UNDERLÄGE FÖR ARTEMIS RACING I UTMANARFINALEN

Artemis Racing inledde finalen (med undantag från första racet) mot Team New Zealand i utmanarserien på ett strålande vis med stort självförtroende i starterna och väl tajmade manövrar på banan. I sista racet tappade Nathan (rorsman i Artemis Racing) fotfästet och slant (bokstavligen talat) överbord. Trots att siffrorna 1 - 2 till Team New Zeeland (och den allmänna opinionen globalt) säger motsatsen ser vi i dagsläget goda chanser för Sverige att avancera hela vägen till final i America's Cup.


Vilka spännande dagar vi har framför oss! Här följer ett pressmeddelande från Artemis Racing med kommentarer från gårdagens segling.

Artemis Racings skeppare Nathan Outteridge föll överbord under dagens sista race på Bermuda. Misstaget gav en poäng till Nya Zeeland som nu leder utmanarfinalen av America’s Cup med 2-1 i matcher.

Efter gårdagens drama där Artemis Racing säkrade avancemang i America’s Cup lättade vinden till cirka 6 sekundmeter när utmanarfinalen mot Nya Zeeland inleddes.

Svenskbåten fick en bra start i första matchen. Men motståndarna seglade om på det första kryssbenet och tog kommandot över matchen efter att Artemis Racing seglade utanför banbegränsningen och fick ett straff.

– Förutom det misstaget seglade vi bra, säger Artemis Racings skeppare Nathan Outteridge. Ombord kan jag se siffror som räknar ner avståndet vi har till bangränsen och en liten vindby gör att avståndet försvinner snabbt. Vi gjorde en felbedömning och det kostade oss matchen.

Match två inleddes med ytterligare en bra start av Sverige, som lyckades tryck bort Nya Zeeland på första benet och ta ledningen. Tack vare perfekta manövrar, där svenskbåtens skrov inte nuddade vattnet en enda gång fram till målet, kvitterades poängen till 1-1.

– Vi är väldigt nöjda med den matchen och efter en bra start gav vi dem aldrig en chans att komma tillbaka, säger Nathan Outteridge.

I sista matchen för dagen var det återigen Artemis som har mer fart på första benet. Det svenska laget hade en knapp ledningen men Emirates Team New Zealand utmanade på sista kryssen. I en avgörande vändning tappade då skepparen Nathan Outteridge fotfästet och föll över bord när han sprang från ena sidan av båten till den andra. Nya Zeeland tog ledningen och Artemis hade ingen chans att komma tillbaka.

– Det var ett snöpligt slut på dagen och framförallt för Nathan men som tur är gick allt bra utan skador, säger Andreas Axelsson som seglar som grinder ombord på Artemis Racing.

– Vi får ta med oss det vi gjort bra idag och vi seglade väldigt bra annars. Det är början på en lång final och det är många matcher kvar. Vi kommer kämpa hela vägen fram och hittills har vi varit det laget som överraskat mest.

– Vi har gått genom Nya Zeelands tidigare starter i tävlingen i detalj. Vi har en klar bild av hur vi vill starta matcherna, jag tycker vi följer planen väl och idag vann vi tre av tre starter. Det är skönt att ta med sig inför imorgon.

Finalen i utmanarserien avgörs i bäst av nio matcher. Vinnaren får möta Oracle Team USA i America’s Cup-finalen som avgörs 17-27 juni i bäst av 13 matcher. Seglingen fortsätter idag med start klockan 19:00.

Louis Vuitton America’s Cup Challenger Playoffs – Finals

Match 1

Artemis Racing (SWE) – Emirates Team New Zealand (NZL) 0-1

Match 2

Artemis Racing (SWE) – Emirates Team New Zealand (NZL) 1-0

Match 3

Artemis Racing (SWE) – Emirates Team New Zealand (NZL) 0-1

Scoreboard

Artemis Racing (SWE) – 1p

Emirates Team New Zealand (NZL) - 2p

America’s Cup räknas som en av idrottsvärldens mest åtråvärda troféer och den 35:e upplagan av tävlingen seglas från 26 maj till 27 juni 2017 på Bermuda. Tävlingen avgörs först i en grundomgång där ett lag slås ut, sedan i ett slutspel som avgör vilket lag som får möta försvararna av bucklan Oracle Team USA i finalen.

Top