En bra tävlingsledning

Det hörs ofta klagomål seglarna emellan efter någon regatta gällande vad seglingsledningen och organisationen gjort dåligt, det är sällan man får höra positiva saker. Därför känner jag att några positiva punkter måste lyftas så varje organisation vet vad som egentligen gör seglarna nöjda. 

De här är bara mina personliga erfarenheter av vad jag tycker utgör en bra organisation, jag har säkert glömt något som någon annan värderar högt eller överdrivit och tagit upp någon punkt som andra inte tycker gör någon skillnad. 

- Bra sjösättningsramper anpassade efter båttypen. Ramperna behöver inte vara i världsklass men det ska gå och sjösätta enkelt även med de lite större och klumpigare båtarna så sjösättningen kan gå snabbt och smärtfritt. 

- Tydlighet mellan organisation och seglare vad det gäller uppskjutning. Ifall tävlingsledaren vill skjuta upp starten en stund - meddela det i tid. Försök inte vara hemlighetsfull och överraska, kommunicera hellre med seglarna så de kan förbereda sig på bästa sätt. Det är vanligtvis inte problem på mindre klubbtävlingar men så for vi sätter foten utomlands blir det ett himla bestyr och desto fler hemligheter. 

- Starta på utsatt tid om det finns vind. Det finns inget värre än som seglare att vara inställd på att starta klockan 11 och sedan strax efter 11 när alla förberedelser är gjorda och startbåten skjuter upp apan för att de var sena ut och inte hunnit lägga banan i tid. 

- Snabbt mellan racen. Det behövs ingen lång vila mellan racen, även fast seglarna är trötta blir de bara mer trötta av att segla runt och vänta på nästa start. 

- Erbjud något gott på land. Det kan vara allt från kaffe till soppa, allt uppskattas när man kommer in trött efter seglingen. 

- Personer som hjälper till vid packning. När alla båtar ska hem och speciellt vid större tillställningar se till att någon arbetar med att hjälpa till och styra upp. Så fort det ska packas och åka hem blir folk galna och tänker bara på sig själva. Vilket lätt leder till kaos. 

Under helgens OCR i Stockholm gjorde tävlingsledningen ett fantastiskt jobb. Det var många av dessa punker som uppfylldes vilket gör att man åker hem med en bra känsla och längtar tills nästa år. 

/ Rebecca 

Top