JOHAN WIGFORSS - BAKOM KULISSERNA

Mars 05, 2012 @ 23:22:03   Foto SEARCHMAGAZINE

JOHAN WIGFORSS - BAKOM KULISSERNA
1 AV 14

Fysträning med Johan Wigforss

 

Vi är säkert många som har en jolle hemma eller på lantstället. Jag tror dessutom att det finns en hel del bland oss som efter en lyckad poängsegling har funderat på om det ändå inte är ett OS man borde satsa på. Eller så har man haft möjligheten att få möta några av våra landslagsseglare i sammanhang som t ex mästarnas mästare och tyckt att ”de skulle man nog kunna slå”. Alla ni som vill leva kvar i illusionen att man på något år skulle kunna träna sig till ett olympiskt spel gör nog bäst i att sluta läsa nu. Alla andra som vill lära sig hur mycket jobb det ligger bakom för att nå toppen i en os-klass kommer förhoppningsvis fascineras över, och inspireras av, det som följer.

 

Med hjälp av Johan Wigforss skall vi få en inblick i den träningen som ligger utanför seglingen på vattnet. Johan har i många år tillhört den absoluta toppen i svensk lasersegling och i över tio år deltagit i otaliga internationella regattor och mästerskap. Laser är en av de fysiskt mest krävande båtarna i os-programmet och ställer därmed speciellt höga krav på fysträningen.

 

   Vi börjar med att ställa den enkla frågan till Johan varför man överhuvudtaget skall fysträna som laserseglare? – ”Lasern kräver mest allroundstyrka. Det finns både ett styrkemoment och ett konditionsmoment i laserseglingen. Styrkemomentet ligger framför allt i att man använder kroppen som hävarm och då är det både ben och bål men även axlar och armar som jobbar mycket. Om man tar en tävling så tar ett race cirka 60 minuter och ibland blir det tre race om dagen. Det sliter ganska hårt på kroppen och kräver mer en uthållig styrka än maxstyrka. Detta gör att det krävs en väldigt bra kondition för att kunna syresätta alla muskler under så lång tid. Jag skulle därför vilja beteckna laserseglingen som en konditionsidrott, där det krävs en viss basstyrka för att klara av grundmomenten i seglingen, snarare än en styrkeidrott. Blåser det mindre är det inte alls lika fysiskt men då är konditionen väldigt viktig för att orka hålla koncentrationen under en hel dag. Från 5-6 m/s är det dock fysiken som blir väldigt avgörande. Under kryssen i 10 m/s ligger pulsen på 80 till 90% av maxpulsen vilket är väldigt högt. Då gäller det att kunna jobba bort mjölksyran ur musklerna.”

 

   Det som dock ofta glöms bort, och som Johan är noga med att påpeka, är att en stor anledning till varför man fystränar är för att orka med träningen på vattnet. Den absolut största delen av seglingen sker inte på tävlingar utan just under hundratals timmar seglingsträning. För att kroppen skall klara av det och för att hålla sig skadefri krävs en gedigen grundträning.

 

   Vissa seglare har valt att koncentrera sig mer på styrketräningen. – ”Jag upplever det som om dessa är väldigt snabba under och precis efter starten men att de inte orkar syresätta sina muskler under ett helt race och därför inte alls har samma höga grundfart. Har man uppnått en bra basstyrka är det viktigare med konditionen och uthålligheten i musklerna än med maxstyrkan. Eftersom jag just nu, med mina 82-83 kg väger idealt för vindarna i England lägger jag cirka 70% på konditionsträning och 30% på styrketräningen för att orka driva båten under hela racet.”

 

   Hur ser då styrketräningen ut? – ”Jag har olika pass där vissa har betoning på explosivitet och maxstyrka med 3-4 repetitioner och andra med 10-12 repetitioner där jag lägger in konditionsmoment. Jag har gått mer åt att försöka kombinera övningar med varandra för att få upp pulsen och träna en mer funktionell styrka så att jag på ett bättre sätt kan använda styrkan i båten. Jag upplevde att jag var väldigt stark på just bicepscurl och benspark men hade svårt att använda styrkan i seglingsmomenten. Sedan är det mycket bålstyrka. Jag tror att bålen är kärnan till all styrketräning. Du blir inte starkare än vad du är i bålen!”

 

   Hur ser konditionsträningen ut? – ”Jag varierar väldigt mycket mellan olika former och intensitet. Vissa pass lägger jag in styrkemoment som stakningen under längd- och rullskidåkningen eller tunga intervaller på cykling och löpning medan andra är långa lågintensiva pass. Personligen tycker jag att löpningen är roligast och enklast att genomföra. Är man sliten i benen efter tävlingar eller tunga träningsperioder är det väldigt bra att kunna avlasta benmusklerna med t ex stakning och belasta bålen och armarna mer istället. Cykling som är en favorit bland laserseglare är optimalt för längre lågintensiva distanspass. Av konditionsträningen blir det cirka 60-70% distanspass och resten intervallpass. Distanspass ligger på mellan 2 till 5 timmar. Intervallpassen kan vara över på 40 minuter men sliter trots det betydligt mer på kroppen. Jag tror att det är väldigt viktigt med distanspass för oss seglare för att lära kroppen att jobba med energiförbrukningen. Det är ofta långa dagar på vattnet där man inte alltid har möjligheten att fylla på energidepåerna. Det är därför viktigt att lära kroppen att utnyttja alla energiresurser.”

 

Fysträningen skiljer sig väldigt mycket mellan tränings- och tävlingssäsong. Här är ett utdrag ur Johans träningsdagbok.

 

Hård vecka, Träningsperiod maj Segling/Fys hemma

 

Måndag:

1h Styrka (helkropp)

2h Segling (mellanvind)

2h Cykel (medelhårt)

Tisdag:

2h Segling (mellan/hårdvind)

1,5h Rullskidor (Backintervaller)

Onsdag:

2h Segling (hårdvind)

1h Styrka (ben, bål)

1h Simning

Torsdag:

2,5h Segling (lätt/mellan vind)

1,5h Kondition (tröskelintervaller, rodd-cykel-löpning).

1h Stryka (överkropp)

Fredag:

2h Segling (mellanvind)

2h Rullskidor (dist/intervall)

Lördag:

4h Cykel (lugn distans)

Söndag:

Vila

 

Lugnare träningsvecka med tävling på helg

Måndag:

2h Segling

1h Styrka

Tisdag:

2,5 Segling

1,5h Rullskidor

Onsdag:

2,5 Segling

1h Styrka

Torsdag:

2h Segling

1h Löpning

Fredag:

Vila / alt. lättare styrka/kondition 1-2h

Lördag:

3h Segling (race)

0,5 återhämtning (löpning/cykel)

Söndag:

2h Segling (race)

0,5 återhämtning (löpning/cykel)

 

Att komma upp i denna träningsmängd tar många år och kräver en bra grundträning under ungdomsåren. Det kan vara svårt att som junior tänka så långsiktigt i den vardagliga träningen. – ”När jag var yngre tränade jag bara efter det som stod på träningsschemat utan att tänka så mycket. Ofta tränade man väldigt hårt i perioder för att sedan träna för lite. Jag har med åren tränat mycket mer och systematiskt. Det krävs att man får en kontinuitet i sin träning och inte tvingas göra uppehåll på grund av skador och sjukdomar.”

 

Det är här den kanske viktigaste delen av träningen kommer in i bilden. Vila! Att vila rätt är helt avgörande för framgångsrik träning. – ”Till skillnad från när jag var yngre räknas sjukdoms- och resdagar inte som vilodagar längre.”

 

Avslutningsvis skall sägas att Johan tillhör de seglare som lägger väldigt mycket tid på träningen utanför seglingen. För alla er som någon gång själv har kört eller följt vasaloppet kan nämnas att Johan i vintras gick i mål som 216 på en tid på 4 timmar och 33 minuter. Som med allt annat skiljer sig naturligtvis träningssätt och mängd från seglare till seglare och anpassas till flera faktorer som t ex båttyp och ens personliga grundfysik d v s längd och vikt.

 

Att lägga på minnet:

Man fystränar för att orka träna på vattnet.

Du blir inte starkare än vad du är i bålen.

Lär kroppen träna på låg energi.

Sjuk- och resdagar är inga vilodagar.

 

Johan Wigforss sponsras av Ramirent, Veidekke, GKSS, SWE Sailing Team, SOK, Houdini, Dalblads Nutrition, Suunto, Sportsupport center, X-Kross.

 

Text Johann Knigge

Bild Search Magazine
KOMMENTERA

daniyal157Posted July 11, 2018 at 09:00

I enjoy and appreciate your blog post. Significantly obliged.This is one amazing post.Thanks Again.I appreciate you sharing this blog.Really many thanks! Awesome.Very educational article post.Really looking forward to study more. Keep writing.I really recognize that blog article. Really Cool.A round of applause for your blog.Thanks Again. Keep writing.BombItUp App
Reply
daniyal157Posted July 11, 2018 at 13:08

Good blog.Really getting excited about study more. Cool.Really loved this article post.Much thanks again. Great.I am so grateful for the article.Much thanks again. Fantastic.Fantastic blog.Really thank you! Cool.Fantastic post.Much thanks again. Cool.I really enjoy that blog.Thanks Again. Keep writing.clickfunnels
Reply
SindhdPosted July 11, 2018 at 14:20

You know your projects stand out of the herd. There is something special about them. It seems to me all of them are really brilliant! winner casino
Reply
Zack SmithPosted July 11, 2018 at 14:43

Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.Hardwood Floor Installation in Kansas city
Reply
R.DPosted July 12, 2018 at 09:25

Superbly written article, if only all bloggers offered the same content as you, the internet would be a far better place.. webclimb.ca
Reply
daniyal157Posted July 12, 2018 at 09:42

Great blog.Really looking forward to study more. Cool.Really enjoyed this informative article post.Much thanks again. Great.I am therefore happy for the article.Much thanks again. Fantastic.Fantastic blog.Really many thanks! Cool.Fantastic post.Much thanks again. Cool.I really enjoy that blog.Thanks Again. Hold writing.boilers calgary
Reply
academic writing servicesPosted July 12, 2018 at 17:20

The article was up to the point and described the information very effectively. Thanks to blog author for wonderful and informative post. academic writing services
Reply
Zack SmithPosted July 14, 2018 at 07:31

It was wondering if I could use this write-up on my other website, I will link it back to your website though.Great Thanksvoyance gratuite en direct sans attente
Reply
R.DPosted July 14, 2018 at 08:53

Some truly wonderful work on behalf of the owner of this internet site , perfectly great articles . sfce.ca
Reply
Rachael ArnoldPosted July 14, 2018 at 09:32

Goodness man, this is completely stunning work you've done here. Individuals at my office are stating this is among the most terrific articles ever, and I can perceive any reason why they're stating that. I am so satisfied in the wake of perusing this article. ers
Reply
daniyal157Posted July 14, 2018 at 11:26

Wonderful article post. Significantly obliged.Awesome report post.Much thanks again. Significantly obliged.I recognize you discussing that blog. Fantastic.Really liked this article post.Really many thanks! May read on...Major thanks for the website article.Really thanks! May study on...mac games torrent
Reply
daniyal157Posted July 14, 2018 at 14:32

Really recognize you sharing this website post.Thanks Again. Fantastic.Awesome website article.Much thanks again. Significantly obliged.Thank you for your article.Thanks Again. Great.Appreciate you sharing, good blog article.Thanks Again. Cool.Great, thanks for discussing this information post.Really thank you! Actually Cool.bitcoin advertising
Reply
R.DPosted July 15, 2018 at 08:20

It is imperative that we read blog post very carefully. I am already done it and find that this post is really amazing. http://amonarttattoo.com
Reply
johnymPosted July 15, 2018 at 08:35

Nice post! It is good to see you verbalize from the heart and clarity on this important subject can be easily observed...can you visit here... [bulkaccountss.com]
Reply
daniyal157Posted July 15, 2018 at 10:25

Getting excited about studying more. Good website post.Really looking towards study more. Great.Thanks for this article post.Thanks Again. Cool.Very nice article.Really getting excited about read more. Fantastic.Muchos Gracias for the post.Much thanks again.Major thankies for the post.Really many thanks! Actually Great.meat processing equi
Reply
daniyal157Posted July 15, 2018 at 12:15

Looking forward to examining more. Good website post.Really getting excited about read more. Great.Thanks for this article post.Thanks Again. Cool.Very cool article.Really looking towards read more. Fantastic.Muchos Gracias for the post.Much thanks again.Major thankies for the post.Really many thanks! Really Great.Swimming during pregnancy
Reply
prince U,SPosted July 15, 2018 at 14:37

I'm glad I found this web site. I couldn't find any knowledge on this matter prior to.Also operate a site and if you are ever interested in doing some visitor writing for me if possible feel free to let me know. im always look for people to check out my web site. buy paypal account
Reply
Lee G. CokleyPosted July 15, 2018 at 19:53

The article was up to the point and described the information very effectively. Thanks to blog author for wonderful and informative post. Learn Web Design
Reply
R.DPosted July 16, 2018 at 08:26

Thanks for sharing nice information with us. i like your post and all you share with us is uptodate and quite informative, i would like to bookmark the page so i can come here again to read you, as you have done a wonderful job. ucdm
Reply
academic writing servicesPosted July 16, 2018 at 12:55

The article was up to the point and described the information very effectively. Thanks to blog author for wonderful and informative post.
Reply
ASADPosted July 16, 2018 at 13:10

Thanks-a-mundo for the blog post.Thanks Again. Keep writing. holistic biological dentists
Reply
Zack SmithPosted July 16, 2018 at 16:39

I found your this post while searching for some related information on blog search...It's a good post..keep posting and update the information.how can i cancel my timeshare
Reply
R.DPosted July 17, 2018 at 07:51

I read that Post and got it fine and informative. acim
Reply
alikhanPosted July 17, 2018 at 08:02

Thanks again for the article post.Thanks Again. Awesome. แผนการตลาด
Reply
R.DPosted July 17, 2018 at 11:04

The information you have posted is very useful. The sites you have referred was good. Thanks for sharing.. non dual teachers
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Sitter jolletakterna i tro (video)?

Martine Grael, Annalise Murphy, Jena Mai Hansen, Tamara Echegoyen, Nina Curtis och Marie Riou har precis avslutat sitt första Volvo Ocean Race.   Innan havskapps...

Låt oss presentera långseglarfamilj...

Youtubekanalen Sailing Catalpa drivs av en långseglande familj på fyra; Lee, Sa...

Suns Out Guns Out (video)!

Låt oss presentera Shaun och Julia som lämnat nio till fem för att ta sig f...

Startfältet till Lysekil Women’s Ma...

Trine Palludan ersätts av Henriette Koch som skeppare för Team Kattnakken i Lysek...

Video: Bakom kulisserna i Spindrift...

Få en unik inblick i Yann, Christophe, Francois, Matthieu, Coco, Marc, Edouard and Ch...x