WASZP - en foilande favorit

Trots att Waszp är en relativt ny jolle (den började byggas 2016) har den lyckats borra ner klorna djupt i seglingsvärlden. Här tar vi en närmare titt på den omtyckta båttypen och varför den lyckats sprida sig så snabbt världen över.

Waszpen är 3,35 meter lång och 2,25 meter bred (med vingarna). Den är utrustad med foils och justerbara riggar (tre olika segel på 5,8, 6,9 och 8.2 kvadratmerer) så att den kan anpassas till olika seglare och seglingsförhållanden. Den har också en stabiliserande vinge på masten för att underlätta hantering av jollens foil.

Waszpen är designad av australiensaren Andrew McDougall med målet att skapa en robust, foilande båt som kunde erbjuda en spännande och prisvärd seglingsupplevelse. Båten lanserades officiellt 2016. Den första generationen fick omedelbar uppmärksamhet, inte minst då den visade sig vara långt mer tillgänglig med avseende på både pris och teknik jämfört med storebrorsan Moth.

Foto: Search Magazine

Efter lanseringen fortsatte Waszp att växa i popularitet och inflytande inom seglingsvärlden. Fler och fler seglare började använda båten för både nöjessegling och kappsegling. Under årens lopp har designen utvecklats. Idag har Waszpen etablerat sig som en av de största inom foilande enmansjollar.

Waszp jämförs ofta med Moth, men trots att de båda är foilande enmansjollar med avancerad design, skiljer de åt på några huvudpunkter. Waszp är till skillnad från Moth en entypsbåt, vilket gör att fokus ligger på seglarens färdighet , inte materialet. Waszp har dessutom aluminiumfoils (inte kolfiber som Mothen), vilket tillsammans med att den är entyp mer eller mindre halverar kostanden.

Foto: Search Magazine

Seglarsverige var förhållandevis sena med att haka på waszptrenden, men nu är det full fart framåt. Anledningarna till vändningen är flera. Foiling har etablerat inom seglingens finrum (America's Cup, OS, SailGP, The Ocean Race och stora delar av franska havskappselingsscenen för att nämna några arenor). Vill vi svenskar vara med och leka i dessa sammanhang i framtiden behöver vi kliva in i foilingens värld asap. Waszp är tillsammans med diverse foilande surfplattformar den klockrena instegsbåten.

Från hösten 2021 startade Svenska Seglarförbundet i samarbete med Sundsgymnasiet i Vellinge en utbildning med inriktning på klasser med foilande båtar och brädor. Sundsgymnasiet är ett så kallat RIG (riksidrottsgymnasium) med åtta platser per årskurs för unga seglare som vill satsa på någon av de foilande disciplinerna (Waszp, Windfoil och Kitefoil).

I samband med att pågående America's Cup-cykel öppnade upp tävlingen för ungdomar och damer initierades Swedish Challenge (mer om den satsningen i notisen Artemis Technologies svenska dam-och ungdomssatsning) med målet att koka fram två lag till startlinjen av Youth and Puig Women's America's Cup. Där är det inte Waszp, utan AC40, som seglas.

Med sin tillgängliga design har Waszp öppnat upp dörrar för både nya och erfarna seglare att utforska foilsegling. Framtiden ser ljus ut och vi hoppas såklart på ännu större startfält och engagemang under kommande säsonger.

Foto: Niklas Axhede / Swedish Challenge

Top