VENDÉEBÅT RISKERAR ATT FÖRLORA FÖREN

Vendée Globe har, som vi skrev om igår, haft ovanligt få avhopp vilket Vendée själva först skrev om. Det tycks dock ha startat något, för sedan det skrevs har två båtar gått mot nödhamn.


Sent igår eftermiddag meddelade skepparen ombord Le Souffle du Nord pour Le Projet Imagine, Thomas Ruyant att han kolliderat med ett UFO (unidentified floating object) varpå båten fått rejäla skador. Skrovet fick en djup spricka, som sträcker sig från under vattenlinjen och över hela däcket.

- Fördäcket är helt sprucket, och sprickan räcker ner till under vattenlinjen. Däcket faller gradvis sönder och det finns en risk att fören ska lossa helt. Thomas har försökt att täppa till hålen. Båten håller just nu ihop tack vare dess konstruktion. Styrbord roder är på plats, men det är knappt, säger Laurent Bourguès tekniskt ansvarig på Le Souffle du Nord.

Ruyant är tapper och har hittills inte begärt någon assistans, men hårdare vind är att vänta och skepparen har börjat förbereda sig på att han kan komma att behöva lämna båten. 

- Jag var riktigt nere igår, men motivationen just nu är att se till att få båten och mig i säkerhet, säger Thomas Ruyant. 

Ruyant går nu för motor mot Nya Zealand, som är ca 260Nm bort. 

ruyant

Top