Vi lär känna Hugo Christensson

Hugo Christensson är 18 år och kommer från Stockholm. Han har redan, under sina få år på jorden, hunnit med en hel del. När han var sex år gammal flyttade familjen till Shanghai i fem år och sen vidare till Hongkong för ytterligare fyra år. Det var under tiden i Hongkong han började segla ordentlig.


När började du segla och var i världen?

Jag har alltid seglat under somrarna och sådär med familjen som de flesta gör. När vi flyttade till Hongkong började jag däremot segla lite mer seriöst. Jag träffade en annan kille som var född i Hongkong och tillsammans började vi segla 420.

Hur var din karriär i 420 och vad skulle du säga kring klassen? Det är inte så vanligt här i Sverige.

Jag skulle nog säga att karriären var kort och väldigt intensiv. 420 är väldigt teknisk krävande jämfört med de andra ungdomsklasserna då man bland annat justerar spridarna för olika förhållanden och det var ingenting som kom av sig själv fartmässigt. Man fick mycket kunskap om hur riggen fungerar. Båten är ett bra steg för ungdomar som är sugna på att gå vidare till 470.

Vi seglade fem dagar i veckan och hade en coach från Australien första året som ägnade mycket tid med bara oss. Under vintrarna åkte vi till Australien där vi tränade och tävlade mycket i hårdvind, något som vi sällan fick i Hongkong. Sista året vi seglade och även sista tävlingen innan min familj flyttade hem till Sverige var VM i Japan 2015 där vi vann bronsmedalj och bästa U17 båt.

Hugo

Du var nu 16 år och kom tillbaka till Sverige efter 9 år utomlands, vad väntade där seglingsmässigt?

Eftersom jag fortfarande var så pass ung så ville jag segla ett eller två år i 29ern innan jag tog ytterligare ett steg. Jag hittade däremot ingen liten rorsman (jag var redan då väldigt tung) så tänkte att det kanske inte gör nånting att jag börjar segla 49er ganska tidigt med tanke på att jag hade vikten på min sida.

Okej så 420 och sen direkt vidare till 49er några år och sen har du även sista halvåret testat på att segla den nya Nacra 17, vad säger du om den båten? Ganska långt ifrån de tidigare båtar du har seglat.

Det är jättestor skillnad att gå från enskrov till flerskrov. Innan vi fick den nya Nacran så seglade vi (jag och Ida Svensson) en del F18 för att jag skulle bli van vid flerskrov. När den nya Nacran väl kom blev nästan allt fokus på att lära oss allt kring hur foiling fungerar. Eftersom klassen fortfarande är så ny är det ingen som riktigt vet svaren på exempelvis det optimala roder/mainfoil vinklarna och när båten ska foila och inte, eller vilket mode som faktiskt är snabbast.

Till en början var det bara att försöka segla så mycket som möjligt och testa alla olika foi inställningar och höjder på foilingen för att hitta något snabbt och stabilt. Eftersom fartskillnaden är så pass stor när man foilar och inte foilar så fokuserade vi även mycket på att kunna foila i manövrar, exempelvis i gipparna:Vad väntar härnäst för Hugo Christensson?

Just nu känner jag mig redo att börja gasta i 49ern igen. Jag är på jakt efter en erfaren 49er rorsman och har två stycken som jag senare i vår ska testsegla med. Framtiden är ännu oklar men jag vet att det kommer stora utmaningar och vara oerhört spännande och roligt. Jag har siktet inställt på OS och just nu är jag i Vilamoura, Portugal och gastar i FXen för att komma tillbaka till 49er-känslan.

Om Hugo: 

- Har nyligen lärt sig virka med högerhanden även fast han är vänsterhänt. 

- Renlighet är a och o, fuskar aldrig med deo, tandborstning eller att bädda sängen. 

- Alla mappar på hans dator är på engelska. 

Top