Världens 7 mest avlägsna öar

1. Pitcairn Island 

Med en befolkning på ynka 50 personer, belägen 5215 km öster om Nya Zeeland,  är Pitcairn Island den mest avlägsna ön i världen. Människorna som bor på ön är ättlingar till de sjömän som kom till ön ombord på HMS Bounty 1789 efter ett myteri. 2004 fick världen åter up ögonen för ön då flertalet av invånarna ställdes till rätta för att begått sexualbrott. 

2. Påskön 

Påskön, eller Rapa Nui som den också heter, ligger 3522 km väster om Chiles fastland. Ön är kanske mes känd för sina 887 uråldriga stenstatyer, Moai, som byggdes av den polynesiska ursprungsbefolkningen. 

3. Kerguelenöarna 

Mitt i södra Indiska Oceanen, 3299 km från Madagascar, ligger en grupp öar som kollektivt kallas Ödemarksöarna. Öarna, som endast nås endast med hjälp av båt, ägs av Frankrike och har en befolkning på mellan 45-110 forskare.

4. Amsterdamön 

Ön belägen i Indiska Oceanen är uppkallad efter skeppet Nieuw Amsterdam, som i sin tur döptes efter den nederländska bosättningen Nya Amsterdam som senare blev New York City. Här finns ingen permanent befolkning, men det finns en forskningsbas på ön som är belägen 4000 km från Afrikas fastland. 

5. Kokosöarna

De frodiga tropiska öarna, som på engelska heter Keeling Islands ägs av Australien, trots att de ligger närmare Indonesien. Här bor färre än 600 personer, men med sin vita stränder och turkosa vatten har ändå kokosöarna roligare förutsättningar än många av de andra öarna på listan. 

6. Niue

Denna pytteö i Stilla Havet är belägen 2415km öster om Nya Zeeland. Med en befolkningen på 1600 är ön det befolkningsmässigt näst minsta självständiga området i världen. Ön upptäcktes 1774 av James Cook som döpte den till Savage Island. Att resa hit tar ca 30 timmar från Sverige och kostar ca 15000kr.

7. Tristan da Cunha

Detta brittiska territorium har en befolkning på 260. Huvudbyn, Edinburgh of the Seven Seas, är den bebodda platsen på jorden som ligger längst bort från någon annan bebodd plats - 2430km från Sankta Helena. Här finns ingen flygplats, så sydafrikanska fiskebåtar kontrakteras för att transportera förnödenheter och passagerare till ön ett tiotal gånger om ön. 

Top