Världens äldsta flaskpost hittad

Världens äldsta kända flaskpost har hittats nedgrävd på en strand i västra Australien nästan 132 år efter att den kastades överbord i Indiska Oceanen.


Det tidigare världsrekordet var på 108 år, fyra månader och 18 dagar mellan att den kastades överbord och att den upptäcktes.

Flaskan hittades nära Wedge Island, 180km norr om Perth och hade blivit kastad från den tyska segelbåten "Paula" 1886 som en del av ett 69-årigt officiellt experiment för att bättre förstå globala havsströmmar och hitta snabbare och effektivare skeppsrutter.

Från 1864 till 1933 kastades tusentals flaskor i havet från tyska skepp, var och en innehöll ett papper där kaptenen skrev datumet som den kastades överbord, koordinaterna, fartygets namn, hemort och resväg.

På baksidan blev den som hittat flaskan ombedd att skriva när och var den hade hittats och returnera den, antingen till tyska marinobservatoriet i Hamburg eller till närmaste tyska konsulat.

Endast 662 meddelanden returnerades och ingen av flaskorna.

Fyndet vid Wedge Island höjer den totala siffran till 663 och är det enda kända exemplet med denna typ av flaska.

Den senaste flaskan med meddelande som hittades var 1934 i Danmark.

Tonya Illman från Perth, som hittade flaskan, har lånat ut den till ’Western Australian Museum’ för att visa de närmaste två åren.

Top