Vendée Globe 2016-2017

Den 8:e november klockan 12.20, 2020 är det dags igen, världens mest våghalsiga seglare ska åter igen ge sig ut på en av de mest extrema seglingstävlingarna - Vendée Globe - ska seglas för nionde gången. 

En av de mest ökända etapperna är södra ishavet, en av de mest isolerade platserna på jorden. Här får vi följa förra upplagans vinnare Armel Le Cléac'h och tvåan Alex Thomson näs de får sällskap av franska flottan. 

Kerguelenöarna 

Mitt i södra Indiska Oceanen, 3299 km från Madagascar, ligger en grupp öar som kollektivt kallas Ödemarksöarna. Öarna, som endast nås endast med hjälp av båt, ägs av Frankrike och har en befolkning på mellan 45-110 forskare.

Vendée Globe 

Vendée Globe är en extrem jordenruntkappsegling som har arrangerats sedan 1989. Reglerna är i stort sett följande: segla ensam, non-stop, runt jorden, utan någon som helst assistans: ingen fysisk hjälp, och inga föremål såsom reservdelar. Man får ta emot allmänna väderrapporter men inte specifika råd om hur de ska tolkas.

Start och målgång sker i den franska orten Les Sables d'Olonne på Atlantkusten. Man börjar med att segla söderut ner förbi Afrikas sydspets och Godahoppsudden för att fortsätta  vidare förbi Australiens och Nya Zeelands sydkuster. Därefter rundar man Sydamerikas sydspets och Kap Horn för att avsluta med en nordlig riktning tillbaks till Europa och startpunkten. Resan brukar ta cirka tre månader, minst hälften brukar bryta tävlingen och två dödsfall eller försvinnanden har förekommit: den brittiske skepparen Nigel Burgess drunknade 1992 och kanadensiske Gerry Roufs försvann 1997.

Top