Veckans virallista toppas av jakten på ryska megayachter

På veckans virallista hamnar de inlägg som lockat flest läsare. Den här gången domineras den av västvärldens jakt på ryska olikarkers flytande palats. I svåra tider behöver man dock vila tanken då  och då i kärlek, omtanke och glädje. Det värmer därför extra mycket att se inlägget om vägen mot OS i Paris 2024 för paralympisk segling på fjärde plats, tätt följt av sammandraget från RORC Caribbean 600 samt en fartfylld resa på isen som fick ett abrupt slut.

1. Ukrainsk besättning försökte sänka yacht på Mallorca med koppling till ett ryskt statligt vapenföretag

Mörka tider sveper över Europa och världen. Dagligen matas vi av fruktansvärda scenarier från kriget mellan Ukraina och Ryssland som för knappt en vecka sedan var helt otänkbara. Vi nås också av rapporter från omvärlden med fördömanden och aktioner, i stort och smått. När en ukrainsk sjöman baserad på Mallorca såg attackerna mot sin hemstad i helgen tog han saken i egna händer och försökte sänka en yacht i Port Adriano med koppling till ett ryskt, statligt vapenföretag.

2. Europa beslagtar ryska superyachter när Oligarker flyr

Ett växande antal ryskägda superyachter är just nu på väg till "säkra tillflyktsorter" som Maldiverna för att undvika potentiella beslag på grund av sanktionerna mot Ryssland. Ryskägda Amore Vero ovan siktades i Frankrike igår.

3. Hackare har döpt om Gracefuls anropssignal till "FCKPTN"

Kreativa hackare runt om i världen har startat gerillakrig mot Putin och hans Ryssland efter invasionen av Ukraina. Bland annat har någon döpt om, vad som rapporteras vara Putins yacht, Gracefuls anropssignal till "FCKPTN" i fartygstrackern Marine Traffic.

4. Så här tänker World Sailing sälja in segling till Paralympiska Spelen 2028

I början på februari deltog World Sailing i ett virtuellt möte initierat av Paralympic Committee (IPC) där villkoren och tidslinjen beskrevs för sporter som söker inkludering i de Paralympiska Spelen i Los Angeles 2028.

5. Sammandrag: RORC Caribbean 600

Tänker du då och då att det hade varit kul att kappsegla i Karibien men ännu inte lyckats komma iväg? Luta dig då tillbaka och dröm dig bort med sammandraget från årets upplaga av RORC Caribbean 600.

Bonus. Önskvärt: En riktigt bra hjälm

Materialet sviker av naturliga skäl ofta vid sämsta tänkbara tillfälle, som i klippet nedan. Det verkar dock som att ingen kom till skada. Med detta slår vi ett slag för riktigt bra hjälmar och annan skyddsutrustning. Better safe than sorry!

Den här topplistan publiceras i samarbete med UK Syversen.

UK Sailmakers är ett ledande segelmakeri med loft i Stockholm och Göteborg: "Vi skulle kunna berätta varför du ska välja UK Sailmakers, men vi låter resultaten från 2021 tala för sig själva: 1:a, 2:a och 3:a Gotland Runt, 1:a Kolfiberrodret, 1:a Bohus Racet, 1:a och 3:a Express SM, 1:a Smaragd SM, samt flertalet klassegrar på Raymarine 2Star och andra lokala regattor. Kontakta oss för att få en offert på ditt nästa segel."
 

Top