Vendées tappraste seglare äntligen i mål

Efter fascinerande mycket om och men har Conrad Colman äntligen korsat mållinjen i Vendée Globe.

Han kallas "the Crazy Kiwi" och må ha varit den som stött på flerst motgångar i årets Vendée Globe. Efter 110 dagar till sjöss kunde Conrad Colman, med sin lilla nödrigg, välkomnas i land av familj och vänner. 

Problemen för Colman började redan några dagar efter start när hans hydralsystem började läcka. Detta tycks inte ha ställt till med några jätteproblem, men knappt en månad in på racet slås en av solcellerna ut, varpå autopiloten stängdes av och Conrad tappade kontroll över båten. En mindre brand bröt ut, men vad som var till störst problem just då var att båten gjorde en hård gipp. Conrad stod då nere i båten med händerna fulla av smält plast.

Problemen med autopiloten fortsatte och när Conrad mötte en storm runt årsskiftet lossade förstaget. Han jobbade hårt i stormvindarna men gav inte upp hoppet och rundar tio dagar senare Cape Horn på tionde plats. När han månadsskiftet januari-februari kommer ut ur the Doldrums ser han framemot den sista sträckan mot mål. 

Det blir en kortvarig lycka. 300 Nm från mål tappar han masten och får offra mast och majoriteten av seglen till havet. Fast besluten att gå i mål för egen maskin bygger han en nödrigg av bom och delar av storseglet som gått att rädda och det är med denna lilla rigg han idag seglade i hamn. 

Läs mer om hela hans resa på www.vendeeglobe.org.

.

Top