Volvo Ocean Race-skeppare får sparken

I fredags, dagen innan starten av första inport-racet gick AkzoNobel ut med att skepparen Simeon Tienpont hade lämnat laget. Nu har laget gjort ett uttalande om händelsen.


Detta skulle ha blivit tredje gången den holländska seglare gjorde Volvo Ocean Race. Han har tidigare gjort två America's Cup med Oracle och ett med Softbank Team Japan. 

Detta är dock inte första gången Tienpont är i blåsväder. Inför 2013 års America's Cup fuskade Oracle med sin AC45 och Tienpont blev aldrig dömd men han tros varit inblandad i skandalen där flera av de avstängda seglarna pekade ut honom som medskyldig.

Så här skrev AkzoNobel i sitt uttalande om incidenten:

Först av allt vill vi tacka för alla meddelanden och kommentarer till oss de senaste dagarna som har varit några svåra dagar för oss. Vi är tacksamma över alla meddelanden - de positiva och de negativa - och vi värderar allas passion för denna satsning högt.Team AkzoNobel hanterar just nu en utmaning som ingen av oss trodde vi skulle ställas inför. Det har varit tufft, men seglarna och alla runt laget är enade i att vara på startlinjen på söndag för starten av Leg 1 av Volvo Ocean Race.Händelserna som har skett senaste veckorna har varit såpass komplexa att vi inte har haft möjlighet att kommunicera lika öppet med våra supportrar som vi brukar göra. För det ursäktar vi oss.Titelpartnern och ägaren av laget har sagt:

-Simeon Tienponts förvaltningsbolag STEAM har brutit mot kontraktet att leda laget AkzoNobel i Volvo Ocean Race 2017-18.

-Brottet mot kontraktet var tillräckligt allvarligt för att AkzoNobel skulle riva kontraktet med omedelbar verkan och AkzoNobel tog sedan full kontroll över laget.

-Simeon blev erbjuden möjligheten att fortsätta som skeppare men valde att inte fortsätta då han har lämnat laget.AkzoNobel har försäkrat oss om deras orubbliga engagemang i vår satsning på Volvo Ocean Race. Så snart vi kan bekräfta den nya skepparen kommer vi se till att våra fans är de första som får reda på det.I den professionella idrottsvärlden måste lag kunna hantera vilka svårigheter som än kan komma. Vi jobbar med intresse för vårt lag och Volvo Ocean Race.Tack igen för ert stöd, som vi värdesätter högre än någonsin just nu.

Tienpont har nu själv svarat på AkzoNobels uttalande:

”Dom pratar om att jag har brutit mot kontraktet, vilket är helt felaktigt och väldigt skadligt för mitt rykte, speciellt med tanke på timingen, precis innan starten av racet.”

”Jag kan bara gissa på att det handlar om en liten övertrassering av budgeten, men vi har alltid varit 100% transparenta mot AkzoNobel med våra finansiella affärer och alla våra utgifter har godkänts av dem. Det är dom, inte jag, som har brutit mot kontraktet.”

Top