Ulrikkeholm tog fjärde raka i Lysekil Women’s Match

PM Lysekil Women’s Match


Anna Kjellberg bjöd ursinnigt motstånd, men tappade finalen 1 – 3

Camilla Ulrikkeholm gjorde det igen. Efter fyra finalmatcher, med mer dramatik än all publik på klipporna någonsin hade kunnat önska sig, säkrade världsettan sin fjärde raka seger i tioårsjubilerande Lysekil Women’s Match:

– Det är helt vilt. Jag fattar det knappt. Vi fick kämpa som galningar. Hade det blivit en femte match vet jag inte ens om vi hade orkat. Det var utan tvekan den tuffaste finalen jag seglat här i Lysekil, pustar Ulrikkeholm efter det obligatoriska segerdoppet.

Hemmahoppet och regerande världsmästarinnan Anna Kjellberg och hennes besättning bjöd alltså danskan på hårdast möjliga motstånd, men det räckte ändå inte hela vägen:

– Det är den tyngsta förlusten vi haft, mest för att det kändes så himla nära. Det var ju vi som hade alla äss i rockärmen, suckar Kjellberg och slår ut med händerna.

Ulrikkeholm skaffade sig ett bra läge genom att vinna de två första matcherna i finalen, där den första besättningen till tre matchsegrar skulle ta hem det hela. De matcherna var visserligen täta och intensiva, med korta avstånd mellan båtarna och en hel mängd manövrer som tog hårt på besättningarnas krafter, men ändå inte riktigt i klass med det som komma skulle. Med kniven på strupen satsade Kjellberg aggressivt i det tredje mötet. Hon tilldömdes en straffsväng, men lyckades sedan köra danskan långt förbi kryssmärket och ta straffet utan att hamna på efterkälken:

– När man seglar med små marginaler blir det straff, så är det bara. Konsten är att ta det utan att tappa för mycket, säger Anna Kjellberg.

Fighten fortsatte med en mängd uppseendeväckande manövrer ända in i målet, som svenskorna nådde först. Därmed stod det 2 – 1 till danskan.

I den fjärde matchen, som kom att bli den avgörande, fick Kjellberg ett straff redan i prestarten, efter att inte ha hållit tillräckligt undan för Ulrikkeholm. Svenskan skapade sig en ledning, men danskan såg till att den inte blev stor nog för att Kjellberg skulle hinna ta sitt straff. Kjellberg tvingades sakta ner för att skapa kontakt mellan båtarna, och försökte på alla sätt ge danskan ett straff för att kvitta bort sitt eget, men den rutinerade Ulrikkeholm gick inte på det:

– När motståndaren redan har ett straff måste man hålla ett gott säkerhetsavstånd, för då försöker hon alla möjliga tricks. Men vi är duktiga på att hålla oss undan, utan att komma för långt efter, skrattar Ulrikkeholm.

Kjellbergs sista utväg var att segla danskan långt förbi mållinjen, i syfte att kunna ta sitt straff på tillbakavägen och ändå passera mållinjen först. In i det sista såg den riskabla manövern ut att lyckas, men när svenskan precis på mållinjen tilldömdes ytterligare ett straff för att hon inte höll undan tillräckligt, var loppet kört och segern Ulrikkeholms:

– Anna gjorde allt rätt, men det gjorde lyckligtvis vi också. Hon gav oss verkligen gråa hår, kommenterar Camilla Ulrikkeholm.

– Seglar vi så här bra så kommer vinsterna förr eller senare. Kanske kommer vi att kunna känna oss ganska nöjda med den här prestationen också om ett tag, tror Anna Kjellberg.

Lördagens seglingar på Lysekilsvattnen inleddes med att båda semifinalerna avslutades 3 – 0 i Kjellbergs och Ulrikkeholms favör, vilket lämnade svenska Caroline Sylvan och danska Lotte Meldgaard Pedersen att göra upp om tredjepriset. Sylvan klarade dock inte att stå emot den nästan dubbelt så gamla danska skepparens stora rutin och gedigna erfarenhet, utan föll i två raka matcher:

– Vi gjorde lite för många misstag, och då blir det förluster, konstaterar Sylvan, som ändå visat en brant utvecklingskurva den senaste tiden.

– Nu ska vi åka hem och träna ännu mer. Vi klättrar uppåt hela tiden och är oerhört revanschsugna, säger hon.

Top