PRAKTVERK OM SVENSK SEGELSPORTS TIDIGA HISTORIA

Gunnar Mellgren hette en av svensk segelsports stora konstruktörer, en man som idag nog är bortglömd av de flesta. Han designade sin tids snabbaste segeljakter.

SEGELSPORT I BRYTNINGSTID

Segelsport i Brytningstid är namnet på en otroligt fin och ambitiös bok som i april ges ut av Gaff Yacht Societys Stiftelse. Bokens författare Janne Pettersson, Ingrid Eriksson och Per Hellgren har valt att ta konstruktören Gunnar Mellgrens båtar som utgångspunkt för sitt botaniserande i ritningar, fotografier och skrivna källor med fokus på tiden från 1882 till 1907. Det märkliga är att Mellgrens båtar ger ett modernt intryck, med sina delade lateralplan, fenkölar i stål och utanpåhängande roder.

Fenkölsracern Ester som var den snabbaste har vi otroligt nog en chans att återse under segel. Hon bärgades förra sommaren efter 75 år på botten på 50 meters djup vid Järvön utanför Örnsköldsvik. Bärgningen kom till på Per Hellgrens initiativ

Ester ritades av Gunnar Mellgren 1901 för att på KSSS vägnar försvara Tivolipokalen mot en finländsk utmanare. Pokalen som var hett eftertraktad hade satts upp av Gröna Lunds Tivoli i Stockholm 1895 för främjandet av seglarutbytet mellan Sverige och Finland. I boken ägnas Ester ett 18 sidor långt rikt illustrerat kapitel med både gamla bilder och nya från bärgningen förra sommaren.

Den sakkunskap som bokens 560 sidor vittnar om är djupt imponerande. Dessutom är grafiken vacker, formgivningen utmärkt, illustrationerna en njutning och texten ovanligt välskriven.

EN UNIK CHANS - MISSA DEN INTE!

Segelsport i Brytningstid kommer att bli en bibel för var och en som intresserar sig för segelsportens tidiga år. Boken kan beställas från Gaff Yacht Societys Stiftelse före den 31 mars för endast 500 kr, som sätts in på postgiro 791768-5. Porto tillkommer för beställningar som görs senare.

Text Olle Appelberg

Foto Per Hellgren

Teckning: Mats Winberg

Ester 1901.

Omslag framsida: Seglingssport i brytningstid.

Omslag baksida: Seglingssport i brytningstid.

Top