GENIET MELLGRENS SISTA BÅT FRÅN 1907 TILL SALU I HOLLAND

För två veckor sedan berättade vi om bärgningen av om Ester, en racer ritad år 1901 av den geniförklarade konstruktören Gunnar Mellgren. Nu kan vi avslöja att det finns en Mellgrenbåt som fortfarande seglar och att den är till salu i Holland!

Det är Mellgrens sista båt, Angödomen en pigg cruiser racer från 1907 med sex kojplatser. Sedan 17 år tillbaka har Angödomen funnits i Holland och restaurerats i fint skick. Nytt däck fick hon för tio år sedan och bordläggning, spant och bottenstockar har delvis bytts ut mot nya i rostfritt stål och ek. Angödomen byggdes efter niometersregeln (9mR). Numera uppmärksammas oftast tolvor, tior, åttor och sexor, men det finns också andra storlekar på båtar som byggdes enligt den internationella R-regeln från 1907. Det märkliga namnet på båten kommer från en ö i Stockholms Skärgård.

Redaktionen fick kollektiv gåshud när bilderna på Angödomen dök upp. Känslorna kan sammanfattas i en vädjan till läsekretsen. Köp hem Angödomen, snälla! En till historisk båt som kommer åter till Sverige vore underbart.

Konstruktören Gunnar Mellgrens båtar är utgångspunkten i boken Segelsport i Brytningstid som i april ges ut av Gaff Yacht Societys Stiftelse. Bokens författare Janne Pettersson, Ingrid Eriksson och Per Hellgren har valt att ta Gunnar Mellgrens båtar som utgångspunkt för sitt botaniserande i ritningar, fotografier och skrivna källor fram till 1907.

Den sakkunskap som bokens 560 sidor vittnar om är imponerande. Dessutom är grafiken vacker, formgivningen utmärkt, illustrationerna en njutning och texten ovanligt välskriven. Segelsport i Brytningstid kan beställas från Gaff Yacht Societys Stiftelse före den 31 mars för endast 500 kr, som sätts in på postgiro 791768-5. Porto tillkommer för beställningar som görs senare.

Båten säljs genom Baum & König i Tyskland och priset är satt till 118.000 euro, i runda tal 1,1 mkr.

TEXT OLLE APPELBERG

Illustration Mats Winberg

Foto ägarna

Illustration Mats Winberg

Deltaweek. Foto ägarna

Top