Västernäs tänker på, den glamorösa seglingen och danskar!


Att Moet och Chardon har presenterats som officiell sportdry… nej jag menar Champagne till Americas Cup. När jag får den pressreleasen gråter jag en skvätt, i hela min seglingskarriär har jag försökt hävda för vänner och bekanta att segling är en sport. En sport som kräver lika mycket träning, kondition och styrka som tex löpning, längdskidåkning eller ishockey. De flesta brukar annars associera segling med överklass och champagnesprut på societetshuset på Marstrand.

 Nu när vår mest prestigefyllda seglingstävling äntligen blivit fartfyllt, spektakulärt och på en uppenbart sätt fysiskt, så hade det passat bättre att presentera en officiell sportdryck. Gubbarna har ju till och med börjat hänga med hängband. Än så länge verkar de dock inte ha fattat att det rätande momentet ökar om man hänger horisontellt ut från båten. Yttrycket att hänga som en köttbulle har fått ett nytt ansikte.

I Danmark verkar det vara gött att vara seglare, de har ett stort intresse för sporten efter det spektakulära OS-guldet 2008 i 49er. När vi skulle börja segla 49er vände vi blickarna mot Danmark för att få tag på en begagnad båt, det gör att vi nu seglar omkring med en dansk flagga i toppen av seglet.

Antagligen var det som gjorde att vi en dag efter seglingen fick påhälsning av en medelålders dansk herre som var intresserad av segling. Vi började prata lite och jag frågade om han seglade något själv? Ja visst det gjorde han minsann, han seglade en STOR 49er och undrade om jag visste vilken båt jag menade.

Hmm…, efter en stunds funderande och betraktande av mannen ålder och nationalitet drog jag till med en sportig dansk kölbåt.

- Seglar du X-yacht?

Dansken blev riktigt förnärmad, ja nästan bestört.

-Nei for hellvete, jeg seiler 18-foot skiff. Jeg är världens äldsta 18-foot gast.

Oops och jag som tyckte jag seglade en häftig båt sen jag bytt från laser till 49er.

I Danmark anser man inte att 49er är svårt, det finns en kultur och kunskap vilket gör att klassen anses lätt. En av förbundstränarna har flertalet gånger hörts säga att om laserkillarna inte lyckas i laser, så får det börja segla 49er och då kommer de att bli världsbäst, typ.

Det är tvärtemot hur det är i Sverige, vi har en stark tradition av lasersegling och en bred topp, 49er däremot det ska man passa sig för, det är svårt. Det är lustigt hur olika det kan vara.

SVT var nere på GKSS idag för att göra ett reportage om Lisa Ericson och Astrid Gabrielsson i 470. Det verkade börja bra på land, tjejerna var roliga och pedagogiska, reportrarna var intresserade och ställde bra frågor. Sen skulle de ut på havet, filmteamet i ribbåt och 470-stjärnorna i sitt tävlingsredskap. Efter en stunds filmande öppnade sig himlen och haglet, följt av tungt regn, öste ner. Det var inte världens gladaste SVT-reportrar som kom in till land, kalla och genomblöta.

Jag tänkte att jag skulle försöka muntra upp stämningen lite och ropar glatt till dem,

-Allt för konsten eller hur?, de muttrar något som jag inte riktigt hör, så jag fortsätter att försöka skoja till det.

-Aldrig mer segling eller, fortsätter jag lite ironiskt. De verkar på något sätt inte ha uppfattat ironin i min röst, för de skrattade inte medan de snabbt gick till sin bil för att få upp värmen.

Kanske hade de föredragit ett tält med gratis Moet och Chardon på Americas cup?

Segla vackert!

// Victor Västernäs

victor@searchmagazine.se

Top