LASSE EKLÖF

September 01, 2016 @ 18:33:19   Foto LASSE EKLÖF

1 AV 9

Fotografiet ovan: Stiltje under SM i F18 2012 utanför Sandhamn. Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

 

Portfolio är en artikelserie där vi lyfter fram fotografer och seglingsfotografi. Den här gången stiftar vi bekantskap med Lasse Eklöf.

 

Lasse Eklöf är fotograf och grafisk formgivare i ett enmansföretag med det, enligt honom själv, något pretentiösa namnet Stockholms Enskilda Reklambyrå. Han har alltid gillat båtar och segling.

– Jag har suttit på många kappseglingsbåtar, sett motiven exponeras mitt framför näsan och tänkt ”om jag ändå hade en kamera med mig”. Tanken blev till handling och Lasse började ge sig ut i sin motorbåt och fotografera även på fritiden. Här är ett axplock av hans bilder tagna både i och utanför tjänsten.

 

"Naturen bjöd på fina seglingsförhållanden under No Crews andra egenarrangerade event i september, Nordic Yachts Open 2012. Här nyrenoverade S/Y Refanut med Fredrik Wallenberg och Anders Lewander." – Lasse Eklöf

 

Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

 

Många ställer Frågan vad som är mest kul att fotografera och det kan jag inte svara på. Jag brukar säga lite klyschigt att det är kul att fotografera åt uppdragsgivare som uppskattar en god fotograf och inser värdet av det. Ett motiv som lockar är människor som normalt inte står framför en kamera och av en eller annan anledning måste avbildas.” – Lasse Eklöf

 

Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

 

”Jag tycker om att fotografera segling som är utomskärs, gärna på öppet hav, det skall blåsa och solen helst skina. Men det är lätt att det blir same same, återigen handlar det om att försöka få variation.” – Lasse Eklöf

 

Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

 

“Gastholmsgrund. Förmodligen Kanholmfjärdens mest fotograferade motiv. Byggnaden är dessutom färgsatt av min gode vän Magnus Rietz.” – Lasse Eklöf

 

Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

 

Det är alltid fascinerande att låta en person berätta om sin bakgrund. Fragment av tillfällen och upplevelser fogas samman till en helhet och oavsett om det är medvetna val eller tillfälligheter som styr leder det ena till det andra. Lasse är född och uppvuxen i Jönköping. Första gången ombord på en segelbåt var han så liten att han rymdes i en banankartong. Om historien är helt sann vet vi inte men att segling har präglat hans liv är det ingen tvekan om. Pappas långedragsjulle uppgraderades till en egen Spätta, så småningom blev det OK-jolle och lokala kappseglingar på vättern i IF-båt med kompisarna. 1978 gick flytten till Stockholm. Intresset för segling hängde med och det har blivit bådefeet race och havskappsegling i ett antal olika kölbåtsklasser. Idag följer han helst med kompisar ut på sjön eller seglar sin laser för att “speeda och runda lite bojar, bara för skojs skull.”

 

Lasse inledde sin karriär som fotograf tidigt som assistenternas assistent på en byrå i hemstaden. Efter militärtjänstgöringen gick han upp till en av Jönköpings två reklamfotografer och frågade om det fanns behov av en riktigt intresserad men totalt okunnig assistent. Han fick börja på stående fot och lärde sig, om inget annat, att fylla en gammal Hasselbladare med film. Efter en tid hamnade han på anrika Gumaelius Annonsbyrå där hans kunskaper visade sig eftertraktade och gav honom lättare fotouppdrag. Så småningom hamnade han i Stockholm. Projekt inom reklamfotografering gav honom möjligheten att arbeta med en rad duktiga fotografer och på så vis förkovra sitt eget fotograferande. År 2000 blev han helt egen och bestämde sig för att även sälja foto till andra och inte bara till sina egna projekt. Och på den vägen är det.

 

Inloppet till Warnemünde där all sjötrafik till Rostock går in.

 

 

Professionellt fotograferar Lasse det mesta. Framförallt gillar han uppdrag med variation.

– Något av det roligaste jag vet är att komma ut till en plats och inte ha en aning om förutsättningarna. Då får jag vara kreativ i stunden och det tilltalar mig, berättar Lasse och fortsätter.

– På samma sätt tycker jag det är roligare att vara rorsman än strateg, jag har lättare för de snabba besluten än det stora, översiktliga spelet.

 

Vad är då drivkraften, att ha fotografering som både arbete och fritidsintresse?

– Dels är det någon form av skapande process. Som fotograf är man väldigt mycket envåldshärskare och inte så beroende av andra faktorer. Man kan t ex välja vinklar och ljussättning för att skapa ett visst manér. Dels hänger det säkert ihop med en exhibitionistisk ådra. Det är alltid roligt att visa upp ett snyggt resultat.

 

Vill du se mer av Lasses bilder kan du pbesöka www.yachtphoto.se.

 

Text Search Magazine

Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

 

Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

 

Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

KOMMENTERA

DaniPosted May 03, 2017 at 02:27

If you have concerns over your partner’s fidelity, improving your credit score, grade change or doubt your employee’s sincerity I am certain deephacking17 can help you get direct access into their phones and computers easily without their knowledge and within a specified time frame. obat sakit pinggang This team of certified grayhat hackers helped me when I desperately needed to get evidence of my cheating husband’s extra-marital affairs. I was tired of being lied to and wanted a divorce, all thanks to them for their reliable services else I would never have been able to confront him with proof of his escapades.
Reply
pioneerseoPosted May 03, 2017 at 06:31

Brilliant Blog! I might want to thank for the endeavors you have made in composing this post. I am trusting a similar best work from you later on too. I needed to thank you for this sites! A debt of gratitude is in order for sharing. Awesome sites!schools enterprise
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Mange Olsson-priset till Santiago L...

Pressm meddelande: Den argentinska seglaren och olympiska guldmedaljören Santiago "Santi" Lange har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2017. Den 55 år unga seglar...

Yrvind har satt datum för avfärd (v...

Sven Yrvind börjar se slutet. Det som saknas är färg, el, roder och en Yulo...

Köptes för 1 pund och är nu UKs fin...

Nick Ward köpte sin Folkbåt från 1960 för 1 pund och nu två &a...

SVT letade sig till Rikskvalet i Ox...

Under helgen seglades Optimisternas första rikskval för säsongen. Lörd...

Team AkzoNobel presenterar crewet s...

Press meddelande från AkzoNobel: Nu presenteras besättningsmedlemmarna som t&au...
x