Veckans regelsituation med domare Claes Lundin

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget. Veckans situation handlar om märkesrum på kryssen.


Grön är skyldig att lämna märkesplats till Blå, men båda är skyldiga att hålla undan för Gul.

Får Grön anropa Blå om plats att stagvända för Grön som hinder, enligt regel 20, eller bryter då Grön mot kravet på att ge märkesplats (Blå blir ju tvungen att slå innan märket)?

Ja, det får Grön göra.

Grön uppfyller kraven på att lämna märkesplats till Blå, åtminstone till en början. När sedan Grön anropar om plats att stagvända är Blå skyldig att svara och kravet på märkesplats enligt 18.2 upphör då att gälla. Det framgår av regel 20.2e.

Text Cleas Lundin

Top