Wester/Netzler till final på JVM i 49er 49FX

Just nu pågår JVM i Lelystad, Holland, för 49er och 49er FX. Tränare Björn Johansson är på plats. Här bjuder han på ett sammandrag efter tredje seglingsdagen på JVM.


Windgurun hjälpte till och tryckte på rejält i dagens race. Det maxade på 16 knop från sydväst och vågorna, de korta och stabbiga, fick fleeterna att ”stånka runt” runt. Färskvaran på teknikhanteringen visar sig direkt i de fasta situationerna, speciellt när det blåst så lätt som det har gjort de första dagarna på den här tävling.

Wester/Netzler hade inte sin bästa dag men räddade upp en finalplats med en minst topp 8 totalt och som fjärde tjejbesättning. FX-klassen seglar open. Man märker direkt när det blåser upp lite att tjejbesättningar har svårt att sätta emot. Bobeck/Tengström visade upp en otroligt bra insats i de tuffa förhållandena hela dagen. De bästa resultaten kom i de två sista racen; rena linjer, de tar sig tid när det börjar och ”choka” i de fasta situationerna. De tog sig in i semifinalen imorgon och de ligger topp fem bland tjejbesättningarna, rolig överraskning och kul för svensk FX-segling. Även Theodor Kraft/Simon Alm hade sin bästa dag och tog sig in till semifinal med råge som fjärde båt i FX-klassen.

Järudd/Hallström kom inte heller rätt i början på dagen men avslutade snyggt med en fyra och in som tredje båt i semifinalen imorgon. Starterna och förstakryssvalen har blivit på tok för dåliga, det finns kapacitet att var snäppet bättre. Detsamma gäller Westeberg/Boman som i och för sig hade både bra fart både upp och ner på banan, men ”trålade ” hårt flera gånger som kostade många båtar. Nu räddade de upp en semifinalplats som 7:e båt av 8. Båda båtarna har en god möjlighet att avancera till den stora finalen men bara en kan och får.

Lite tyngre har det gått för Bergman/Christensson idag då det tekniska och tid i båten tog ut sin rätt, men killarna har visat upp de bästa förstakryssvalen av alla svenskar genom hela tävlingen. Även Gipperth/Karlsson har visat prov på bra segling men varit alltför försiktiga i starterna och taktiken har inte varit aggressiv nog för att vara med och toppa.

Morgondagen lugnar sig windgurun lite till planerade blyga 7–9 knop och regn. Det kommer att gynna oss.

Topp sju i grundserien direkt till final imorgon, alltså topp 8-15 seglar semifinal i bäst av tre race där den bästa båten seglar in sig till en finalplats. Tre nya race väntar mot de andra topp sju som kvalat in direkt. Alla poäng stryks när man väl kvalat in i semin. Däremot tar man med sig sin placering 1-8 in i semifinalen och finalen, där den som vinner semin får med sig en 8:a. Tre nya race i finalen plus den platssiffra man tar med sig in från grundomgången. Platserna 15 – och uppåt får två race till på ”havsbanan”. Hängde du med?

Just stay tuned. // Björn Johansson

Resultaten hittar du på 49er.org/event/2016-junior-world-championship.

Sverigebarometern efter grundomgången

7. Klara Wester/ Rebecca Netzler, 49er FX Final 7 :a i första seglingen i finalen av 4. 

10. Emil Järudd/Julius Hallström, 49er, Semifinal 3:a i första seglingen av 4 

11. Teodor Kraft/ Simon Alm, 49er FX Semifinal 4:a i första seglingen av 4

12. Vilma Bobeck/ Malin Tengström, 49er FX 5:a i första seglingen av 4

14. Hannes Westberg/Albin Boman, 49er 7:a första seglingen av 4

24. Fabian Bergman/Hugo Christensson 49er

31. Edvin Gipperth/Dennis Fonseca Karlsson, 49er

Top