Västindien på 80-talet

Magnus Lindén har erfarenhet från ett halvt sekel av segling och över 100000 sjömil ombord på ett 50-tal båtar som charterskeppare, leveransseglare och på egen köl som långfärdsseglare. Under sju säsonger, från 1979 till 1986, seglade han bland de Små Antillerna i Karibien. Erfarenheterna därifrån samlade han i en artikel som mer eller mindre utmynnade till en ”komplett” guide till området.

"Jag hittade artikeln i min dator häromdagen och läste igenom den. Mycket har hänt sen dess och stora förändringar har jag kunnat se vid återbesök på senare tid, men mycket är detsamma eller åtminstone mycket likt. Det är framför allt antalet båtar, marinor och turistanläggningar som ökat, men orkaner har också skapat förändringar. Men många av de tips och råd som skrevs då har relevans idag också."

"Dessutom kändes texten som ett tidsdokument och de som seglade i Västindien på den tiden kommer nog känna igen sig, och de som är där nu kan jämföra för att se de förändringar som skett, speciellt eftersom det finns många bilder i inlägget från den tiden. Bilderna, utom de från Google Maps, är tagna av mig mellan 1979 och 1986 där annat inte sägs. Det var en ovanligt omfattande artikel när den publicerades så den är lång och jag har valt att inte redigera eller uppdatera den med information om hur det ser ut idag utan den publiceras i sitt originalskick."

Västindien på 80-talet. Foto: Magnus Lindén

"Bildtexterna är skrivna i nutid så de kan ha kommentarer om vad som förändrats och länkarna är tillagda nu och går till aktuella sidor. Artikeln reflekterar inte bara en tidsålder för 40 år sedan utan också min egen ålder, mellan 26 och 33 år, och det har för mig varit spännande att läsa texten och minnas hur det var och se min egen utveckling till idag." - Magnus Lindén

Hela artikeln hittar du på bortomhorisonten.nu (i kursiv stil). Den ger en liten nostalgitripp för dig som var där då, eller lite perspektiv på livet i Västindien för dig som seglar dit nu, och till och med lite nyttiga råd och tips. Om du vill ha fler uppdaterade sådana tipsar vi om Magnus bok ”Bortom horisonten”. Den finns att köpa under rubriken MINA BÖCKER i huvudmenyn på samma sida.

Top