Veckans junior(7) Ida Svensson

Veckans Junior kommer från KSSS och heter Ida Svensson. Ida är en tjej med många järn i elden och seglar hela tre klasser paralellt. Som om inte det vore nog så är hon dessutom nordiskt mästare i en fjärde klass, Optimist. Läs hela intervjuen nedan. Ålder: 14 år 
Klubb: KSSS 
Började segla vid: 9 års ålder
 Seglar just nu: E-jolle, Laser 4.7 och 29er Seglat tidigare: Optimist

Hur kommer det sig att du började med segling?

Det var framförallt min pappa och min farbror Pekko Svensson som ville att jag och min lillebror skulle lära oss att segla för att kunna det när vi blev vuxna, så vi började lite smått och tyckte det var kul. Jag och min bror började i seglarskolan med våra kusiner nere i Skåne i en liten by som heter Ramsjöstrand. Jag har nästan alltid tyckt att det har varit kul att segla, ibland har det dock varit lite tråkigt när det gått dåligt.

Hur kommer det sig att du seglar så många olika typer av båtar samtidigt?

Jag tycker det är kul att segla och just nu vet jag inte riktigt vad jag vill segla i framtiden så nu provar jag på lite av varje så jag kan bestämma mig för någon senare. Jag vet att jag vill fortsätta med E-jollen ett tag till men det känns inte som en långsiktigt plan. Jag tycker även Lasern är rolig sen får jag se hur det blir med 29ern. I 29er seglar man ju två stycken och måste bestämma saker tillsammans och jag gillar att ta egna beslut så det kan vara svårt ibland. Det är svårt att bestämma sig för en klass nu utan jag får ta det lite som det kommer känns det som. Alla båtarna är roliga på sina sätt men hade man kunnat slå ihop alla så hade det nog varit roligast.

Vad är dina bästa seglingsegenskaper?

Det är olika i olika klasser men i E-jolle skulle jag säga att jag är bäst i lättvind, kanske eftersom jag är bland dom mindre. I optimisten var jag ju bäst i hårdvind. Om jag måste välja ett specifikt banben väljer jag nog kryss för där brukar det gå bra och det är väl min grej känns det som.

Hur känns det att vara nordisk mästare i Optimist och varför tror du att just du vann? Det känns jättekul för det är min första stora mästerskapsmedalj. Jag vet inte riktigt men jag tror att jag vann för att jag var bäst mentalt och att min erfarenhet hjälpte mig speciellt mot de yngre seglarna. Sverige vann även guld i lag-seglingen men eftersom uttagningen gick på sverigerankingen så blev jag inte uttagen.

Hur ser vinterträningen ut?

Jag simmar ganska mycket på vintrarna och tycker det är kul men det är också bra fysträning inför seglingssäsongen. Jag brukar träna laser 4.7 i Kenya en månad per år för min mamma jobbar där och då brukar hela familjen åka dit.

Hur ser din kommande säsong ut?

Jag kommer ju segla Elitserien i E-jolle men också försöka segla lite Laser och vara med på SM. Det blir säkert något i 29er också med Rasmus Rosengren som är min gast. Vi snackar en del om vad vi skall segla men inte bestämt något än.

Har du någon idol inom segling?

Jag har ingen speciell idol men jag ser upp till dem som kanske vunnit OS och tagit medaljer på internationella mästerskap.

Har du några planer på att börja på något av Seglargymnasierna framöver?

Jag går ju i åttan nu och har börjat fundera på det och tycker det värkar kul men inte bestämt mig än. Om det blir seglargymnasium så söker jag nog in till Motala eftersom det är närmare hem.

Vilket är ditt bästa seglingsminne?

Det måste nog vara NM-guldet i Danmark i somras, det var nice!

Vad är det bästa med segling?

Det är framförallt kompisarna jag träffar på tävlingar och träningar. Just att man träffar nya kompisar från kust till kust i Sverige och seglare över hela världen. Jag tycker segling som sport är väldigt härlig i sig.

Har du någon framtidsdröm?

Ja, det kommer ju upp tankar ibland om att vinna ett VM eller ta medalj på ett OS vore riktigt stort. Det är ingenting jag går runt och tänker på men man tränar ju för att nå sina mål.

Vem vill du skall vara nästa veckas junior?

Jag väljer Julia Gross därför att hon är en härlig tjej och har gjort stora framsteg under 2011. Hon vann bl.a SM och kom trea på JEM i E-jolle.

Top