Volvo-flottan närmar sig Lissabon

Volvo Ocean Race närmar sig Europa och avgörandet i den sjunde etappen över Atlanten. Martin Strömberg och Dongfeng Race Team hänger med i tättrion medan Team SCA nu passerat Abu Dhabi Ocean Racing.

 

De sex båtarna tar sig nu ut ur det vindfattiga högtrycksområde som varit det stora hindret på vägen till Lissabon. Vid lunchtid idag skiljde det mindre än 18 sjömil mellan båtarna. Dongfeng Race Team tappade under natten sin ledning men de hänger med Team Brunel och MAPFRE i täten.

– Vi har lyckats placera båten rätt och segla fort vilket gett resultat. Det är ju alltid bättre stämning ombord när det går bra men nu ska vi försöka ta oss upp i toppen igen, säger Martin Strömberg.

– Högtrycksområdet med mindre vind var lurigt och stod mitt i vår väg. Vinden både minskar och vrider ju närmare man kommer mitten av vädersystemet och därför var det avgörande att gå igenom det på ett bra ställe.

Under lättvindsseglingen de senaste dagarna har det enligt Strömberg funnits tid till att prata om annat än segling på Dongfeng Race Team.

– Jag har retat fransmännen för finalen i Eurovision där de fick fyra poäng och är ju inte mycket att komma med. Senast Sverige vann för tre år sedan seglade jag samma sträcka över Atlanten ombord på Groupama och då kom vi tvåa till Lissabon.

Team SCA som valt en nordligare väg än de övriga båtarna seglade under förmiddagen om Abu Dhabi Ocean Racing som ligger sist och längst söderut. Det finns fortfarande chans för de sista båtarna att komma tillbaks för att slåss om pallplatserna.

– Det kan bli nervöst när vi kommer in mot Lissabon där vinden antagligen mojnar igen så att båtarna bakom oss får chansen att komma ikapp, säger Martin Strömberg.

– Under natten har vi har vunnit tillbaks några av de sjömil som vi tappat, rapporterar Anna-Lena Elled på Team SCA. Det gjorde oss glada men vi är inte nöjda ännu. Vi ligger fortfarande efter och under dagen kommer vi att få veta mer om ifall vår plan kan ta oss tillbaks i racet.

Båtarna beräknas nu nå Lissabon på onsdag förmiddag.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.

Top