Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans att segla hem en SM-titel. Vi har pratat med rorsman och ägare Patrik Forsgren som redan är på plats på Marstrand. 

Berätta om säsongen hittills. Blir detta årets första tävling?

Ja det blir första tävlingen. Vi har gjort det här i rätt många år nu så att vi gör allting på samma sätt varje år ungefär. Vi sjösatte i början på mitten av april när isen släppte, sedan har vi tränat och kalibrerat med instrument. Vi har förberett oss ungefär som vi brukar göra. Åtta träningspass har det blivit, varav fyra heldagar på havet utanför Sandhamn.

Vad har ni fokuserat på i uppladdningen? 

Tidigare har vi kört ganska strikt med uppdelade träningspass så att vi har antingen tränat fart, eller manövrar. När vi har tränat fart så har vi inte brytt oss om hur vi gör manövrarna och vi har inte tränat så mycket fart i manövrar utan vi har fokuserat på att hitta de rätta vägarna och loggat data och så vidare. När vi har tränat manövrar har vi inte brytt oss om hur vi skotar seglarna utan vi har haft fokus på att hitta rörelsemönstren. Men i år har vi uteslutande satt ihop det där och tränat i kappseglings-lika förhållanden. Det är liksom en sak att göra manövrarna rätt rent handgreppsmässigt, och en annan sak att komma rätt ur dom med tajmingen på styrning, kroppsrörelser och skotning. Man kan väl säga att vi har tränat på att hålla fart i båten genom manövrar.

Hur känns formen?

Ja, normalt sett brukar vi byta ungefär en person i den ordinarie besättningen per år. Det gör att det har tagit lite tid att få in honom eller henne i båten på våren. Men nu har vi förmånen att vara samma gäng som i fjol. Då sparar man ju lite tid på våren.

Vad har ni för mål?

Ja, vad ska jag säga…? Vi är förberedda såpass väl att vi har möjlighet att vinna om bollarna trillar vår väg.

Hur ser planen ut för resten av säsongen?

Efter det här kör vi hem till Stockholm för att segla Sandhamn Open, träna mer, göra lite kundseglingar, ta upp båten och serva motor och lite sådant. Sedan åker vi ner till Kieler Woche (Pre-Worlds) i mitten av juni och därefter tar vi båten ner till Haag för Offshore-VM som startar 12 juli. Där har vi sett till att vi kan vara där sju dagar innan och få in sex träningsdagar. Det är lite ström och tidvatten som inte vi är vana vid, så vi tänkte att det kunde vara bra att vara på plats lite tidigare än vad man hade varit om man seglat i förhållanden som man känner till sedan tidigare. Sedan blir det lite paus efter VM och sedan kör vi Hyundai Cup samt KSSS Indian Heat Regatta mot slutet av säsongen.

Top