Veckans seglare: Elliot Hellström

Veckans seglare heter Elliot Hellström. I år vann han UVM i RS Aero 5, som första svensk någonsin. Här berättar han om sin resa från först i Sverige till bäst i världen.

Namn: Elliot Hellström

Ålder: 18 år

Klubb: Linköpings Jolleseglare, LJS

Seglar: RS Aero

Hur började du segla?

- Jag började egentligen för att pappa seglade när han var liten. Jag seglade några år på seglarskolan på LJS, men hade inte alls något tävlingsintresse. Jag tror att jag började tävla för att pappa pushade lite och alla i gänget började tävla i Optimist, så jag hängde med. I början hade jag inte någon tävlingsgnista, men den kom efter ett tag. Det började egentligen med att jag bestämde mig för att slå en viss person, en annan kompis. Då hade jag något att träna för. När jag lyckats med det vill jag slå nästa.

- Jag slutade ett år tidigare i Optimisten, jag var egentligen aldrig något bra. Efter sista rikskvalet var jag inte särskilt glad, men då var det prova på i Aeron. Pappa var väldigt taggad på att segla den och han hade fixat in mig med. Jag fastnade i den båten från första dagen, jag hade aldrig seglat en så rolig båt. Jag var en av de första ungdomarna i klassen och när vi startade Youth Team sen blev det så bra stämning i klassen att jag stortrivdes. Sedan har jag haft väldigt bra tränare längs vägen. På klubben hade vi länge Kerem Sancak som la en bra grund. Senare, när jag kom upp i Youth Team, hade vi Ton Thörn. Han hade mycket erfarenhet och gav mig mycket tävlingsmässigt. Sen ett år tillbaka har vi haft Carl Sunesson som hjälpt mig med mycket detaljer och specifika seglingssituationer.

Elliot Hellström. Foto: Mårten Lindskog

Du var en av de som grundade RS Aero Youth Team, hur har det varit?

- Det har spelat väldigt stor roll, både för tillväxten i klassen och för min egen utveckling. Jag var inte så bra i Optimisten, men i Youth Team fick jag segla med de som kom med mer erfarenhet från den klassen. Det tror jag har varit väldigt avgörande för de framgångar jag haft i år. Sedan vi startade Youth Team 2020 har det varit ett generationsskifte. Av de som var med från början är det nästan bara jag kvar, de andra har bytt till andra båtar eller lagt av helt. Men nu kommer det en ny generation och det är min tur att komma med erfarenhet. Jag har stannat i laget och det är nu en ny grupp som försöker hjälpa varandra för att alla ska bli så bra som möjligt. Efter i somras är det plötsligt jag som är förebilden och jag får vara den som man ska slå istället. Det är kul att få ge tillbaka till communityn.

Det är många Aero seglare som har bytt till ILCA i år, varför har du stannat?

- Framförallt för att Aeron är en så extremt mycket roligare båt. Jag fastnade för den första gången jag seglade den. När jag testat att segla ILCA har jag inte fått samma känsla. Jag tror att många har bytt för att det är en större klass, men jag tycker att båten är så mycket roligare att jag hellre stannar. Jag tycker också att gemenskapen i klassen är mycket starkare i Aeron. Det är en roligare grupp att vara en del av.

Hur var förra säsongen?

- Målet med säsongen var VM på Sardinien och jag hade laddat länge. Målet jag hade inför regattan var att komma topp 10 bland ungdomarna i 5:an. De senaste åren har jag tävlat och tränat så mycket jag kan, utomlands också, nu kom mitt genombrott. Det gick väldigt fort. Det började med att jag vann allt i Sverige innan sommaren. På VM seglade jag väldigt stabilt. Jag hade inget race under topp 10. Jag var okej i alla väder som bjöds, men var supersnabb i de lättare vindarna mot slutet av regattan. Jag hade några som jag ville komma nära i resultatet, men sedan slog jag plötsligt dem. Jag vann till slut ungdomsklassen i 5:an och kom tvåa i totalen, vilket var mycket bättre än mina förväntningar. Jag har liksom gått från att vara trea-fyra i Sverige till att vara en av de bästa i världen. Jag tror att det beror på att det kom en mogenhet i år. Jag laddade också upp mycket inför VM, både med gymträning, men också med många timmar på vattnet. När jag kom tillbaka till Sverige fortsatte jag vinna och tog totalen i GP-serien, vann JSM och slutade 6:a på det öppna SM:et.

Elliot (mitten) på prisutedlningen för VM i sommras. Foto: RS Aero Sweden Youth Team.

Vad är planen framåt?

- De stora jag siktar på i år är VM i England men också UVM på Marstrand. Jag vill försvara min titel, eller byta upp till ett större segel, 6:an, och ta en ny medalj där. Jag är också sugen på den totala världsmästartiteln i 5:an, jag kom ju tvåa i totalen i år. Planen är väl att fortsätta segla så mycket jag kan, nationellt och internationellt. Längre fram vet jag inte riktigt, men det coolaste man kan göra är The Ocean Race. Pappa har kollat på det sedan jag var liten, så det har alltid varit en dröm.

Du går inte på seglargymnasiet, hur funkar det att kombinera seglingen med skolan?

- Jag gick i idrottsprofil i högstadiet och läste dubbelt så mycket idrott som en vanlig klass. Det var också lättare att få ledigt för seglingen. Jag sökte till seglargymnasiet, men var inte helt hundra på om jag ville gå. Jag var inte säker på att jag ville ha den pressen att vara tvungen att tävla. Jag var inte heller säker på att jag ville släppa mitt liv utanför seglingen så mycket som jag kanske skulle behöva göra. Sedan kom jag inte in för att jag inte riktigt hade resultaten och tävlingserfarenheten. Jag tycker att det går bra att kombinera. Det är klart att man kanske jobbar mer på lektionerna för att man vet att man inte hinner göra det hemma.

Vad är din styrka som seglare?

- Jag vill segla så mycket jag kan och har jag alltid ett mål, oftast handlar det om någon som jag vill slå. Då seglar jag så fort jag får chansen så att jag tar den personen. Jag älskar att ha någon att ligga och tävla mot, det är då jag utvecklas som mest själv.

Vilka andra idrotter har du provat?

- Jag har kört mycket kampsporter, innebandy, vattenpolo, men seglingen var överlägset roligast. Jag tror också att det hade mycket med gemenskapen att göra, vi hade ett roligt gäng på klubben.

Har du någon förebild?

- Bara de här personerna som ligger precis framför mig och som jag vill slå.

Vi tackar Elliot och önskar honom lycka till på tävlingarna i sommar!

Top