Vendée Globe dygn 36: Dalin i trubbel

Sedan Alex Thomson började få problem har Charlie Dalin befunnit sig i ledning av Vendée Globe, en tämligen betryggande sådan, som även om den varierat mellan 300 och 100 sjömil känts säker. Men efter dryga 20 dagar på tronen har Dalin fått se sig omseglad, inte bara av Thomas Ruyant (LinkedOut), men också av Yannick Bestaven (Maître Coq IV). Förklaringen? En skada på babords foil...

Ni läste rätt, ytterligare en av den senaste generationens IMOCA har problem med ett bihang - hitills är det bara DMG Mori (systerbåten till Charal) och L'Occitane som inte stukats - det betyder att 6 av 8 nya båtar har haft allvarliga problem. 

Charlie Dalins tekniska team meddelade imorse att de har arbetat på en reparationsplan för skadan som skedde någon gång under eftermiddagen igår "Sedan 18.00 igår har Charlie Dalin pausat sitt race medans han undersöker sin Imoca, APIVIA. Efter att ha hört ett högt ljud, saktade båten som ledde tävligen ner. Han utvärderade läget under natten och noterade en skada på babords foil, men tog inte in vatten"

"Incidenten verkar inte ha orsakats av en kollision med ett UFO, och babords foil är fortfarande intakt. Skadan är på den undre stöttan, där foilet vilar när det skjuts ut ur båten. Charlie har därför fokuserat på att förstärka infästningarna för att säkerställa att trumman håller sig hel."

"Ett kristeam har satts ihop av det tekniska teamet och de har varit i kontinuerlig kontakt med skepparen de senaste timmarna för att försöka hitta den bästa lösningen. Väderförhållandena ska enligt prognos vara gynsamma de kommande timmarna så att Dalin förhoppningsvis kan utföra reparationerna. Han gippade imorse för att börja arbetet och hoppas kunna återgå till racemode så snart som möjligt" 

Top