Världsrekordet är godkänt

Emirates Team New Zealand och Glenn Ashby har officiellt tagit världsrekord med sin vinddrivna landfarkost Horonuku. 

Den 12 december kom väderförhållandena Glenn och teamet så länge väntat på. Marken var torr och vinden bjöd på över 20 knop. Den högsta hastigheten blev uppmätt till 222,4 km/h och nu har Federation International de Sand et Land Yachting (FISLY) godkänt rekordet. 

Hälsningen till Emirates Team New Zealand Land Speed Project från FISLY lät så här: "1912 sattes det första rekordet av den välkände flygaren Louis Bleriot med 54 km/h. Nu är det officiellt 222,43 km/h."

"Det är fantastiskt att vårt rekord nu är officiellt erkänt av FISLY. De har varit bra att ha att göra med och är stränga i sina krav, vilket är viktigt när det gäller officiella världsrekord.

Teamet är verkligen stolta - men vi vet att Horonuku har mer i sig. Vi hoppas kunna gå igenom samma process med en ännu högre hastighet nästa gång vädret tillåter," säger Ashby i ett pressmeddelande som finns att läsa i sin helhet på emirates-team-new-zealand.americascup.com.

För att ta ännu ett rekord krävs en ny hastighet på mer än 222,87 km/h, vilket är 0,2 % över det etablerade rekordet enligt FISLY-reglerna.

Top