Ulrikkeholm vann grundomgången i Lysekil

PM Lysekil Women’s Match


Men Anna Kjellberg bröt danskans segersvit och blev tvåa

Det dröjde ända till den allra sista matchen i grundomgångens dubbla round-robin (alla möter alla), men till slut lyckades hemmaseglaren Anna Kjellberg bryta den danska titelförsvararen Camilla Ulrikkeholms rad av matchsegrar i Lysekil Women’s Match. Danskan vann ändå grundomgången, med Kjellberg på andra plats, och båda går därmed vidare till nästa steg i tävlingen.

Med sydliga vindar som ökade successivt och vred en aning mot väst under dagen, och med en ständigt skinande sol över Kyrkeviksbukten i Lysekil, blev torsdagen ännu en dag med propagandaförhållanden i Lysekil Women’s Match. Tävlingen är den tredje i Women’s International Match Racing Series (WIM Series), som i år inleddes med VM i irländska Cork i juni. Där vann Anna Kjellberg en tight guldfinal mot just Ulrikkeholm, som sedan revanscherade sig i nästa deltävling i franska Vannes för en dryg vecka sedan, där Anna slutade först på fjärde plats. Efter Lysekil Women’s Match följer en deltävling i Sheboygan, USA, innan finalen i koreanska Busan i oktober.

Ulrikkeholm är rankad etta i världen och har vunnit evenemanget i Lysekil de senaste tre gångerna, medan regerande världsmästarinnan Kjellberg aldrig har gjort det. Den svenska matchsegern i grundomgången idag spelade egentligen ingen roll för slutresultatet i Lysekil Women’s Match, men rent psykologiskt kan den förmodligen ha haft större betydelse. Åtminstone om man får tro Anna Kjellberg själv:

– Ja, det var väldigt skönt att slå Camilla idag. På något sätt lyckas vi alltid få henne att darra, skrattar hon.

– Vi ville ge publiken lite show, skämtar Ulrikkeholm, innan hon erkänner att de inte var tillräckligt skarpa i starten, och att det straffade sig genom racet.

I det skandinaviska mötet bjöds publiken på Släggös naturliga läktare på en försmak av vad som komma skall, när Kjellberg och Ulrikkeholm drabbade samman i en mycket tät och intensiv match. Båda tjejerna slängde runt sina båtar på en femöring och besättningarna fick slita hårt i manövrerna. Avståndet under matchen var som längst en dryg båtlängd, med övervägande svenskt kommando:

– Vi har inte gjort vår bästa round-robin, men vi brukar vara bäst när det gäller. Idag tappade vi de två första matcherna, men pang så presterar vi på topp igen. Det känns gott att ha med sig den känslan nu när vi startar om med nästa steg i tävlingen, tycker Anna Kjellberg och syftar på fredagens round-robin för de sex som nu går vidare.

– Vi är glada för att ha fått lite riktigt tät matchracing i kroppen, så nu ska vi fortsätta med fina starter och goda taktiska beslut längs banan, kontrar Ulrikkeholm.

Anna Kjellbergs klubbkamrat Caroline Sylvan från Göteborgs Kungliga SS slutade fyra i grundomgången och får segla vidare i Lysekil Women’s Match, tillsammans med Anne-Claire Le Berre, Frankrike, danskan Lotte Meldgaard Pedersen och Stephanie Roble från USA:

– Våra senaste matcher har inte varit lysande, men vi lyckades slinka igenom till nästa omgång så nu kör vi på för fullt igen, säger amerikanskan.

Övriga besättningar, inklusive comebackande Linda Rahm, har seglat färdigt för den här gången.

Resultat i Lysekil Women’s Match 2014 efter avslutad round-robin (alla möter alla två gånger). De sex främsta går vidare till ytterligare en round-robin, varpå de fyra högst placerade får segla semifinal. Namn/nationalitet/vinster – förluster:

1. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 15 – 1

2. Anna Kjellberg, SWE, 10 – 6

3. Anne-Claire Le Berre, FRA, 10 – 6

4. Caroline Sylvan, SWE, 9 – 7

5. Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 8 – 8

6. Stephanie Roble, USA, 8 – 8

7. Klaartje Zuiderbaan, NED, 7 – 9

8. Linda Rahm, SWE, 4 – 12

9. Claudia Pierce, NZL, 1 – 15

Top