Världsmästerskap i DN - 6 svenskar på plats

Idag invigs 2023 DN World Championship och i morgon söndagen den 22 januari går första startskottet. Arrangör är Western Lakes Iceboat Region; Wisconsin, Minnesota, Illinois, Iowa, Indiana och Michigan. På startlinjen står 107 DN-jakter, varav 6 svenska (se nedan). Vi har bytt några ord med en av dem; Oscar Svensson – ung och lovande och dessutom regerande VM-bronsmedaljör.

Det har gått 50 år sedan DN-klassens första internationella tävling på Gull Lake i Michigan 1973. Långväga seglare från Estland, Tyskland, Schweiz och Nederländerna hade tagit sig till Nordamerika för att göra upp om den prestigefulla titeln som till slut gick till estländaren Ain Vilde. Sedan dess har klassen vuxit till den största isjaktsklassen i världen med VM vartannat år i Europa (jämna) och vartannat år i Nordamerika (ojämna).

Till årets VM är 107 seglare registrerade, bland dem de 6 svenskarna S887 Gustav Lindén, S714 Oskar Svensson, S832 Rasmus Granholm Söderman, S713 Richard Gustring, S107 Stefan Bokfors och S867 Dideric van Riemsdijk.

Oscar är 19 år och har tidigare seglat Ice Optimist och DN Junior. Med ett VM-broms i bagaget från i fjol har han trots sina unga år ögonen på sig.
– Det är alltid svårt att säga något resultatmässigt, men målet är att segla snabbt och ha känsla i båten, då brukar resultaten komma, kommenterar Oscar och syftar på förväntningarna inför mästerskapet.

Antalet världsmästartitlar bland deltagarna skvallrar om att det sannolikt kommer bli tufft där ute på banan.
– Matt Struble och Ron Sherry från USA är snabba, säger Oscar och fortsätter:
–  Vi flög över med polackerna som har fyra världsmästare med sig; Karol Jablonski har vunnit VM 12 gånger; Tomek Zakwerewski har vunnit 3 gången och Lukasz Zakrzewski har vunnit 1 gång. Regerande världsmästare Robert Graczyk är också på plats för att försvara sitt guld från Norge, säger Oscar.

Nu håller vi tummarna för fin is och bra vind hela vägen fram till finalen den 28 januari.
–  Just nu ser prognosen bra ut här på Lake Kegonsa, avslutar Oscar.

Tävlingens hemsida samt resultat hittar du på www.idniyra.org respektive iceresults.org. Eventuella rapporter från de svenska seglarna hittar du via Facebook @DNsweden.

Top