Star Sailors League - Grand Slam

2013 startades Star Sailors League, SSL, på några seglares initiativ. Starbåten har som bekant försvunnit från OS, men denna serie ger seglingsfans en fortsatt möjlighet att se de riktigt tunga namnen inom seglingsvärlden mötas på vattnet. Serien består av alla Starbåtstävlingar under ett år och till det är också en ranking kopplad. Varje år seglas en Grand Final, men nytt för i år är även ett Grand Slam-event. Det första sådana går just nu av stapeln på Neuchatelsjön i Schweiz under namnet "SSL Lake Grand Slam".

Organisationens tanke är att anordna fyra Grand Slam-event och en Grand Final varje år. Man kan ana tennisens roll som inspiration och tillhörande ranking uppdateras veckovis precis som ATP-rankingen. Unikt för denna seglingsranking är också att rorsmän och gastar rankas var för sig. Eftersom tennisen är inspirationskälla finns det självklart prispengar.

68 team deltar i den pågående regattan, varav man hittar hela 13 olympiska medaljörer bland dessa. Flera svenska båtar är på plats, bland annat Max Salminen som tillsammans med gasten Steve Milne slutade på en 17:e plats och därmed blev bästa svenska båt. Grundomgången vanns av amerikanerna Mark Mendelblat och Brian Fatih och de går nu tillsammans med tio ytterligare tio team vidare till finalomgången imorgon lördag, där man seglar ett antal knock-out race fram till finalen för de fyra kvarvarande teamen. Racingen kan följas via Livestream, sevärt! Vill man tävla lite från soffan finns möjligheten att ansluta till det virtuella racet via Virtual Regatta.

Finalister

1 – Mark Mendelblatt – Brian Fatih 25 pts.

2 – Torben Grael – Guilherme De Almeida 33 pts.

3 – Augie Diaz – Arnis Baltins 34 pts.

4 – Ivan Kljakovic Gaspic – Josh Revkin 40 pts.

5 – George Szabo – Patrick Ducommun 44 pts.

6 – Robert Stanjek – Frithjof Kleen 47 pts.

7 – Xavier Rohart – Stefano Lillia 50 pts.

8 – Jean-Baptiste Bernaz – Pascal Rambeau 53 pts.

9 – Mateusz Kusnierewicz – Dominik Zycki 54 pts.

10 – Johannes Polgar – Markus Koy 73 pts.

11 – Jorge Zarif – Bruno Prada

Fullständigt resultat hittas på tävlingens hemsida, http://swissopen.starsailors.com.

Top