VM-GULD TILL PLATOON - BARNE KOMMENTERAR

Det är inte varje dag man går och vinner ett VM-guld, speciellt inte i TP52-klassen, men det var precis vad som hände Johan Barne i helgen. Johan är navigatör på tyska Platoon och det här är hans åttonde VM-guld! Vi kan bara lyfta på hatten och säga GRAAAAAAAAAAATTIS! Här kommer en hälsning från den nyblivne världsmästaren!


Du har väl inte missat Barnes krönikor i Search. I nästa nummer kan du läsa om hans tuffa start på säsongen. Kan tänka att vinstens sötma smakade extra gott efter all smärta...

"Allt bra här. Vi är förstås väldigt nöjda. Det har varit en fantastisk vecka. Konservativa starter, bra fart (speciellt på undanvind) och väldigt stabil taktik. Alla bitar måsta falla på plats för att vinna i det här fältet och det gjorde det den här gången.

Sista seglingen blev dramatisk. Vi befarade väl matchracingtaktik från Quantums sida eftersom det bara stod mellan oss och dem och de lyckades väl till viss del. Vi fick en dålig start men kom direkt iväg åt höger dit vi ville och redan efter första skiftet var vi ikapp mitten av fältet.

Det avgörande blev när Quantum slog i lä om oss och det hela blev en duell om vem som skulle klara den situationen bäst. Vi lyckades hålla dem långt ut på babordskanten och runda märket före dem. Efter det gjorde vi "bara" som resten av veckan; seglade sakta och säkert upp genom fältet till en slutlig andraplats i racet och ett VM-guld i handen.

Det kanske är lite ironiskt att det till slut stod mellan våra träningsparners Quantum och oss. Kanske förbannar de å ena sidan beslutet till vårt helt öppna samarbete. Samtidigt har det å andra sidan absolut fört upp oss på en högre nivå. Och det kan samtidigt inte vara bättre reklam än när en "vanlig" betalande kund vinner VM. Den första "owners-driven" som gjort det.

Det är en underbar känsla att vinna VM. Om tio år sitter vi där och säger "kommer du ihåg VM:et i Scarlino...?".

Det är faktiskt andra gången jag vinner VM i TP52. Förra gången var med argentinarna i Azzura 2009 i Palma. De är fenomenala motståndare men den här gången gick de att slå. En spik för dem i den starka vinden i sista seglingen var ett styrkebesked och gav dem bronset.

8 VM-guld nu! Två i TP52, två i Soling/Matchracing, fyra i 5.5:a och ett i Maxi-VM. Det smakar gott!

Resultat i 52 SUPER SERIES efter tre regattor:

1. Platoon (GER, Harm Müller-Spreer), 103 pts.

2. Azzurra (Familia Roemmers, ITA/ARG), 107

3. Quantum Racing (Doug DeVos, USA), 114

4. Provezza (Ergin Imre, TUR) 141.3

5. Rán Racing (Niklas Zennström, SWE), 152 .

6. Bronenosec (Vladimir Liubomirov, RUS), 165

7. Sled (Takashi Okura, USA), 174

8. Gladiator (Tony Langley, GBR) 180.6

9. Alegre (Andrés Soriano GBR/USA), 182

10. Sorcha (Peter Harrison, GBR), 248

Klicka dig vidare för hela resultatlistan.

Vill du se racet igen? Klicka här!

Top