Mindre än 500 dagar kvar till första matchen i America's Cup-finalen - hur ser vägen dit ut egentligen?

Den 17 juni 2017 kommer Oracle Team USA finnas på startlinjen för att möta den slutgiltiga utmanaren i det första racet av America's Cup-matchen. Det är nu mindre än 500 dagar kvar till de seglingarna som kommer gå av stapeln på the Great Sound, vattnen utanför Bermuda. Även om det låter som mycket tid till dess så har de deltagande teamen mycket att hinna med på den tiden.

"Tid är det enda du inte kan få mer av i en America's Cup-kampanj. Det är den mest värdefulla resursen vi har. Mellan nu och race 1 skall vi designa och bygga en båt efter den nya America's Cup-regeln, lära oss att segla den fortare än något av de andra teamen och säkerställa att vi som team är tävlingsredo". Det säger skepparen i Oracle, James Spithill.

Utöver att designa och bygga sin AC50, den båt som skall seglas i America's Cup 2017, skall teamen också segla en hel del på vägen dit. Under 2016 väntar fem så kallade America's Cup World Series-event. Dessa seglas i entypsbåten AC45 F som är likadan för alla team. Slutresultatet för de genomförda ACWS-deltävlingarna 2015, de under 2016 samt de i inledningen av 2017 kommer att användas som en tie-breaker om det blir en likaställning i utmanarnas kvalificeringsseglingar. Dessutom kommer de topp-placerade teamen från denna serie få ta med sig poäng in i nästa serie, den första tävlingen i AC50-båten.

Denna påbörjas i slutet av maj 2017 i form av Louis Vuitton America’s Cup Qualifiers som är en dubbel round robin, ett format där alla möter alla två gånger. Där deltar alla fem utmanare samt försvararen Oracle, och vinnaren av denna omgång kan dessutom få ta med sig en bonuspoäng in i America's Cup-matchen. Från denna grundomgång går de fyra bästa utmanarna (ej försvararen Oracle) vidare till Louis Vuitton America’s Cup Playoffs där de via semifinal och final seglar om vem av dem som blir den utmanare som får möta Oracle i America's Cup-finalen. Därmed kan alltså antingen utmanaren eller försvararen gå in i America's Cup-finalen med en poäng redan innan start beroende på om någon av dessa vunnit Louis Vuitton America’s Cup Qualifiers. 

Vid sidan av de olika deltävlingarna seglar nu alla team sina så kallade testbåtar. Dessa har lite olika namn men betecknas ofta som AC45 Turbo/Test/Sport i de olika teamen. Dessa testbåtar är ombyggda AC45:or av den gamla modellen. Målet med dessa är att prova olika design av foils samt de system som reglerar foils och vinge, bygga upp en taktisk playbook samt optimera besättnignsarbetet. Med andra ord fullt upp för Cup-teamen, hela vägen fram till Dagen D - 17 juni 2017 då allt arbete ska ge utdelning! Läs mer på www.americascup.com.

De sex event som väntar under America´s Cup World Series 2016 är: 

- Muscat, Oman - 27-28 februari

- New York, USA - 7-8 maj

- Chicago, USA – 11-12 juni

- Portsmouth, UK –23-24 juli

- Toulon, Frankrike – 10-11 september

- To be confirmed – November TBC

Top