Vindsurfingnestorn Björn Holm vann guldet vid Kona-VM

Björn Holm från KSSS visade att gammal är äldst när VM i Kona One avgjordes på söndagen i holländska Brouwersdam. På silverplats kom den 16-årige holländaren Sil Hoekstra. Även bronsmedaljen hamnade i Sverige genom Jonas Davidsson, också han från KSSS.


Årets mästerskap var det tionde i ordningen för ISAF-klassen Kona One. Totalt 58 seglare hade kommit för att kappsegla på klassiska vindsurfingvatten hos arrangerande Brouwersdam Zeil & Surfcentrum som arrangerat ett flertal internationella mästerskap tidigare.

Den första dagen präglades av lätta vindar. Det passade Björn Holm alldeles utmärkt som använde sin rutin och som visade prov på stor taktisk kyla och elegant lättvindsteknik vilket räckte till tre förstaplatser och en andraplats under de inledande fyra seglingarna.

Prognosen inför dag två talade om en total scenförändring vilket visade sig vara helt korrekt. Vinden piskade vågorna redan på morgonen och fältet fick ställa in sig på hårdvindssegling i 13-15 m/s. Ett nytt namn tog nu för sig, 16-årige Sil Hoekstra från Holland, som bland annat vunnit dubbla guld i junior-EM i OS-klassen RS:X. Detta var hans första Konamästerskap och dag två tog han sin första vinst i ett race efter imponerande segling. Han kommer också från en känd holländsk vindsurfingfamilj där hans mamma vann brons vid OS 1992 i Mistralklassen.

Under den tredje dagen förstärkte Sil Hoekstra sin uppåtgående trend genom att vinna samtliga tre race som seglades i den fortsatt tuffa vinden vilket också knäckte mer än en deltagare. Björn fick finna sig i att bli förpassad till åskådarläktaren och hans försprång i totalen krympte allt mer.

Inför den sista dagens två race var den givna frågan: skulle Sil nå hela vägen eller Björn hålla undan? Och, det var en märkbart nervös Björn Holm som seglade ut mot starten i den fortsatt hårda vinden. I mål kom han in som sjunde seglare, långt bakom Sil Hoekstra som fortsatte att dominera.

Allt tydde nu på att guldet skulle glida Björn ur händerna. Men, i det här pressade läget tog han sig samman och ändrade sin taktik. Istället för att starta tajt med konkurrenterna på linjen kom han bakifrån flygande över startlinjen. Den taktiken räckte till en andraplats i racet och till en totalseger i VM, tre poäng före Sil Hoekstra och fyra före Jonas Davidsson.

- Jag är oerhört glad. Det är mitt tredje VM-guld och det klart tuffaste att erövra, med den hårdaste konkurrensen. Jag är imponerad av min unge konkurrent och hade vi haft en dag till med hårdvind hade resultaten kunnat bli annorlunda, sammanfattade guldmedaljören Björn Holm sitt mästerskap.

Text: Daniel Nordlund

Podium. Foto Brouwersdam.nl

Top