Upptäck båtmässan: Mikael Ryking om Route du Rhum

För drygt fyra år sedan bestämde sig Mikael Ryking, han skulle bli förste svensk att fullborda Route du Rhum. Efter 22 dagar, 16 timmar och 53 minuter passerade han och hans båt Talanta mållinjen i Pointe-à-Pitre, målet var nått i en av de mest dramatiska upplagorna av detta race.

Regattan, som startade den 4:e November i St Malo, Frankrike, började rätt skakigt för Ryking och han låg initalt på en 37:e plats av 52 startande båtar. Han valde sen att, precis som Alex Thomson, gå norr om separationsområdet utanför Ushant och fortsätta västerut – ett lyckosamt drag som gjorde att han klättrade 15 platser och etablerade sig i mitten av  fältet innan dag tre var över.

Därifrån bjöd Ryking på imponerande segling som höll kvar honom i mitten av fältet, trots en trasig autopilot och stökiga stormbyar. I tävlingens slutskede låg han med en grupp på fyra, ledd av Lois Duc som slutade på 19:e plats ombord på Carac, följd av Rodolphe Sepho på Rêve de Large som rundade av topp 20 precis framför Ryking, och sist men inte minst Franz Bouvet och Yoda som gick i mål på 22:a plats.

Hör Mikael berätta om strapatser, incidenter och häftiga upplevelser under tävlingsdagarna på scen under båtmässan 16:15-17:00 lördag den 2:a februari.

Att det var en häftig upplevelser bekräftades i en intervju efter racet. På frågan om han kan tänka sig att delta igen var det korta svaret ”Ja”.

Mikaels scenpass presenteras i samarbete med Båtagent.

Top