas göra uppehåll på grund av skador och sjukdomar.”

 

Det är här den kanske viktigaste delen av träningen kommer in i bilden. Vila! Att vila rätt är helt avgörande för framgångsrik träning. – ”Till skillnad från när jag var yngre räknas sjukdoms- och resdagar inte som vilodagar längre.”

 

Avslutningsvis skall sägas att Johan tillhör de seglare som lägger väldigt mycket tid på träningen utanför seglingen. För alla er som någon gång själv har kört eller följt vasaloppet kan nämnas att Johan i vintras gick i mål som 216 på en tid på 4 timmar och 33 minuter. Som med allt annat skiljer sig naturligtvis träningssätt och mängd från seglare till seglare och anpassas till flera faktorer som t ex båttyp och ens personliga grundfysik d v s längd och vikt.

 

Att lägga på minnet:

Man fystränar för att orka träna på vattnet.

Du blir inte starkare än vad du är i bålen.

Lär kroppen träna på låg energi.

Sjuk- och resdagar är inga vilodagar.

 

Johan Wigforss sponsras av Ramirent, Veidekke, GKSS, SWE Sailing Team, SOK, Houdini, Dalblads Nutrition, Suunto, Sportsupport center, X-Kross.

 

Text Johann Knigge

Bild Search Magazine
KOMMENTERA

MåndagPosted September 14, 2015 at 08:11

JOHAN Wigforss - LES COULISSES replique montre
Reply
amirPosted December 13, 2015 at 07:48

In your blogging, it will be sharp you will be the perfect guy to help you about as much as possible authoring. Perfect biotics
Reply
amirPosted December 17, 2015 at 13:33

Not long ago i experienced a particular make available for you to do a remarkable on a online site. Spot ? help and advice everybody to have this unique through the best ways potential? charleston limousine
Reply
amirPosted January 12, 2016 at 13:31

I favor your current article. It can be very good to view anyone explain in words through the cardiovascular along with lucidity for this critical issue might be quickly seen. details watch internet site. parmanent make up berlin
Reply
amirPosted December 15, 2015 at 08:35

There are several dissertation internet sites on-line because you get evidently reported as part of your web site. SEO Charleston
Reply
amirPosted January 10, 2016 at 08:54

That will operate short-term, nevertheless it’s not only a workable long-term option pertaining to folks who want to always be achievable one particular particular young lady that they can’t end thinking of. http://edmiracle.co/erect-on-demand-review/
Reply
amirPosted January 22, 2016 at 15:55

Belonging to the start looking from your blogging, you have got possessed a relatively good go through through authoring. secret survey review
Reply
zhangopenPosted November 20, 2015 at 07:34

Those replica handbags are designed and sold prior to the Balenciaga City handbag, and Spring 2003 was the first season that Balenciaga introduced bright, saturated colors. When Emerald popped up it was bright and spunky; it really started the brand's color craze.This exact handbag is quite a gem, as it features a long strap that was on the earlier flat brass handbag that measures 29" and sits really nicely when worn. Any of the palladium hardware replica handbags uk from Spring 2003 are not only rare, but also incredibly sought-after and worth the hunt. Shoppers love them because the right handbag has unmatchable power when it comes to elevating a look, and that also means that cheap replica handbags tend to spark spontaneous conversations with other women.
Reply
amirPosted December 13, 2015 at 11:13

My group is definitely ideal within the application. Retain the strategies emerging there’s normally living room designed for change for the better. Perfect biotics
Reply
sindhPosted December 15, 2015 at 07:57

I prefer merely excellent resources - you will see these people in: www.gmail.com
Reply
alikhanPosted December 15, 2015 at 19:09

cheap vine followers Took me time to understand all of the comments, but I seriously enjoyed the write-up. It proved being really helpful to me and Im positive to all of the commenters right here! Its constantly nice when you can not only be informed, but also entertained! I am certain you had enjoyable writing this write-up. buy youtube views paypal
Reply
sindhPosted December 17, 2015 at 13:03

At this point you'll find out what is important, it all gives a url to the appealing page: Jual Laptop Murah
Reply
alikhanPosted December 18, 2015 at 12:26

I wrote about a similar issue, I give you the link to my site. Venus Factor
Reply
nobuoPosted December 21, 2015 at 14:58

Software convert pdf to flash and pdf tool software for pdf to word, excel, ppt, images pdf converter mac and convert pdf files to download free trial.
Reply
alikhanPosted December 21, 2015 at 19:40

buy followers online I like viewing web sites which comprehend the price of delivering the excellent useful resource free of charge. I truly adored reading your posting. Thank you! buying youtube views legit
Reply
alikhanPosted December 22, 2015 at 06:49

Very interesting information, worth recommending. However, I recommend this: T20 World Cup 2016 Schedule
Reply
sindhPosted December 23, 2015 at 10:37

This is an excellent post I seen thanks to share it. It is really what I wanted to see hope in future you will continue for sharing such a excellent post. learn burmese app
Reply
alikhanPosted December 26, 2015 at 07:45

There you can download for free, see the first of these data. mobile repairing training
Reply
amirPosted January 12, 2016 at 14:06

Ones own carry on web log is as an expose’ at as much as possible tailor-made documents and even I noticed the application highly insightful. Satisfy continue authoring, one present a lot of. zuckerpaste
Reply
alikhanPosted December 26, 2015 at 07:54

During this website, you will see this shape, i highly recommend you learn this review. houston bakery birthday cakes
Reply
alikhanPosted December 29, 2015 at 18:00

8 ball pool hack cydia Hmm… I interpret blogs on a analogous issue, however i never visited your blog. I added it to populars also i’ll be your faithful primer. clash of clans juwelen cheat
Reply
DavidPosted January 07, 2016 at 06:50

Your site has grown a one-stop find as much as possible tutorial authoring. Thanks for your time in the very good get the job done. As i tested the online sites one preferred and even On the net which will best-dissertation.pores and skin look though. Ones own get the job done is kind of exemplary.best project management web app
Reply
alikhanPosted January 09, 2016 at 06:26

I was very pleased to find this site.I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post. The Penguin method Review
Reply
alikhanPosted January 09, 2016 at 20:48

I am very happy to read this article .. thanks for giving us go through info.Fantastic nice. I appreciate this post. What Men Secretly Want Review
Reply
alikhanPosted January 10, 2016 at 14:49

In this particular article, you will see a summary, satisfy browse this post. The Magic of making up Review
Reply
DavidPosted January 13, 2016 at 08:43

I am very enjoyed for this blog. Its an informative topic. It help me very much to solve some problems. Its opportunity are so fantastic and working style so speedy.  perfect biotics reviews
Reply
DavidPosted January 13, 2016 at 14:17

Like a Beginner, I'm completely discovering on the internet with regard to content articles that may be associated with help me personally. Thanks. how to debt negotiation
Reply
alikhanPosted January 15, 2016 at 17:54

I encourage you to read this text it is fun described ... Forever Yours Review
Reply
AlaskaPosted January 17, 2016 at 12:25

It all is impressive to read the paper these types of interesting together with different article content for your web-sites. single customer view
Reply
alikhanPosted January 17, 2016 at 18:54

I really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I assure this would be beneficial for most of the people. How to Turn a Guy On
Reply
DavidPosted January 23, 2016 at 14:10

They can be a pretty decent helpful hints most definitely to make sure you many a new comers to blogosphere, transient and additionally specific information… Regards just for stating this tool. Recommended look at page. home buyers
Reply
alikhanPosted January 26, 2016 at 09:23

Actually I read it yesterday but I had some thoughts about it and today I wanted to read it again because it is very well written. Magnetic Messaging
Reply
alikhanPosted January 29, 2016 at 14:49

I really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I assure this would be beneficial for most of the people. Red Smoothie Detox Factor
Reply
DavidPosted January 31, 2016 at 14:30

Arcade.prokr.com Fine place, a an exceptionally amazing webpage that there is at this point, stick to beneficial financial job, shall be to come back. Gamesonfly.com
Reply
JackPosted February 01, 2016 at 13:51

You're 1 really dependable weblog author. I am talking about, typically, writers come up with problems and also the data they provide isn't because useful. A person however; all you state writing instruments away. Your own suggestion with regard to using for example had been the very best. This website is ideal! sex toys
Reply
DavidPosted February 02, 2016 at 13:21

pixel gun 3d cheat codes I am always searching online for storys that can accommodate me. There is obviously a multiple to understand about this. I feel you made few salubrious points in Attributes moreover. Detain busy, awesome career! clash of clan tipps
Reply
Jassica lianaPosted February 03, 2016 at 15:04

On my website you'll see similar texts, write what you think. lawn maintenance service myrtle beach
Reply
amirePosted February 13, 2016 at 06:38

With thanks to get furnishing recently available posts in connection with the dilemma, I actually look ahead to learn extra. http://www.rxbuypharmacy.com/
Reply
amirPosted February 13, 2016 at 08:23

The job you need to do is extremely very easily shrown inside your blogs; you're a genuine expert. I'd like to include an additional website towards the suggested types a person discussed a week ago. Request your own visitors to look at world wide web. Admin Forum
Reply
amirPosted February 13, 2016 at 08:57

The procedure a person does may be very conveniently mirrored in your own articles; that you're an absolute pro. I would really prefer so as to add one other webpage into the endorsed styles everyone provided a while back. Talk to an individual's readership to visit internet. baby nursery theme
Reply
amirPosted February 13, 2016 at 09:56

You could be allowed to put up manufacturers, except for shortcuts, in the event that they've been recognized not to mention concerning content. rubai internetu
Reply
amirPosted February 13, 2016 at 13:06

That i regarded away your blog given that Relating to over heard a huge amount of related to an individual's articles or blog posts. flat belly overnight pdf download
Reply
amirPosted February 13, 2016 at 17:25

Trouver entrepreneurs généraux et spécialisés, la construction et les professionnels de la rénovation autorisés par la Régie du bâtiment du Québec. La planification d'un projet de rénovation et vous ne savez pas par où commencer? Avez-vous besoin d'un expert de rénovation pour vous guider dans le processus? EntrepreneurLocal.com reçu plus Entrepreneur renovation Québec
Reply
amirPosted February 14, 2016 at 07:02

Genuinely reliable, wonderful, fact-filled data below. Your current blogposts Do not ever let down, knowning that surely holds true below also. Anyone often create a unique go through. Could you explain to I am just satisfied?: )#) Carry on the fantastic content. Mike Robinson UT
Reply
amirPosted February 14, 2016 at 08:13

Beneficial Write-up, My business is an enormous believer with placing reviews with web-sites to help allow blog site internet writers are aware that they’ve added in anything effective to help online! Mike Robinson UT
Reply
amirPosted February 14, 2016 at 09:36

Wonderful posting, Thanks a ton to get spreading The following awareness. Wonderfully authored posting, doubts all of blog owners available precisely the same a higher standard subject material just like you, online has got to be improved site. I highly recommend you stay the best! Mike Robinson UT
Reply
amirPosted February 14, 2016 at 10:20

That is a top notch points in particular to help these fresh to blogosphere, small in addition to appropriate information… Appreciate it intended for giving this blog. Important understand document. Mike Robinson UT
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

SEARCH42015

DE FEM MEST LÄSTA

Vi drar igång söndagen med en rejäl...

Vi drar igång söndagen med en rejäl djupdykning (video). Ha lite tålamod!  

Dagens fångst (video)

En väderflicka rapporterar direkt från händelsernas centrum när hon bruta...

Här gäller det att inte sätta morgo...

Bermuda Container Line Ltd. trafikerar sträckan Bermuda - New York. Så här...

Foto Cremyll

SEGLA SVENSKA KLASSIKER I ENGELSKA ...

Fotot ovan föreställer Chadrak. Klicka dig fram på pilarna för fler f...

Foto nuvarande ägare

SVEN SALÉNS HISTORISKA JUVEL PRISSÄ...

En av svensk seglings historiska juveler är till salu i Spanien. Båten heter Iv...x