Veckans 5 mest lästa: Klaustrofobisk manöver

Den här veckans toppnyheter har en gemensam faktor och det är kolfiber. 

1. Klaustrofobisk manöver

Det är inte ovanligt att det här med trånga utrymmen skapar en viss känsla av ångest, lätt för en del, stark för andra. Att föras in i en mast är definitivt inte för alla. En eloge till personen som tog sig an uppdraget. 

2. Så görs kolfiber master

Som tumregel är en kolfibermast cirka 40% lättare än en motsvarande aluminiummast - vilket även vi som inte är båtkonstruktörer eller ingengörer förstår gör stor skillnad. Lättare båtar går snabbare än tunga båtar, och ska vikten sitta någonstans ska det vara på railen eller i kölen - inte uppe i masttoppen. 

3. Kampen om Patriot (video)

Varje racevecka publicerar American Magic en episod av serien "Race Week". Sammandraget från helgens seglingar blev inte riktigt som tänkt. American Magics båt Patriot kapsejsar, alla är oskadda, men ett stort hål rivs upp i skrovet och båten håller på att sjunka.

4. Jakten på Jules Verne Trophy 2: Gitana 450 sjömil före

Efter drygt en vecka till havs lever drömmen om Jules Verne Trophy fortfarande för Gitana Team som idag passerade 30 grader syd - det helfranska laget ombord på Maxi Edmond de Rothschild ligger ungefär 450 sjömil före Francis Joyons rekord.

5. Historien om den flygande Hobie Caten

Vi kom över dessa coola bilder på en Hobie cat som hoppade och tog kontakt med fotografen som nu skickat en beskriving av denna fantastiska dag till oss.

Top